Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

30.01.2013

BÜLTEN

“ BASIN, MILLETIN MÜSTEREK SESIDIR”

Çocuk Meclisi 18.Dönem üyeleri, TRT YAYINCILIK TARIHI MÜZESI’ni ziyaret etti.

Baskanlik Divani ve komisyon üyelerinden olusan 14 kisilik heyet, 30 Ocak Çarsamba günü, radyo yayinlarinin basladigi 1927’den bugüne uzanan yayincilik tarihinde bir yolculuga çiktilar.

Açilisi, Cumhurbaskani Abdullah GÜL tarafindan, Aralik 2012’de yapilan bu yepyeni müzeyi ilk ziyaret edenler arasinda olma firsati elde eden meclis üyeleri, farkli ve unutulmaz bir deneyim daha yasadilar..

Müze yetkililerinin güleryüzlü, sicak ilgisi ve evsahipligi karsisinda mutluluklarini dile getiren meclis trt.jpgüyeleri, radyo ve televizyonculuk tarihinin çok degerli anilarina, geçmisten bugüne tarihsel gelisime taniklik ederken, müzenin radyo yayinlari kumanda merkezi, çizgi film canlandirma bölümü, sanal stüdyo, radyo tiyatrosu odasi ve birbirinden renkli daha pekçok bölümünü büyük bir merak ve coskuyla gezdiler. Müze yetkililerinin, çocuklarin anlayacagi sekilde yaptiklari detayli açiklamalari dikkatle dinleyen çocuklar, ses ve görüntü kaydi yapma sansi da elde ettiler.

Meclis üyeleri, Atatürk’ün 1933 yilinda, 10. Yil Nutku’nu okudugu ve hala çalisir durumdaki mikrofondan, TRT dizilerinin dekor, kostüm ve arabalarina, çesitli kameralardan, film montaj masalarina, canli yayin odasindan, el yapimi ses kayit cihazlarina, emir-karar defterlerinden daha pek çok teknik ekipmana kadar, birbirinden özel görsel ve isitsel sergilemeleri yakindan görme imkani elde ettiler.

1968 yilinda ilk televizyon haberini sunan Zafer Cilasun’un hologram canlandirilmasi, o yillarda kullanilan kamera ve mikrofonlar, Eurovision müzik yarismasina katilan eserlerin izlenebilecegi arsiv görüntüleri, TRT logolari, çocuk programlarinin unutulmaz kahramanlarinin görselleri kadar, Aski Memnu, Çalikusu, Kurtulus gibi dizilerin kostümlerinin de sergilendigi bölümlerde çocuklar, bir zaman tünelinde, “sesler, renkler, anilar” arasinda bir yolculuk yapar gibiydiler. Ziyaretin sonunda çocuklar, kendileri için ayrilan TRT ÇOCUK dergilerini alirken, Çocuk Meclisi tanitimlarini içeren bir çantayi da, bir ani olarak müze yetkililerine verdiler ve hepbirlikte fotograflar çektirerek müzeden ayrildilar.

Meclis üyeleri, bir yandan komisyon ve genel kurul toplantilari devam ederken, okullarinin yari yil tatiline de denk gelen faaliyet programlarina katilarak, farkli deneyimler elde etmekten duyduklari mutlulugu dile getirdiler; Ankara’nin ve Türkiye’nin ilk çocuk meclisinin üyeleri olarak, edindikleri tecrübelerini diger arkadaslariyla da paylasmaya çalisiyorlar.

ÇOCUK MECLISI