Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

23.05.2013

GEÇMISTEN BUGÜNE TARIH, KÜLTÜR, SANAT

18. Dönem Çocuk Meclisi Üyeleri 18-24 Mayis Müzeler Haftasi dolayisiyla hazirlanan programla, Ankara’nin önemli tarihi ve kültürel degerlerini tanimaya devam ettiler.

Ziyaret programlarina CER MODERN’deki, Hale KARPUZCU’nun “Insan Yavrusu” resim sergisi ile baslayan meclis üyeleri, çocuklarin konu alan sergide, çesitli çocuk porteleri ile karsilastilar ve resimleri yorumlamaya çalistilar. Cer Modern’deki bir diger sergilemede ise çocuklar, mimarlik meslegi ve mimari projelerin asamalari hakkinda bilgiler edindiler. Bir fikirden baslayarak, oradan eskize, tasarima, mimari çizim ve maketlere kadar uzanan süreci asama asama örnekleri ile gören çocuklar, bu farkli sergiyi de ilgi ile izlediler.

Ziyaretin ikinci duraginda Etnografya Müzesi’ni ziyaret eden çocuklar, ilk kez geldikleri müzede, Cumhuriyet dönemi önemli mimarlarindan Arif Hikmet Koyunoglu’nun eseri olan ve Türk Ocagi olarak insa edilmis, mermer oymalarla süslü bu tarihi binadan ve Müzenin önünde yeralan, 1927'de Milli Egitim Bakanliginca Italyan, P. Conanica'ya yaptirilmis Atatürk Heykelinden çok etkilendiler. Atatürk’ün talimati ile 1930 yilinda açilan, daha sonralari ise vefatinin ardindan Anitkabir’e nakledilene kadar 1938-1953 yillari arasinda Atatürk’ün naasinin bulunduruldugu Müzenin her bölümünü ilgiyle inceleyen çocuklar, Anadolu’nun çesitli bölgelerine ait giysileri, süs esyalarini, gelensel Türk sanatinin en ince ve özel örneklerini görme imkani elde ettiler. Hali dokuma tezgahlarini, dokumalardan örnekleri, Osmanli ‘ya ait çesitli madeni eserleri, yine Osmanli Devri’ninden kalma silahlari, oklari, kiliçlari, tüfekleri gören çocuklar bugüne dek yasatilan kültürel sergilemeleri ilgiyle merakla incelediler. Müze’de, Ingiltere’den Ülkemize Iadesi Saglanan Bursa Sinanpasa Camii’ne ait Çinileri de görme imkani elde eden çocuklar, seramik, cam, porselen, agaç isçiliginden essiz örnekleri de gördüler ve sanal çömlek atölyesinde, istedikleri sekli verdikleri geleneksel sanata ait örnekleri bilgisayar programi destekli sanal atölyede sekillendirdiler. Çocuklar, güzel bahar havasinda yemyesil, çiçeklerle bezenmis müze bahçesinde de güzel vakit geçirdiler.

Geçmisten bugüne kültürel degerlerle tanisan meclis üyeleri Resim Heykel Müzesi’nde ise Cumhuriyet öncesinden günümüze kadar Türk sanatçilara ait resim, heykel, seramik ve süsleme sanatindan eserlerle tanistilar. Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatiyla Mimar Arif Hikmet Koyunoglu tarafindan projelendirilerek, 1927 yilinda insa edilen müzede, Seker Ahmet Pasa, Zekai Pasa, Halil Pasa, Giritli Hüseyin gibi ustalarin resimleri kadar, Esref Üren, Fikret Mualla, Ibrahim Çalli, Hikmet Onat, Cemil Eren, Nuri Iyem, Feyhaman Duran, Bedri Eyüboglu, Sefik Bursali, Turgut Zaim gibi çok önemli sanatçilarin eserlerini yerladigi müzeyi, 2011 yilinda tamamlanan bakim, onarim, restorasyon ve yenileme çalismalarinin ardindan ilk kez yeni hali ile görmüs oldular.

Sergileri anlayarak ve kuralara uyarak gezme konusunda da bilinçlendirilen çocuklar, programin sonunda akillarinda en çok kalan resimlerden bazilarini söyle siraladilar:

Halil Dikmen- Portakal Toplayanlar
Diyarbakirli Tahsin- Resit Pasa Vapuru / Büyükada Iskelesi
Seref Akdik - Mektebe Kayit
Cemal Tollu- Atlar
Selahhatin Teoman – Cami Içi
Mehmet Yücetürk- Sanatçiya Saygi
Esref Üren- Su Isleri Kampi
Giritli Hüseyin – Yildiz Sarayi Bahçesi
Hale Karpuzcu – Tasma, Kan, Fare isimli tablolar (CERModern)

ÇOCUK MECLISI