Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

01.02.2012

BÜLTEN

ÇOCUKLARDA GÖGÜS HASTALIKLARI

Çocuk Meclisi üyeleri, Hacettepe Üniversitesi Ihsan Dogramaci Çocuk Hastanesi Gögüs Hastaliklari Ünitesi’nden, randevu taleplerine gelen olumlu cevap dogrultusunda, Çocuk Gögüs Hastaliklari Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Nural KIPER’le bulustular.

18. dönem önergeleri kapsaminda bu kez, verem haftasi dolayisiyla çocuklarda gögüs hastaliklari konulu bir saglik söylesisi gerçeklestiren meclis üyeleri, Prof.Dr.Kiper’in açiklayici, anlasilir ve içten yanitlari hacettepe.jpgkarsisinda, hazirladiklari sorularin yani sira, özellikle sigara aliskanligi olan ya da bu aliskanligindan kurtulmus ebeveynleri için de sorular sorduklar. Zeynep Yücedag’in, ziyaretleri hakkinda yaptigi kisa açiklamanin ardindan komisyon temsilcileri, sorularini yönelterek, merak ettikleri konular hakkinda çok degerli bilgiler elde ettiler.

Çocuklar için büyük bir tehlike olusturan, yaygin olarak görülen ve ihmal edilmesi durumunda ölümlere de yol açabilen zatürre, verem, koah gibi hastaliklardan, bronsit, soguk alginligina kadar gögüs hastaliklari konusunda sorular yönelttiler; Prof.Dr. Nural KIPER’in yanitlarini, öneri ve açiklamalarini büyük bir ilgi ve dikkatle dinlediler; notlar aldilar.

Yogun çalisma temposu içerisinde kendilerine zaman ayirdigi için Prof.Dr. Nural KIPER’e tesekkürlerini ileten ve kendisini Meclis’e davet eden çocuklar, ayrilmadan önce bir de hatira fotografi çektirdiler ve edindikleri bilgileri ailelerine, arkadaslarina da ileteceklerini ifade ettiler.

Çocuk Meclisi üyeleri edindikleri tüm bilgileri paylasmaya, daha çok çocuga ulasmasi için çalisamaya devam ediyor.

31.01.2012 Persembe Günü gerçeklestirdigimiz söylesiyi sevgili arkadaslarimizla paylasiyoruz:

1-FUYEL AY YASA/ Çocuk Haklari K: Zatüree hastaliginin bugün de çocuk ölümlerinde birinci sirada yeraldigini duyuyoruz. Ve 12 Kasim tarihinin Dünya Zatürre günü oldugunu yeni duyduk. Zatürreden nasil kurtulunur?

Prof.Dr. KIPER: Zatürre, 0-18 yas çocuklar için önlenebilir hastaliklar arasindadir ancak ülkemizde de bu hastalik, kayiplar bakimindan maalesef ikinci siradadir. Sigarasiz ortamda olmak ve asilarin ( kizamik, pnömokok ) düzenli ve tam olarak yaptirilmasi, çok önemlidir. Sik soluk alip verme, öksürük, akciger iltihabi olasiligini akla getirir ve solunum alip vermedeki artis gibi belirtiler dikkatlice gözlemlenmelidir.

2- Su Eda KILIÇ/ Egitim Komisyonu : Verem Hastaliginin sebepleri nelerdir?

Prof.Dr. KIPER: En temel sebebi günessiz ortamlar, yoksulluk ve iyi beslenememektir. Yetiskinler bu mikrobu yillarca tasiyabilir ve özellikle çocuklar daha hassas ve korunmasiz olduklarindan, bu mikroba kolayca yakalanirlar. Eski ve artik rastlanmayan bir hastalik gibi düsünülse de, hala yeterli mücadele verilmesi gereken bir hastaliktir

3- Zeynep YÜCEDAG / Basin Yayin K: Uzun yillar sigara içmis ancak son 15 yildir sigara içmeyen biri, ne durumdadir: Ne tavsiye edersiniz ?

Prof.Dr. KIPER: Bu kadar uzun süre önce sigaradan kurtulmus birinin akcigerleri artik temizlenmis demektir, hiç baslamamis gibidir; hastaliklara yakalanma ihtimali ise, hiç sigara içmemis biri kadardir. Yani sigara kullanmamis birinin karsilasabilecegi durumlar ne ise, bu kisi için de durum aynidir. Bir daha asla baslamamasini ve sigarasiz ortamlarda bulunmasini, bol bol yürüyüs yapmasini, solunumunu gelistirici sporlar yapmasini öneririm.

4- Elif BIÇAKÇI/ Kültür Sanat K: Gögüs agrisi neden olur ?

Prof.Dr. KIPER: Gögüs agrisi sol tarafta, gögüs kafesi altinda ise, kosma sonrasi, yanlis nefes alip-vermekle alakali olabilecegi gibi, bir tür kas yorgunluguna isaret edebilir. Ya da kaygi, heyecan gibi psikolojik durumlarda da görülebilmektedir. Kaburganin üstünde ise bu agri, kalp ya da akcigerle ilgili bir rahatsizlik olabilir. Kontrol edilmelidir.

5- Muhammet Görkem Gündogdu/ Çocuk Haklari : Akciger kisti nedir ?

Prof.Dr. KIPER: Bu kistler dogustan olabilecegi gibi, asilari ve iyi bakimi yapilmamis kedi-köpeklerin diskilarindan da geçebilir. Hayvanlara iyi bakim ve asi uygulanmali, el temizligimize ise çok önem vermeliyiz.

6- Sadik Ozan ÖRENOGLU: Inatçi öksürük nedir ?

Prof.Dr. KIPER: Inatçi öksürük, kontrol edemedigimiz, günde 9-10 ve üzerindeki öksürüge denir. Aslinda öksürük gereklidir ve vücudu korur fakat inatçi öksürük dedigimiz durumun nedenleri iyi anlasilmalidir. Yabanci maddeler, astim, faranjit, heyecan ve daha pek çok nedene bagli olarak inatçi öksürük meydana gelebilmektedir; nedenleri mutlaka bulunmalidir

7- Dilara Özdemiroglu / Kültür Sanat K: KOAH nedir ?

Prof.Dr. KIPER: KOAH Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligidir. Yani akcigerlerdeki, süreklilik gösteren tikaniklik halidir. Tedavisi zor bir hastaliktir. Hastalarda uzun süre geçmeyen, en az üç ay devam eden öksürük, balgam çikarma, soluk darligi, çabuk yorulma gibi belirtiler görülür. Sigara içenler basta olmak üzere daha çok eriskinlerde görülen bir hastaliktir.

8- Mustafa Mert MERCAN : Veremin belirtileri nelerdir ?

Prof.Dr. KIPER: Veremin yerlestigi bölgeye göre degisim gösterir. Örnegin kasik ve boyundaki bezelere, akcigerlere, kalbe, barsaklara, deriye, kemiklere de yerlesebilir. Geçmeyen öksürük; oyun oynamaya bile isteksizlik, halsizlik, istah ve kilo kaybi gibi belli basli belirtileri bulunmaktadir.

9- Emir GÖRGÜLÜ : Verem hastaligi hayvanlarda da görülür mü ?

Prof.Dr. KIPER: Veremin üç türü vardir: Insan Formu; Hastaliga yakalanmis hayvanlarin etlerinden, sütlerinden insanlara bulasmasinda oldugu gibi Barsak Formu ve topraktaki sudaki Iyi huylu tipteki verem.

10- Süryal MURATOGLU / Spor K: Ülkemizde verem hastaliginda gelinen son durum nedir ?

Prof.Dr. KIPER: Mücadelede ilk yillarda, doktorlar hemsirelerin, at üstünde köy köy dolasarak baslattigi asilama çalismalarindan bugüne çok yol katedilmisse de mücadele tamamlanmamistir. Insanlar seyahat etmekte oldugundan bu mikrop tüm dünyada sürekli olarak yer degistirmekte ve yayilmaya devam etmektedir.

11. Esra Nur DOGAN: Soguk alginliginda antibiyotik kullanilmasi hakkinda ne önerirsiniz.

Prof.Dr. KIPER: Bakterilere karsi kullanilan ilaçlar antibiyotiklerdir. Ancak örnegin zatürrede virüsler etkilidir ve bakterilerle virüsler farkli seyler oldugundan, antibiyotiklerin virüslere karsi etkisi azdir bu nedenle de çok tavsiye edilmemektedir.

12- Betül Irem BAL: Neden gece daha çok öksürürüz.

Prof.Dr. KIPER: Astim veya alerjik hallerde görülebilir. Hava ve isi degisimleri, reflüye bagli olarak yatma pozisyonunda, mideden akcigere dogru olabilen kaçaklar ve baska nedenlerle gece öksürükleri görülebilir.

ÇOCUK MECLISI