Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

22.03.2013

ÇOCUK MECLISI
TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI’NDE

Büyüksehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi, baskanlik divani ve komisyon üyelerinden 22 kisilik bir heyetle TBMM ‘ni ziyaret etti.

Çocuk Haklari Izleme Komitesi Baskani Istanbul Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dagoglu ve Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu Baskani Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar’la bulusan çocuklar, hazirladiklari sorularini bizzat sorma imkani elde ettiler.

Toplanti Salonu’nda baslayan görüsmede ilk olarak her iki milletvekili de komisyonlarinin çalismalari hakkinda bilgiler verdi. Egitim ve saglik konusunda çocuklarin hayatini kolaylastiran uygulama ve imkanlari vurgulayan milletvekilleri, artik her çocugun 18 yasina kadar ücretsiz olarak saglik hizmetlerinden yararlandiklarini ve egitimin yurdun en ücra köselerine kadar ulastirildigini ifade ettiler. Bebek ölümlerinde de önemli ilerlemeler kaydedildigini, yeni dogan kayiplarinin, binde 80’lerden, binde 7,7’lere kadar geriledigini vurgulayan Prof. Dr. Dagoglu, diger gelismis ülkelerde bu oranin binde 5’ler civarinda oldugunu belirtti.

Yogun çalisma programlari içerisinde, zamanin elverdigi ölçüde sorulari yanitlamaya çalisan milletvekilleri, meclis üyelerinin yönelttikleri sorulari çok begendiklerini ifade ettiler, çocuklarla ilgili konularda gösterdikleri bilinç ve duyarlilik için takdirlerini belirttiler. Tüm sorulari toplayan milletvekilleri, çocuklarin cevap aradigi konulari zamanla bir kitapçik haline getirerek daha detayli biçimde tüm çocuklara iletebileceklerini belirttiler.

Egitim, saglik, kiz çocuklarinin evlendirilmesi, çocuk istismari, çocuk isçiler, çocuk mahkumlar, evde ve okullardaki siddet gibi temel sorunlara deginen, “Okullarda Çocuk Haklari derslerinin konulmasi”; “25 Mayis Kayip Çocuklar Günü ve 20 Kasim Dünya Çocuk Haklari Günü ile ilgili çalismalarin yayginlastirilmasi”; “Anne baba egitimlerinin devam ettirilmesi ve takibi”; “Yeni Anayasaya çocuklarla ilgili maddelerin eklenmesi” ; “Engelli çocuklarin günlük hayata daha fazla kazandirilmasi” gibi konularla ilgili sorularini yönelten çocuklar, hem çocuklarin sesi olmanin, hem de TBMM koridorlarinda gururla dolasmanin mutlulugunu yasadilar.

Belediye Baskani Melih GÖKÇEK’in kendilerine armagan ettigi müstakil meclis binasinda, çalismalarini daha yogun biçimde yürüttüklerini ve yeni binalarina geçtikleri son üç yil içerisinde daha fazla tanindiklarini belirten çocuklar ayrilmadan önce hatira fotografi çektirdiler.

Açilis töreninde kendilerini yalniz birakmayan ve bugün de randevu taleplerine olumlu yanit veren milletvekillerine bir kez daha tesekkür eden çocuklar, milletvekillerini meclisin genel kurul toplantilarina davet ettiler ve isbirligi içerisinde olmaya devam edeceklerini vurguladilar.

ÇOCUK MECLISI