Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

MECLİS ÜYELERİNİN TARİH YOLCULUĞU

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 25. Dönem üyeleri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi

Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara’nın en önemli müzelerinden biri olan, 1997 yılında kazandığı “Avrupa Yılın Müzesi” unvanına sahip Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni, Hititolog- Müze Araştırmacısı Mine ÇİFTÇİ‘ nin rehberliğinde, uzman bir anlatım ayrıcalığıyla, detaylı şekilde tanıma fırsatı elde etmiş oldular.

Osmanlı dönemine ait Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşun Han‘da yeralan ve Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bir ETİ Müzesi kurulması fikriyle oluşturulmuş Ankara’nın bu ilk müzesini, büyük bir ilgi ve dikkatle gezen çocuklar önce, Taş Eserler Salonu’nda müze tarihi, restorasyon, arkeoloji, Hitit ve Frig kabartmaları hakkında bilgilendirildiler.

Paleolitik Çağ’dan başlayarak, Eski Tunç Çağı’ndan Hitit, Frig, Asur, Urartu uygarlıklarına kadar tarihte adeta bir yolculuk yapan Meclis üyeleri, bu dönemlere ait, birbirinden değerli, eşsiz parçaları yakından gördüler, devam eden kazılar,  Anadolu’nun geçmiş uygarlıklarının yaşam biçimleri, kültürleri, törenleri, inançları, gelenekleri hakkında bilgiler edindiler. O dönemlerin kültürel ve toplumsal yaşamını yansıtan ev ve süs eşyaları, çömlekler,  seramikler; törensel kaplar; sikke ve mühürler, kabartmalar, insan ve hayvan figürinleri, Kültepe mücevheratları, tabletleri, Alacahöyük kral mezar buluntuları ve kabartmaları, Çatalhöyük duvar resimleri, güneş kursları, çivi ve hiyeroglif yazılarının olduğu tabletler gibi pek çok eseri, Hititolog Mine ÇİFTÇİ’nin kapsamlı ve aynı zamanda “çocuk dostu” anlatımlarıyla, sindirerek öğrendiler.

Ankara’nın Çocuk Meclisi üyeleri, Başkent’in güzelliklerini, değerlerini daha yakından tanımaya ve tanımaya devam ediyor.