Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

ÇOCUKLARIN GÜÇLÜ SESİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 25. Dönem üyeleri, Kamu Denetçiliği Kurumu yetkilikleri  ile video konferans gerçekleştirdi.

Kamu Başdenetçisi Şeref MALKOÇ; Çocuk Ombudsmanı Celile Özlem TUNÇAK ve kurum uzmanlarının yer aldığı online toplantıda, Çocuk Meclisi’ni temsilen 30 çocuk, merak ettikleri konular hakkında sorularını sordular ve özellikle pandemi dönemine ilişkin tespitlerini aktarma imkanı da elde ettiler.

Açılış konuşmasını 25. Dönem Başkanı Çağın ALADAĞ’ ın yaptığı toplantıda, sorulara geçilmeden önce Sayın TUNÇAK ve Sayın MALKOÇ birer açılış konuşması yaptılar.

Başkan ALADAĞ; “tüm dünyanın konuştuğu en önemli konu olan covid-19 salgını sebebiyle bu kez, yüzyüze olamasa da, yeniden sizlerle buluşuyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Çocuk Meclisi olarak Haziran ayından bu yana toplantılarımızı, eğitimlerimizi online olarak sürdürüyoruz. 25. Dönem’de şu ana kadar başta eğitim olmak üzere 165 yeni tavsiye kararı aldık ve çocukların sesi olmaya çalışıyoruz” dedi ve ikinci dönemde de seçilerek görevine devam eden Başdenetçi MALKOÇ’a ve Çocuk Ombudsmanı TUNÇAK’a başarı dileklerini iletti.

Çocuk Meclisi üyeleri Kamu Denetçiliği Kurumu’na 2020 yılında 90.000 başvuru yapıldığını, konuların hakkaniyet kavramı, insan hakları ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde incelenerek denetlendiğini, dostane çözümler gereği, tavsiye kararlarının ilgili idarelere tebliğ edildiği ve muhatap kurumların kararlara uyma oranlarının da % 70 lere ulaştığını, her vatandaşın başvuru hakkının bulunduğunu öğrendiler.

Başdenetçi MALKOÇ; konuşmasında “sizler bizim gözbebeğimizsiniz, geleceğimizsiniz ve demokrasi kültürünü bu yaşlardan kazanıyor olmanız çok önemli, hepiniz Kurumumuzun da fahri çalışanlarısınız” ifadelerini kullanırken, Özlem TUNÇAK; çocuk başvurularının, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin “çocuğun üstün yararı”  ilkesine göre hareket eden uzman ekiplerle hassasiyetle incelendiğini belirtti ve çözülmüş vak’a örnekleri hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi.  

“Hak arama kültürü”nün erken yaşlardan kazanılması bakımından Çocuk Meclisi’nin önemini belirten Özlem Tunçak, “göreve başladığım sene ilk ziyaretçilerim sizlerdiniz ve hepiniz bizim sahadaki gören gözlerimizsiniz” dedi.  Tunçak, Meclis üyelerinin sorusu üzerine, 2019 -2020 yıllarında 90 ilk ve ortaokulla sürdürülmekte olan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.   

Çocukların tüm sorularının içtenlikle ve detaylarıyla yanıtlandığı video konferansın sonunda Meclis üyeleri, sağlıklı günlerde yeniden bir araya gelme yönünde temennilerini ileterek, kendilerine zaman ayırdıkları için teşekkürlerini sundular; Türkiye’nin 25 yıllık tek Çocuk Meclisi olarak, yine çocukların sesi olmak hedefi ile 2012 den bu yana çocuklara, şikayetlerini doğrudan yapabilme imkan sağlayan kdkcocuk.gov.tr sayfasının önemini de vurguladılar.