Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

03.06.2013

ÇOCUKLAR TOPRAK BILIMI OKULU’NDAN DIPLOMALARINI ALDILAR

Büyüksehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi Üyeleri, A.Ü. Çocuk Üniversitesi çalismalarini sürdürüyor.

Böcek Senligi Okulu’nun ardindan bu kez Toprak Bilimi Okulu’na katilan meclis üyeleri, hem yeni bilgiler ögrendiler hem de daha ilkögretim yillarinda üniversiteye ilk adimlarini atmis oldular. Bu yil ilk kez, Çocuk Üniversitesi ile tanisma imkani bulan meclis üyeleri, erken yaslarda bilimle bulusuyor olmanin yani sira, karar alma süreçlerinde, farkli bilgi ve tecrübeler edinmenin önemini de kavriyorlar.

Çocuk Üniversitesi kapsaminda, 2007 yilinda TUBITAK’in destekleriyle baslatilan Toprak Bilimi Okulunda çocuklar, dogaya duyarli olmayi, doganin en önemli zenginliklerinden birinin de toprak oldugunu ilgi çekici örneklerle ve uygulamalarla ögrendiler.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü ögretim görevlisi Dr. Mümtaz KIBAR, Uzman Dr. Esra GÜNERI ve Prof. Dr. Sonay OK’un, “Kayaçlar - Mineraller” ve “Toprak” konularinda, çocuklara önemli bilgiler kazandirdilar ve çesitli uygulamalarla, bilgilerinin pekismesine katki sagladilar.

Çocuklar, volkanik kaya, granit ve jips minerallerinin yapilarini, dokularini büyüteçleriyle incelerken, gözlem yapma teknikleri hakkinda bilgiler edindiler; ilk toprak olusumunun 2,8 Milyar Yil önce oldugu bilgisini büyük bir ilgiyle dinlediler. Çocuklar, günlük hayatta rastladiklari pek çok malzemenin bilimsel temelleri hakkinda bilgi edindiler. Erozyon, erozyona karsi alinmasi gereken tedbirler, topragin degeri ve korunmasi, topragin verimliliginin önemi, topragin olusumu, toprakta bulunan canlilar gibi konulari çesitli deneylerle ögrenen çocuklar, Çocuk Üniversitesinin yemyesil bahçesi ve egitmenlerin renkli anlatimlari, sicak yaklasimlari karsisinda, Üniversiteden ayrilmak istemediler.

Çocuk Meclisi üyeleri, tavsiye kararlari almaya devam eden ve 18 yildan beri çocuklarin sesi olmaya çalisan ÇOCUK MECLISI’ nin, öncelikle çocuklarla ilgili kurum ziyaretlerini faaliyet programlarina alarak, egitimden, bilime, tarihten, kent kültürüne, çocuk haklarindan, kültür-sanata farkli farkli alanlarda bilgi ve tecrübe kazandiklarini, çok degerli bilgiler edindiklerini belirterek, kendilerine bu meclisi armagan eden Belediye Baskani Melih GÖKÇEK’e bir kez daha tesekkür etmeyi ihmal etmediler.

ÇOCUK MECLISI