Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

22.02.2013

BÜLTEN

ÇOCUK MECLISINDEN UNICEF’E ZIYARET

Büyüksehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi çalismalari tüm hiziyla devam ediyor. Yogun bir faaliyet unicef.JPGprogrami sürdüren Meclis, Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu UNICEF’i ziyaret etti.

Çocuklar için çalisan, çocuklarin savunucusu kurumlari ziyaret ederek, çocuk sorunlarini daha yakindan izleme ve anlama firsati yaratan Büyüksehir Belediyesi Çocuk Meclisi, UNICEF Türkiye, Çocuk ve Gençlik Katilimi Sorumlusu Nilgün ÇAVUSOGLU ile olan randevularinda çocuklarin sesi olmaya, çocuklarin sesini duymaya-duyurmaya devam etti.

UNICEF’in çalismalari hakkinda bilgiler toplayan ve Çocuk Meclisi’nin çalismalari hakkinda da bilgiler veren meclis üyeleri, çocuk haklari için isbirligi yapilmasi ve Çocuk Meclisi üyelerinin de bu çalismalarda görev almalarina iliskin görüslerini paylastilar.

Tüm dünya ülkelerinde çocuklarin maruz kaldigi açlik, hastalik ve yoksulluk problemleriyle mücadele eden, çocuklarin refahini artirmak amaciyla çalismalarini sürdüren UNICEF ‘in Türkiye Ofisinde çok yakin bir ilgi ile karsilanan Çocuk Meclisi üyeleri, kendileri için hazirlanan UNICEF yayinlari ve posterlerini alirken, Büyüksehir Belediyesi yayinlarindan hazirladiklari çantalari da yetkililere armagan ettiler.

Baskan Umut Bayraktar ve komisyon temsilcisi 22 Meclis üyesi, kiz çocuklarinin en fazla sorun yasadigi bölgelerden, Unicef’in Türkiye’deki çalismalarina, 11 Ekim 2012 ‘de kabul edilen Dünya Kiz Çocuklari Gününe yönelik faaliyetlerden, Afrika ve Suriye’deki çocuklara ulastirilan yardimlara, çocuklarin en zor durumda oldugu ülkelerden, egitim ve sagliga kadar pek çok konuda hazirladiklari sorulari yönelttiler; önemli bilgiler edindiler.

UNICEF’in Türkiye’deki çalismalarina ilk olarak 1951 yilinda basladigini ve bugüne dek, hükümetle isbirligi programinin bir parçasi olarak, çocuk, kadin ve gençlerle ilgili konularda pek çok proje yürüttüklerini, çocuk haklari konusunda önemli ilerlemeler kaydedildigini ifade eden Çavusoglu, okullarin çocuklara uygun hale getirilmesi, çocuk dostu okullar gibi konularda Milli Egitim Bakanligi ile çalistiklarini belirtti.

Meclis Üyesi Duru Candansayar’in engelli ve SP’li çocuklar için daha fazla okul yapilmasi, engelli çocuklarin sorunlarina daha fazla çözüm gelistirilmesi için UNICEF’in yürüttügü çalismalar hakkindaki sorusu üzerine Nilgün ÇAVUSOGLU, engelli çocuklarin yasamin her alanina tam katilimini çok önemsediklerini, engelleri kaldirmak hedefi ile okullarda ve tüm yasam alanlarinda daha iyi sartlar saglanmasi için çalistiklarini vurguladi.

Meclis Üyelerinin sorulari üzerine Çavusoglu, kiz çocuklarinin en fazla Asya ve Afrika gibi, yoksul ülkelerde çok daha fazla problemle karsi karsiya kaldiklari belirtilirken, ülkelerin standartlari yükseldikçe çocuklarla ilgili konularin da daha iyilestiginin gözlendigini vurguladi. Baskan Bayaktar’in Suriyeli çocuklarla ilgili sorusuyla ilgili olarak, UNICEF’in çocuklara asi, su, gida, giyecek gibi yardimlari sürerken, Türkiye’deki mülteci kamplarindaki çocuklara, egitim disindaki zamanlarini verimli biçimde degerlendirmeleri amaciyla yeni programlar gelistirdiklerini, spor, sanat, birlikte oyun oynama çalismalari yürüttüklerini belirtti.

UNICEF’in tamamen gönüllü olarak saglanan fonlarla desteklendigini ve gelirlerinin hükümetlerle UNICEF Milli Komiteleri tarafindan toplanmakta oldugunu; 36 UNICEF Milli Komitesi bulundugunu da anlatan Çavusoglu, bu sekilde çocuk haklarinin desteklenmesine, bagislar toplanmasina çalisildigini sözlerine ekledi. Tüm dünyada UNICEF için fon saglayan ve tüm çocuklar için çalismakta olan 37 Milli Komite oldugunu ve Türkiye Milli Komitesi’nin de bunlardan birisi oldugunu belirtti.

M.Yasir Baltaci’nin, çocuk haklari büyükler tarafindan yeterince biliniyor mu sorusuna “maalesef bilinmiyor” diyen Çavusoglu, MEB’nin yürütmekte oldugu Aile Egitim Programlarinin önemini ve bu konudaki egitimlerin gerekliligini vurguladi.

Meclis Üyesi Ece Cörüt’ün en fazla katilim saglanan UNICEF projesi sorusu hakkinda da bilgi veren Çavusoglu, “Çocuklar Için Evet Deyin” kampanyasinin Çocuklar için Küresel Hareket tarafindan baslatildigini; hükümetleri, tüm kurumlari harekete geçirmek üzere bir hareket plani gelistirildigini, çocuklarin gelismesini engelleyen tüm etkenler, esitlik, hakkaniyet gibi konularda farkindalik yaratmak bakimindan çok etkili oldugunu belirtti.

Toplantinin sonunda, günün bir anisi olarak UNICEF Türkiye’nin facebook sayfasina duygu ve düsüncelerini kaydettiren meclis üyeleri, Belediye Baskani Melih GÖKÇEK’in kendilerine armagani olan ve Türkiye’de kendi müstakil binasi olan tek ve ilk Çocuk Meclisi olarak, Genel Kurul Toplantilarini izlemek ve tecrübelerini aktarmalari için Nilgün ÇAVUSOGLU’nu Meclisi’e davet etti. Her konuda isbirligine hazir olduklarini belirten Çavusoglu, en kisa zamanda bu ziyareti gerçeklestirmekten büyük mutluluk duyacagini; Çocuk Meclisi üyelerinin katilim ve söz hakkini kullanan, seslerini duyurma firsati elde etmis sansli çocuklar oldugunu da sözlerine ekledi.

UNICEF Türkiye’ye Mesajlardan bazilari :

“Biz çocuklar olarak tüm çocuklarin baris içinde yasamasini istiyoruz. Ebeveynlerimizin çocuk haklarini daha iyi ögrenmesini ve bizim tüm dünyada hak ettigimiz degerin verilmesini istiyoruz.” UMUT BAYRAKTAR

“Burada çok sicak karsilandik. Çocuklar hakkinda birçok bilgi edindik. Bizim bu kadar imkâna sahip olmamiza ragmen hala yardim bekleyen çocuklar var.” AHMET BATUHAN KARAKOÇ – Basin Yayin Komisyonu

“Hiçkirarak aglamak degil, kahkahalarla gülmek istiyoruz.” TÜRKAN SIMAY SANDAVAÇ – Çocuk Haklari Komisyonu

“Bence UNICEF dünyadaki en iyi kurumlardan biri.” ECE CÖRÜT – Baris Kardeslik Komisyonu

“Geldigimizde burada çok güzel bir ortam vardi. Sorularimizin cevaplarini bulduk. Her sey için çok tesekkür ederiz.” EGE KAAN ISIK – Basin Yayin Komisyonu

“Daha önce Amerika’da UNICEF’i ziyaret etmistim. UNICEF’in Türkiye’de bu kadar çok alanda çalismasina çok sevindim. Gurur duydum. Insanlarin birbirine yardim etmesi gurur verici. “ TAHA BATUR SENLI – Çocuk Haklari Komisyonu

“Öncelikle tesekkür ederim. Bütün dünya çocuklari için çok güzel çalismalar yapilmis. Bende ileride UNICEF’te çalismak isterim.” DILARA ÖZDEMIR – Kültür Sanat Komisyonu

ÇOCUK MECLISI