Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

03.06.2013

ÇOCUKLAR TOPRAK BİLİMİ OKULU’NDAN DİPLOMALARINI ALDILAR


Büyükşehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi Üyeleri, A.Ü. Çocuk Üniversitesi çalışmalarını sürdürüyor.

Böcek Şenliği Okulu’nun ardından bu kez Toprak Bilimi Okulu’na katılan meclis üyeleri, hem yeni bilgiler öğrendiler hem de daha ilköğretim yıllarında üniversiteye ilk adımlarını atmış oldular. Bu yıl ilk kez, Çocuk Üniversitesi ile tanışma imkanı bulan meclis üyeleri, erken yaşlarda bilimle buluşuyor olmanın yanı sıra,  karar alma süreçlerinde,  farklı bilgi ve tecrübeler edinmenin önemini de kavrıyorlar.

Çocuk Üniversitesi kapsamında, 2007 yılında TUBİTAK’ın destekleriyle başlatılan Toprak Bilimi Okulunda çocuklar, doğaya duyarlı olmayı, doğanın en önemli zenginliklerinden birinin de toprak olduğunu ilgi çekici örneklerle ve uygulamalarla öğrendiler.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim görevlisi Dr. Mümtaz KİBAR, Uzman Dr. Esra GÜNERİ ve Prof. Dr. Sonay OK’un, “Kayaçlar - Mineraller” ve  “Toprak”  konularında, çocuklara önemli bilgiler kazandırdılar ve çeşitli uygulamalarla, bilgilerinin pekişmesine katkı sağladılar.

Çocuklar, volkanik kaya, granit ve jips minerallerinin yapılarını, dokularını büyüteçleriyle incelerken, gözlem yapma teknikleri hakkında bilgiler edindiler; ilk toprak oluşumunun 2,8 Milyar Yıl önce olduğu bilgisini büyük bir ilgiyle dinlediler. Çocuklar, günlük hayatta rastladıkları pek çok malzemenin bilimsel temelleri hakkında bilgi edindiler. Erozyon, erozyona karşı alınması gereken tedbirler, toprağın değeri ve korunması, toprağın verimliliğinin önemi, toprağın oluşumu, toprakta bulunan canlılar gibi konuları çeşitli deneylerle öğrenen çocuklar, Çocuk Üniversitesinin yemyeşil bahçesi ve eğitmenlerin renkli anlatımları, sıcak yaklaşımları karşısında, Üniversiteden ayrılmak istemediler.

Çocuk Meclisi üyeleri, tavsiye kararları almaya devam eden ve 18 yıldan beri çocukların sesi olmaya çalışan ÇOCUK MECLİSİ’ nin, öncelikle çocuklarla ilgili kurum ziyaretlerini faaliyet programlarına alarak, eğitimden, bilime, tarihten, kent kültürüne, çocuk haklarından, kültür-sanata farklı farklı alanlarda bilgi ve tecrübe kazandıklarını, çok değerli bilgiler edindiklerini belirterek, kendilerine bu meclisi armağan eden Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’e bir kez daha teşekkür etmeyi ihmal etmediler.

ÇOCUK MECLİSİ