Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

05.02.2013

BÜLTEN

“SESIMI DUYUYORSAN IKI KEZ VUR”

Çocuk Meclisi 18. Dönem Üyeleri, Ankara Il Afet ve Acil Durum Genel Müdürlügü Deprem Simulasyon Merkezinde, farkindalik seminerine katildilar.

Ankara Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü tesisleri içinde yeralan ve tamami orijinal olarak Türkiye`de deprem.JPGtasarimlanmis olan Deprem Simülatörü, depremlerde meydana gelen benzer siddetteki sarsinti altinda, o an ne yapilmasi gerektigini ögretmeyi hedefleyen bir sistemdir ve 5 Subat tarihinde gerçeklestirilen ziyaret, çogu meclis üyeleri için de bir ilk olmustur.

Günümüzde bu alanda en yüksek teknolojiye sahip merkezlerden biri olan Deprem Simulasyon Merkezi’ndeki seminere katilan çocuklar, heyecan dolu, eglenceli ve egitici bir deneyim kazandilar.

Özel donanimi ile 8 ve üzeri siddetteki depremlerin üç boyutlu olarak canlandirildigi hareketli platform üzerindeki uygulamaya katilan meclis üyeleri, teorik ve pratik arasindaki farki yakindan tecrübe ettiler. Ayni zamanda bir kurtarma uzmani da olan Kartal Bey’in görsel sunumunun ardindan baslayan ve gerçekligi artirmak amaciyla ses, isik ve titresim efektleri ile canlandirilan, mutfak, oturma odasi seklinde dösenmis platforma gruplar halinde çikan çocuklar, deprem aninda ilk olarak yapilmasi gerekenleri uygulamali biçimde ögrendiler.

%95 ‘i deprem kusaginda olan topraklarda yeralan ülkemizde nüfusun % 85’inin de deprem tehlikesi altinda bulundugunu vurgulayan egitmenler ve kurtarma uzmanlari, Afet Plani, Afet çantasi hazirlanmasi, Deprem Ani ve Sonrasinda yapilacaklar gibi basliklarda çok önemli bilgileri aktardilar.

Ev içerisinde güvenli yerlerin tespit edilmesi, evden çikis aninda dikkat edilecek kurallar, bir afet çantasinda olmasi gerekenler, ev içindeki esyalarin konumlandirilma kurallari, deprem aninda gidilmemesi gereken yerler ve yapilmamasi gerekenler, deprem sonrasinda dikkat edilecek planlamalar hakkinda açiklamalarda bulunan ve yanlis bilinenlerin dogrularini ögrenen meclis üyeleri, yapilan yanlis binalarla, depremin bir dogal olay olmaktan çok dogal afete dönüsmesiyle ilgili gerçegi bir kez daha kavradilar.

Saglam bina yapma oyununa katilan çocuklar, gelecegin mühendisleri ve mimarlari olarak, saglam bina insa etmenin, depremden korunmada en önemli etken oldugunu bir kez daha farkina vardilar ve ögrendiklerini büyüklerine de aktaracaklarini belirten çocuklar, temel kurallari da diger arkadaslari için özetlediler:

Yataklar, cam kenarlarinda olmamalidir.
Dolaplar, düsme riski olan agir esyalar duvara monte edilmelidir.
Deprem aninda, asansör, balkon ve merdivenlerden kaçmaya, atlamaya çalisilmamalidir; inerken merdivenlerin duvara yakin tarafindan inilmelidir.
Deprem aninda esyalarin altina girilmemelidir, hayat üçgeninde cenin pozisyonu alinmalidir.
Evlerde ve tüm mekanlarda kapilar disa dogru açilmalidir.
Deprem aninda cep telefonlari mesgul edilmemelidir.
Enkaz altinda kalanlar, herhangi bir kurtarma ekibinin “sesimi duyuyor musunuz” çagrisina dek bagirmamali, enerjilerini bosa tüketmemelidir.
Kurtarma ekiplerinin “beni duyuyorsan iki kez vur” anonsunu duyan kisinin sadece iki kere vurmasi, daha fazla sayida vurmamasi, gereginden fazla ses çikarmamasi çok önemlidir.
Kaçma aninda ilk sirada yer alanlar içerisinde yere düsen olur ise, yigilma ve düsmeleri, ezilmeleri önlemek amaciyla, en sondaki 3-4 kisi, yerdeki kisiyi kaldirmalidir.
Hayat üçgeni yaparken, basimizin cam tarafinda kalmamasina dikkat edilmelidir.

ÇOCUK MECLISI