Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


BÜLTEN
05.02.2014

YAYINCILIK TARİHİNE AÇILAN PENCERE

Ankara Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’ni gezdiler

10 Aralık 2012 tarihinde açılan ve ilk kez 18. Dönemde ziyaret edilen müzeyi ziyaret eden 19. Dönem üyesi 15 çocuk, Müze Sorumlularından Banu Hanımın zevkli ve güler yüzlü anlatımı ile gezdiler, yepyeni bilgiler edindiler.

Radyo yayınlarının başladığı 1927 yılından başlayarak, tek kanallı ve haftada yalnızca üç gün üçer saat yayın yapan televizyon yayınlarına, siyah beyazdan renkli televizyonlara geçiş dönemlerini de kapsayacak biçimde birbirinde ilginç kameraları, kayıt ve montaj odalarını, mikrofonları, vericileri, ses kayıt cihazlarını gören; radyo tiyatrosu odasını, radyo stüdyosunu, saat başı vurulan gongu ve daha pek çok değerli parçayı yakından gören çocuklar, yaşadıkları dijital çağdan geriye açılan bu renkli pencereden, yayıncılık tarihini izleme imkanı elde ettiler. TRT’nin unutulmaz isimlerinden, 1968 yılında televizyonda ilk haberi sunuculuğunu yapan merhum Zafer Cilasun’un iki boyutlu hologram uygulaması da çocukların ilgi ile izledikleri bir diğer bölüm oldu.  

Müzenin en değerli parçalarından biri olan, Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofonu da gören çocuklar, Çocuk Koridoru bölümünde 23 Nisan’a ait anıların, Oyun Gemisinin, Susam Sokağı kahramanlarının arasında gezerek, geçmişten anılara dokunma fırsatı yakaladılar. Radyo Tiyatrosu Odasındaki efekt cihazlarını, eski radyo ve plakları, televizyon stüdyolarını, animasyon hazırlama aşamalarını gören çocuklar, mavi odada ise Keloğlan’la aynı sahneyi paylaşırken keyifli anlar yaşadılar; unutulmaz yarışma programlarını, 1975 yılında başlayan Eurovision yolculuğuna ait klipleri de izleyen çocuklar,  ailelerinin tanık olduğu geçmişe bir yolculuk yaptılar

Müzenin ilgi çekici bir diğer bölümü olan kostüm ve aksesuarlar bölümünü de ziyaret etme imkanı elde eden çocuklar, TRT’nin eski dizilerinde kullanılan kostümlerin, arabaların, dekorların ve rengarenk aksesuarların arasında adeta kayboldular.

Ayrılmadan önce Banu hanımın kendilerine sunduğu TRT Çocuk Dergilerinin farkı sayılarından da alan çocuklar, bu farklı ziyaretten dolayı hem öğretmenlerine hem de Müze yetkililerine teşekkür ettiler.

Başkan Melih GÖKÇEK’in kendilerine armağan ettiği Çocuk Meclisi sayesinde bu güzel deneyimleri yaşamaktan dolayı çok mutlu olduklarını yinelediler

ÇOCUK MECLİSİ