Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

28.05.2013

DÜNYA MİRASININ KORUYUCULARI


Büyükşehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu  ziyaret etti.

Toplantı, Başkan Umut BAYRAKTAR’ın Çocuk Meclisi’ni tanıtan konuşmasıyla başladı.

Dünya Mirası konusunu daha yakından öğrenmek amacıyla gerçekleştirilen ziyarette, Unesco üyesi ve gezgin  Atila EGE’nin renkli anlatımı ve özel sunumu çocuklar için unutulmaz oldu. Halen UNESCO Dünya Mirası Listesindeki noktalara en fazla sayıda ziyaret gerçekleştiren kişi unvanına sahip Atila EGE ve eşi Nihal EGE, ziyaret ettikleri yerlerde Türkiye’yi temsil etmekten duydukları mutluluğu ifade ettiler ve değerli gezi notlarını meclis üyeleriyle paylaştılar

Sunumunda, Türkiye’den Dünya Mirasına üye olan yerler ve adaylıkları ilan edilen noktaları slayt sunumlarıyla açıklayan ve değerli bilgiler paylaşan paylaşan Atila EGE; UNESCO’nun tüm dünyada sürdürmekte olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi; Türkiye’nin, Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunmasına dair Sözleşme’yi 1983 yılında imzaladığını ve Türkiye’den halen 11 merkezin Dünya Mirası Listesinde olduğunu, 22 yeni aday bildirildiğini anlattı.  

Dünya üzerinde UNESCO’ya üye 157 ülkeden, 745’i kültürel, 188’i doğal ve 29’u da karma olmak üzere, 962 tane Dünya Mirası bulunduğunu öğrenen çocuklar, yeni adaylıklar konusunda Türkiye’nin Dünya dördüncüsü olmasından mutlu olurken, daha fazla üyelik kazanılması amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi edindiler ve halen 21. sırada olan Türkiye’nin daha üst sıralara yükselmesi dileklerini paylaştılar.  Dünyadan 1500 adaylık başvurusu olduğunu ve her sene bu başvurulardan en fazla 25 tanesinin kabul edilebildiğini açıklayan EGE; UNESCO Üyeliğinin, ülke turizmine sağladığı katkıları, Edirne Selimiye Camii’nin üyeliğinin duyurulmasının ardından, Japonya’nın seyahat destinasyonuna Edirne’yi katmasıyla sağlanan turist artışı örneğini verdi.  

Kültürel ve Tabiat Mirası kategorisine girmek için gereken kriterlerin, Türkiye ve Dünya’dan örnekleriyle açıklandığı toplantıda, tüm dünyada İkili Dünya Mirası sayılan 29 noktadan iki tanesinin Türkiye’de bulunmasının önemi de vurgulandı ve çocuklar, bu noktaları doğru tahmin ederek Kapadokya ve Pamukkale travertenleri cevabını verdiler.

Koruma altına alınan bu tarihi, doğal ve kültürel değerlerin tüm insanlığın ortak değeri olduğu bilincinden hareketle, yeni nesillere büyük görevler düştüğünü vurgulayan EGE, meclis üyelerine, Dünya Mirası Koruyucusu (Patrimonito) Sertifikalarını ve Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları Haritalarını takdim etti.

Başkan BAYRAKTAR ve Katip Üyeler Muhammed Ömer BAŞ ile Hayrettin Berke YAVAŞ, Atila EGE, Nihal EGE veUNESCO Türkiye Millî Komisyonu Genel Sekreter Yardımcı v. Şule ÜRÜN’e, Büyükşehir Belediyesi yayınları ile Çocuk Meclisi tanıtım dokümanlarının bulunduğu çantaları vererek teşekkürlerini ifade ettiler ve tecrübelerini kendileriyle paylaşmasından duydukları mutluluğu ifade etiler. UNESCO’nun sıcak ev sahipliğinde, bahçede kendileri için verilen mini kokteyle katılan çocukların mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Çocuk Meclisi, bilgilenme ziyaretlerinde, yepyeni tecrübeler kazanmaya ve Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’in kendilerine armağan ettiği Türkiye’deki ilk ve öncü çocuk meclisinin çalışmalarını anlatmaya devam ediyor.

ÇOCUK MECLİSİ