Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

19.03.2013

ÇOCUK MECLISI’NIN TARIH YOLCULUGU


Çocuklar, Frigya Kralligi’nin Baskenti Gordion’a bir tarih yolculugu yaptilar.

Büyüksehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi Üyeleri, Polatli Yassihöyük Köyü’ndeki Gordion Müzesi’nde M.Ö 4.yy’a kadar uzanan tarihi dönemlere ait essiz eserleri görme ve Müze Müdürü Ibrahim Bolat’in verdigi degerli bilgilere ulasma imkani elde ettiler.

1999-2000 yillarinda, Avrupa Yilin Müzesi yarismasinda finale kalan Müze’de, Eski Tunç Devri; Orta ve Geç Tunç Çagi; Erken Frig Dönemi, Erken Demir Çagina ait sergilemelerin yani sira, Yunan seramikleri, Hellenistik Çag ve Roma Dönemine ait eserleri, Gordion'da bulunan mühür ve sikkeleri de gören çocuklar, müze bahçesinde yeralan Roma dönemine ait Kayabasi Mozaikleri ile Galat Mezari “O” tümülüsünü de büyük bir ilgiyle incelediler. Büyük Iskender’in de yasadigi bu “efsaneler kenti”nde tarihle iç içe bir gün geçirdiler.

Tunç Çagi, Demir Çagi ve Frig Dönemi; Helenistik Çag ve Roma Imparatorlugu Dönemlerine taniklik eden Gordion’un 3000 yillik geçmisi içerisinde çanak çömlekleri, demir aletleri, dokumacilikta kullanilan aletleri, fibula denen çatal igneleri, çaydanlikta ilk kez kullanildigi düsünülen süzgeci, tekstil üretim aletlerini, tas mühürleri, geometrik desenlerle bezenmis el yapimi seramik kaplari, testileri, demir esyalari, metal isçiligiyle yapilmis çömlekleri, Kibele (Matar ) kabartma ve heykelciklerini, bronz hayvan figürlerini, amforalari ilgiyle izleyen çocuklar, dis mekan sergilemelerini de ayni heyecanla gezdiler. Frig ve Roma Mozaiklerini, Galat Mezar örnekleri ile Tümülüs olarak adlandirilan yigma mezar örneklerini de ziyaret eden meclis üyeleri, ilk kez geldikleri müzeden çok etkilendiklerini belirttiler.

Ilk olarak 1893 yilinda kesfedilen, Sakarya ve Porsuk nehirler arasinda yeralan Gordion’da, Avusturyali kardesler Gustav ve Alfred Kört tarafindan 1900’de baslatilan, daha sonra 1950-1974 yillari arasinda Dr. Rodney Young tarafindan devam ettirilen kazilarla ulasilan Kral Midas’in tümülüs odasini da görme imkani elde eden çocuklar, çam agacindan yapilmis ahsap mezar odasi ile dünyada tek olan, 300 m çapinda ve 55 m yüksekligindeki Tümülüs ve sergilemesinden çok etkilendiklerini de ifade ettiler.

Çocuklar, okul ve meclis çalismalarinin içerisinde yer alan terihi ve kültürel ziyaretlerin de çok yararli oldugunu, bu önemli merkezleri görmelerinden dolayi kendilerini sansli hissettiklerini de sözlerine eklediler.

ÇOCUK MECLISI