Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
19.02.2014

“ÖNCE ÇOCUKLAR”

Büyükşehir Belediyesi 19. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Unicef Türkiye Ofisi’ni ziyareti ettiler

Başkan Mustafa Şahin Gül ve üyelerden oluşan 15 kişilik bir gurup, Çocuk Katılımı, Ergen ve Gençlik Sorumlusu Nilgün ÇAVUŞOĞLU’yla buluştular.

Meclis Başkanı GÜL; Çocuk Meclisi’ni tanıtan kısa konuşmasında “çocukları da ilgilendiren her konuda, onların sesi olmaya, çocuk haklarını ve çocuklar için çalışan kurumları yakından tanımaya çalışıyoruz. Bilgilendikçe daha iyi karar alacağımıza inanıyoruz.” dedi ve dünya çocukları için çalışan UNICEF’i yakından tanımaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti. Başkan GÜL,  “çocukların oylarıyla seçilen ve çocukların katılım hakkı için çalışan üyeler olarak bu güzel meclisi bizlere armağan eden Belediye Başkanımız Melih GÖKÇEK’e bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

Toplantı salonunda, temel çocuk haklarının yanı sıra,  2000 yılından bu yana Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Çocuk Hakları İl Komitelerinde görevli çocukların söyleşilerinin de yer aldığı kısa filmleri izleyen çocuklar, merak ettikleri konular hakkında değerli bilgiler elde ettiler.

ÇAVUŞOĞLU; UNICEF’in öncelikle, savaş mağduru, engelli, yoksulluk içerisinde bulunan, doğal felaketlerden büyük zarar görmüş, şiddet ve sömürüye maruz kalmış çocuklara, dünyanın neresinde olursa olsun ulaşılmaya çalıştığını, onların barınma, eğitim, sağlk sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını belirterek, her ülkenin UNICEF Ofislerinin, o ülkenin öncelikli konularına göre devlet kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

Çocukların soruları üzerine, UNICEF’e üye halen 191 ülke olduğunu ve sözleşmeye imza atan ilk ülkenin Polonya, halen son üye ülkenin ise Somali olduğu bilgisini verdi.

Toplantı süresince tüm soruları yanıtlamaya çalışan ÇAVUŞOĞLU; UNICEF’in Türkiye’de 1951 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü; Haydi Kızlar Okula, Okul Öncesi Eğitimin yaygınlaştırılması, Sokakta Çocuk kalmaması, Okullardaki eğitim sisteminin daha katılımcı bir modele dönüştürülmesi gibi pek çok projede ilgili bakanlıklarla işbirliği içerisinde olduklarını, birlikte çalıştıklarını anlattı.

Hayat Veren Hediyeler nedir sorusu üzerine, UNICEF Türkiye Milli Komitesi çalışmaları hakkında da kısa bir bilgilendirmede bulunulan toplantıda, bu hediyelerin beslenme, aşı, sağlıklı su gibi farklı içeriklerde hazırlandığı ve Dünyanın herhangi bir yerinde en çok ihtiyacı olan çocuklara bu yardım paketlerinin UNICEF tarafından ulaştırıldığını anlatan Çavuşoğlu, bu paketlerin çocuklar için birer umut olduğunu belirtti

Çocuk Evliliklerine Son :

Nilgün Çavuşoğlu, Meclis üyelerinin 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü ve 15 Ekim El Yıkama Günü ile ilgili sorularını da yanıtladı;  UNICEF’in, çocuk evliliklerine son verilmesi için çalıştığını, bakanlıklarla işbirliği içerisinde olduğunu belirtti. BM kararıyla 2012 yılından bu yana her 11 Ekim’in üye ülkelerce Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanmasına ilişkin alınan kararı ve

El temizliği sağlanamamasına bağlı hastalıklardan Dünyada her yıl 600.000’den fazla çocuk hayatını kaybediyor:

El yıkma konusunun ise düşünülenden çok daha önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, dünyada yılda 600.000 çocuğun el hijeni sağlanamadığından hayatını kaybettiği bilgisini verdi; konuyu gündeme getirmelerinden dolayı meclis üyelerine teşekkür ederek, bu konuda bir kampanya başlatabilecekleri önersinde bulundu. Meclis üyeleri geçen haftalarda, Meclis’te uzmanların verdiği el hijyeni seminerine katıldıklarını belirterek bu konuda daha çok çalışacakları sözünü verdiler.

Şiddete Karşı :

Şiddetin önlenmesine ilişkin soruları yanıtlayan uzman Sinem Bayraktar, “şiddeti, olmadan önce engellemek en temel görev olmalıdır“ diyerek, bilinçlendirici kampanyaların hızla devam ettiğini vurguladı ve soru üzerine, çocukların ailesi tarafından şiddete maruz kaldığı biliniyor ise sessiz kalınmaması gerektiğini, ilgili kurumlara bilgi verilmesinin bir yükümlülük olduğunu vurguladı.

Savaş Mağduru Çocuklar :

Suriye’deki çocuklara ulaştırılan yardımlar konusunda da bilgi edinmek isteyen çocuklara savaşın olduğu her yerde UNICEF oradadır diyen ÇAVUŞOĞLU;  Suriye’de ve Türkiye’deki mülteci kamplarında bulunan çocuklara UNICEF’in desteklerinin devam ettiğini, sınırdaki kamplarda yaşamlarını devam ettiren çocukların eğitimlerinin ise Suriye’den ve Türkiye’den gönüllü öğretmenlerle son derece düzenli ve kesintisiz bir biçimde devam ettiğini belirtti, savaşın en büyük mağdurları çocuklardır dedi. Kamplar dışında ise, Ankara’da ve diğer pek çok ilde, Suriye’deki savaştan kaçan ailenin ve çocukların zor ve kötü koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştıkları belirtildi.

Tüm dünyada, savaş ve felaket bölgelerine ulaşmaya çalışan, çocuklara aşı ve sağlık hizmeti götüren UNICEF görevlilerinin zor şartlar altında çalıştıklarını belirten Barış Deyirmenci, geçtiğimiz yıllarda Pakistan’da ve Filipinler’de görev yapan bazı UNICEF çalışanlarının hayatlarını kaybettiğini belirtti.

Çocukların en temel sorunu nedir sorusunu “eğitim” olarak özetleyen Çavuşoğlu, çocukların, gençlerin geleceğe çok daha iyi hazırlanmaları gerektiğini, her çocuğun en temel haklarından birinin de iyi bir eğitim almak olduğunu vurguladı .   

Çocuk Haklarını Herkes Öğrenmeli ve Uygulamalı :

Çocuk hakları yeterince biliniyor mu sorusunu ise  “ çocuklar hala görünmez gibiler; oysa görünür olmalılar; daha anne karnından başlayarak çocuk, sevgi, saygı, ilgi görmeli, korunmalı ve öncelikli olmalı şeklinde yanıtladı.

UNICEF’in yayınlarından, Çocuk Haklarına Yolculuk, Ulusal Çocuk Forumu ve Çocuk Katılımının Öyküsü yayınlarının armağan edildiği toplantının sonunda Başkan Mustafa Şahin GÜL; Nilgün Çavuşoğlu’na ve İletişim Sorumlusu Barış Deyirmenci’ye Büyükşehir Belediyesi ‘nin yayınlarıyla, Çocuk Meclisi tanıtım dokumanlarını takdim etti.

Toplantının sonunda toplu anı fotoğraf çektiren çocuklar, edindikleri önemli bilgileri aileleri ve arkadaşlarıyla da paylaşacaklarını belirterek, çocuk haklarının öğrenilmesi ve hayata geçirilmesinin önemini bir kez daha vurguladılar; UNICEF ‘e ve UNICEF Türkiye Ofisi yetkililerine, çocuklar için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ettiler.