Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg


ÇOCUKLARDAN ÇOCUKLARA KİTAP TAVSİYELERİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Üyeleri, evde kaldıkları sürede, derslerinden kalan zamanlarını verimli değerlendirmek amacıyla kendi okudukları kitaplardan bir seçki hazırladılar ve diğer yaşıtlarının da okuması için bir tavsiyelerde bulundular
Meclis üyeleri, evde sıkılmak ya da sürekli ekran başında olmak yerine, bol bol kitap okumanın çok daha yararlı olacağını vurguladılar ve hangi kitabı almak konusunda kararsızlık çeken arkadaşlarına tavsiyelerde bulundular
Bu seçkiyi ve kısaca konularını aşağıda bulabilirsiniz , iyi okumalar dileriz

ÇOCUK MECLİSİ

MUTLAKA OKUYUN LİSTESİ:

EDA ÜSTÜN- Basın Yayın Komisyonu Üyesi

-FİLOZOF ÖYKÜLERİ- Özgür Sinan
Bu kitap Nasreddin Hoca, İbn-i Sina, Diyojen, Hipokrat gibi bilim insanlarının hayatlarını ve başlarından geçen olayalr anlatılıyor. “Düşündüren Sorular” kısmında da bu isimler hakkında sorular soruluyor.
-HARİTADA KAYBOLMAK- Vlademir Tumanov
Chirs ve Francis isimli iki kardeş bir dükkana girerler ve ertesi gün büyümeye başladıklarını fark ederler. Coğrafya konulu yani ülkelerin yerleri gibi 10 soruyu cevaplamak zorundadırlar ve cevaplayamazlarsa, daha da büyüyüp öleceklerdir. Biz bu kardeşlerin soru cevaplama kısmındaki diyaloglarından neler yaşadıklarını okuyoruz.
-SİSİN SAKLADIKLARI- Miyase Sertbarut
İlay isimli bir karakter annesinin zoruyla, teyzesi Kutsiye'nin yaşadığı köye gider ve garip, sarı bir sis görür; bu sisin arkasında kim olduğunu öğrenmek için arkadaşı Fuat ve teyzesi ile bu gizemi çözmeye çalışırlar.
-DEDEMİN BAKKALI - Şermin Yaşar
Bu kitap ise yazarımız Şermin Yaşar'ın, çocukluğunda dedesinin bakkalında çırak olarak çalışır ve yaşadığı macera anlatılır.
-BUNUN ADI FİNDEL - Andrew Clements
Burada, dersi çok kaynatan bir öğrencinin bir tükenmez kaleme koyduğu isim ile başlar ve çocukların artık bu ismi kullanmasından bir marka çıkmasına kadar devam eder. Bu kitapta, koyulan isimden bir marka çıkana kadarki süreci anlatmaktadır.


EYLÜL ERASLAN- Çevre Sağlık Komisyonu Üyesi

1.ÜÇ ÖYKÜ- Sabahattin Ali
Bu kitapta "Arabalar Beş Kuruşa, Ayran, Sırça Köşk" adlı üç kısa öykü vardır.
Arabalar Beş Kuruşa öyküsü, aynı sınıfta okuyan fakat maddi durumları çok farklı olan iki çocuğun hikayesini konu alır. Çocuklardan birisi bakımlı ve zengin, diğeri ise fakir ve sokaklarda oyuncak araba satan bir çocuktur. Bir gün mağazanın önünde karşılaşan çocukların konuştuğunu gören zengin çocuğun annesi, oğlunu “neden bir sokak çocuğuyla konuşuyorsun” diye azarlar.
Ayran başlıklı hikaye, babası olmayan ve annesi uzak bir ilçede hizmetçilik yapmakta olan, iki kardeşiyle açlıkla savaşan Hasan'ın öyküsünü anlatır. Hasan haftada bir gün eve gelen annesi ile,yaptığı ayranları, tren istasyonunda ve sokaklarda satarak para kazanmaya çalışır.
Sırça Köşk, zengin olmak isteyen üç arkadaşın insanları nasıl kandırdığını anlatan bir hikayedir. Bu üç arkadaş güzel bir şehre giderler ve bu şehirde çalışmadan zengin olmanın yollarını ararlar.
2.KÜÇÜK PRENS - Antoıne De Saınt-Exupery : Yazarımız küçüklüğünde fil'i
yutan yılan resmi çizerek büyüklerine gösterir ve kimse bunun ne olduğunu anlamaz. Yıllar sonra pilot olan yazarımızın çölde uçağı arızalanır ve burada küçük prensle tanışır. Küçük prens pilottan ona koyun resmi çizmesini ister. Pilot ta ona fil'i yutan yılan resmi çizer. Küçük prens bunun ne olduğunu anladığında arkadaşlıkları başlar. Küçük prens pilota üç yanardağı olan yaşadığı gezegenini ve çiçeğini anlatır. Ayrıca ona gezdiği gezegenleri ve o gezegenlerde yaşayan insanları anlatır. Son olarak tilki den aldığı sırrı pilota söyler, bu sır; insanlara yüreğinin gözü ile bakması gerektiğidir. Küçük prens gezegenine gitmesi gerektiğini söyleyerek ayrılır. Pilot ta uçağını tamir ederek evine döner.
3.DEDEMİN BAKKALI- Şermin Yaşar : Hikayedeki kahramanımız yaz
tatilinde dedesinin bakkalında çalışmaya başlar. Gün içerisinde bakkala gelen farklı müşterilerle karşılaşan ve büyükleri anlamaya çalışırken, büyüklerin çocukları neden anlamadıklarını anlatan, aynı zamanda komik olayların da geçtiği bir kitaptır.
4.HEYECANLI YOLCULUK - Yavuz Bahadıroğlu : Ahmet ve Mehmet isimli iki kardeşin deniz yoluyla amcalarına giderken başlarından geçen serüveni anlatan bir kitaptır. Amcalarından eve döndüklerinde, yolculuk sırasında kaybolan altınları hiç beklemedikleri anda bulup karakola teslim ederler.
5.BEYAZ DİŞ - Jack London: Vahşi doğada dünyaya gelen kurt yavrusunun, annesinin yardımıyla ve iç güdüsel olarak, vahşilikten uzaklaşarak, insanların içine girip kendisini geliştiren, kendini insanlara kabul ettiren, kendini sahiplenen aileyi en iyi şekilde koruyan erkek kurdu anlatan bir hikayedir.

YAĞMUR KAMACI- Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi
• BİLİNMEYEN BİR KADININ MEKTUBU: Bilinmeyen bir kadından, bir yazara yazılmış uzunca ama tek solukta okunabilecek bir aşk mektubu. En kusursuz, en sadık, en sevgi dolu hislerin, kavuşmayla bitmek zorunda olmadığını gösterdi bana bu kitap, Yıllarca vazgeçmemiş ve sadakatini rahatsızlık vermeyerek kanıtlamış isimsiz bir kadın. "Sana, beni asla tanımamış olan sana..."
• KAFES: Her çeşit insan –beş kişi-, dışarıdaki tehlikeli bir varlık nedeniyle bir evde toplanıyorlar ve heyecan gerilim başlıyor. Filmini izleyip çok etkilenmiştim, sonra kitabını okudum ve daha da sevdim.
• HARRY POTTER SERİSİ: Basım tarihi veya ne zaman yazıldığı hiç önemli değil çünkü artık gönül bağı kurduğum bir seri Harry Potter. Eminim ki herkes önermiştir ve klasik olmuştur ama bir kez daha önermek isterim...
• EV KURALLARI: Asperger sendromlu 18 yaşındaki Jacob bir cinayetle suçlanıyor. Açıkçası ben de onun katil olduğunu düşündüm çünkü tüm deliller onu gösteriyordu. Bir annenin yaşadığı hüznü, bir sevginin nereye kadar olabilediğini, bir kardeşin sevgisini bize gösteriyor. Belki de katil gerçekten Jacob'dır, ya da kitap sizi şaşırtır?? Okuyun ve öğrenin...
DOĞAN BORAN TURGUT – Eğitim Komisyonu Üyesi
1. CHARLİE ‘NİN ÇİKOLATA FABRİKASI ( YAZAR : ROALD DAHL) Charlie’ nin ailesi fakirmiş, karınları bile zor doyuyormuş Charlie yılda bir kez çikolata yiyormuş; o gün de doğum günü olurmuş. Beş çikolataya altın bilet saklamışlar ve bunlar çikolata fabrikasına gitme biletiymiş. Charlie de doğum günü için bir tane almış ama çıkmamış. Sonra iki - üç tane daha almış gizlice ve bilet çıkmış; ailecek çok sevinmişler- fabrikaya gezmeye gitmişler. Kitap bu fabrikada gecen olayları anlatıyor.
2. OLIVER TWIST (YAZAR: CHARLES DICKENS)
3. KAYIP DÜNYA (YAZAR: ARTHUR CONAN DOYLE)
4. TUNA‘DAN UÇAN KUŞ ( YAZAR: GÜLTEN DAYIOĞLU ) Boris adlı bir Çocuğun Serüvenlerin anlatır kitap
5. ÜÇ SİLAHŞÖRLER (YAZAR: ALEXSANDRE DUMAS)

ALİ TUNA TANGÜREK- Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi

UÇAN SINIF (Yazar: Erich Kastner) : Yatılı bir okulun çocukları, yılbaşına az bir zaman kala bir oyun hazırlamaya karar verirler. Oyunun ismi Uçan Sınıf’tır. Ama oyunlarında pek ileri gidemezler çünkü bir başka okulun çocukları o oyunda rol alan bir çocuğu ve senaryoların yazılı olduğu kâğıtları çalmışlardır....
GEORGE’UN HARİKA İLACI (Yazar: Roald Dahl) : Babaannesiyle yaşayan George diye bir çocuk vardır. Babaannesi değişik biridir, marullardaki kurtları afiyetle yiyen, böcekleri kıtır kıtır çiğneyen ve daha neler neler... Ama bu konuyla ilgili olarak George’ın bir planı vardır…
DÜNYA ŞAMPİYONU DANNY (Yazar: Roald Dahl) Danny, babası ile beraber yaşamaktadır. Bir gün babasının bir sırrını öğrenir, babası bir kaçak avcıdır… Danny bunu tuhaf bulsa da sonrasında bir sanat olduğunu anlar. Bu kitapta babası ve oğlunun bu süreçte başlarından geçen olaylar anlatılmaktadır.
ACİL ARH+ CÜMLELER ARANIYOR (Yazar: Özlem Yıldız) Bir kütüphanedeki kitapların artık eskisi kadar okunmadıklarını fark etmeleri, bunun için de aradıkları çözümler…


DENİZLER ALTINDA YİRMİ BİN FERSAH (Yazar: Jules Verne) Dünyanın dört bir yanından denizcilerden garip haberler gelmektedir. Kimsenin tam olarak bilmediği bir deniz canavarı vardır ve bu durum bütün dünyayı çok korkutmaktadır. Bu işe bir son verilmesi gerekmektedir ve bir savaş gemisi yollayıp içindeki ekip, Dünyayı kurtarmaya çalışacaklardır.

ABDULLAH ENES KÖROĞLU – Bilim Teknoloji Komisyonu Üyesi
YANLIŞLIKLA DÜNYA’NIN ÖBÜR UCUNA UÇAN ÇOCUK
Alistair ve Eleanor, normal bir yaşam süren insanlardır ve “sıradışı” insanlara tahammülleri yoktur. Üçüncü çocukları Barnaby ise doğanın en temel kurallarından biri olan çekim yasasına karşı gelmekte, havada süzülüp uçmaktadır. Bu durumdan utanan anne ve babası, Barnaby’yi normalleştirmeye çalışırlar ama sonuç vermez; onu gökyüzüne salarlar. Böylece Barnaby, Brezilya’dan New York’a, Toronto’ya uzanan sıra dışı bir maceraya başlar.
MASAL MASAL İÇİNDE ( Yazar: Ahmet Ümit )
Bir ülkeyi genç bir padişah yönetirmiş. Bu padişah savaş istemezmiş, yalnızca halkının mutluluğunu istermiş. Halk da padişahı çok severmiş. Ama Padişahın küçük bir kusuru varmış, övünmeyi pek severmiş. Ama vezir ona çok güzel bir ders verir....
ESRARLI ADA (Yazar: Jules Verne)
Esrarlı Adada beş adam ve bir köpeğin yaşadıklarını konu almaktadır. Yazar "Kaptan Grant'ın Çocukları" ve "Denizler Altında 20000 Fersah" kitaplarından bahsetmekte, kitaplardaki sırları açığa çıkarmaktadır. Gemici Pecroff ve diğer dört kişi Kuzey Amerikalılara katılmak için, bir balonla yola çıkarlar. Ama balon, Pasifik Okyanusu'nda şiddetli fırtınaya dayanamayacak kadar eskidir...
GEZGİN CAMBAZLAR (Yazar: Jules Verne)
Her gün başka bir kasabada, kocaman bir çadır kurup toplayarak ve tüm yorgunluklarına rağmen, seyircinin karşısına hep gülen bir yüzle çıkan cambazların hayatı. İnsanoğlunun zor koşullar karşısında hayata nasıl bağlanabildiğini anlatan bir kitap..
İKİ SENE OKUL TATİLİ (Yazar: Jules Verne)
8 - 14 yaşlar arasındaki bir grup okul çocuğunun Güney Pasifik'teki ıssız bir adada ailelerinden uzaktaki maceralarını ve çocukların hep birlikte hayatta kalma savaşlarını anlatır

AYŞE BELİZ TEMİZER – Kardeşlik ve Yardımlaşma Komisyonu Üyesi

1-) ÖMER’İN ÇOCUKLUĞU ( YAZARI: Muallim NACİ ) :
2-) KAĞIT TOPLAYAN PROFESÖR (YAZARI: Mehmet Fidan) : Sokağa bırakılan bir bebek, sahiplenen ailesi ve kâğıt toplayarak ailesine yardım ederek okuyan bir çocuğun gerçek yaşam hikayesidir.
3-) ÇOCUK KALBİ ( YAZARI: Edmando De Amıcıs) : Enrico adındaki İtalyan bir çocuğun bir yıllık okul hayatını kendi ağzından anlatan bir roman.. ...
4-) DEDEMİN BAKKALI ( YAZARI: Şermin Yaşar ) : Çalışmaya meraklı küçük bir kız çocuğunun, dedesinin bakkalındaki maceralarını anlatır.


ZEREN ULUTAŞ – Basın Yayın Komisyonu Üyesi
DÜNYA ŞAMPİYONU DANNY – Yazar: Roalh Dahl : Danny annesini küçük yaşta kaybetmiştir. Babasıyla birlik küçük bir karavanda yaşamaktadır...
ÖLÜMSÜZ AİLE- Yazar: Natalie Babbit : Winnie yaşadığı yerdeki koruya gitmemesi konusunda uyarılar alan, ailesinin korumasından sıkılmıştır biridir. Winnie Foster’ın merakı giderek artar ve ailesinin bu davranışlarından kurtulmaya karar veriri, hayatının en büyük macerası başlar.
BUNUN ADI FİNDEL- Yazar: Andrew Clements: Nick okula başladığından beri dersleri kaynatmaktadır. Öğretmeni Bayan Granger onun bu oyunu bozar, ona sözcüklerin nereden kaynaklandığı hakkında bir rapor ister. Nick, öğrendiklerinden çok etkilenir ve bunları sınamak için bir fikir bulur : Kalem yerine “ findel" demeye başlar...
MATİLDA- Yazar : Roald Dahl: Matilda kitap okumayı çok seven dört yaşında bir kız çocuğudur. Matilda evde tek başına kalmaktadır ve kendi kendine okumayı öğrenir, vaktini hep kitap okuyarak geçirir.. Başladığı okulun müdiresi kaba ve çocuklardan nefret eden biridir. Sınıf öğrenmeni ise kibar bir öğretmendir. Matilda bir gün gizli güçlerini öğrenir....
SOL AYAĞIM – Yazar: Christy Brown: Christy Brown doğuştan beyin felci kurbanıdır ve kitap, yazarın hayat hikayesidir. Sol ayağını kullanarak ve annesinin yardımı ile alfabeyi baştan sona öğrenmesi ve deneyimleri anlatılır.

MEYRA NİSA KESKİN - Bilim Teknoloji Komisyonu Üyesi
1) PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI (Yazarı: Ferenc Molnar) : Pal Sokağı Çocuklarının oyun alanları arsadır. Arsayı çok severler. Her gün bu arsada oyun oynarlar. Kırmızı Gömleklilerin oyun alanı ise parktır. Kırmızı Gömlekliler de arsada oynamak isterler. Bunun için Pal Sokağı Çocukları ile aralarında bir çekişme başlar ve olaylar gelişir.
2) MUCİZE (Yazarı: Raquel Jaramillo Palacio ) : Auggie adında bir çocuk vardır. Yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için okula gitmiyor, ona annesi ders veriyordu. Beecher Ortaokuluna 5. sınıf öğrencisi olarak başladığında, bazı sınıf arkadaşları onunla alay ederler. Okuldaki en yakın arkadaşları ise Summer ve Jack Will’dir. Auggie macera dolu bir yıl geçirir...
3) ÇİZGİLİ PİJAMALI ÇOCUK (Yazarı:John Boyne ) Toplama Kampı komutanlarından birinin oğlu olan Bruno ve ailesi yeni bir eve taşınır. Bruno burayı hiç sevmez ve arkadaşı yoktur. Bruno, macera kitapları okumayı sever ve büyüyünce kaşif olmayı ister. Yeni taşındıkları yeri keşfetmeye çalışır. Bir telin arkasında bir çocuk görür. Schmuel adlı bu çocuk, toplanma kampında yaşamaktadır. Schmuel ile Bruno’nun dostluğu başlar.
4) KIRIK ÇÖMLEK PARÇASI ( Yazar : Linda Sue Park) Ağaçkulak adında evsiz bir çocuk vardır. En yakın dostu ise Turnaadam’dır. Ağaçkulak gizlice Min adında bir çömlek ustasının evini izler, bir gün kendi yapacağı çömleğin hayalini kurar. Ağaçkulak Min'in yanında çalışmaya başlar. Bir gün bir kraliyet görevlisi gelir ve Min'den çömlek yapmasını ister. Çömleği saraya götürmek için Ağaçkulak bir yolculuğa çıkar. Ağaçkulak yolda soyulur ve soyguncular vazoları kırar. Ağaçkulak kırılan vazonun en büyük parçasını alır, kraliyet görevlisine götürür. Kraliyet görevlisi vazonun kakma işinden çok etkilenir ve Min, ustaya çömlek siparişleri verir. Ağaçkulak döndüğünde Turnaadam ölmüştür ama Ajima, Ağaçkulak'a yeni bir isim verir ve ardından Min, Ağaçkulak'a çömlek yapmayı öğretir.
5) İÇİMDEKİ MÜZİK ( Yazarı: Sharon Draper ) Melody, bedensel engelli ve konuşamayan bir kız çocuğudur. Bayan Valencia, Melody’nin komşusudur ve eğitim hayatında önemli bir yere sahiptir. Annesi ve babası, Melody’e bir bilgisayar alırlar. Melody bu bilgisayara istediği şeyi yazarak konuşturur; böylece duygu ve düşüncelerini ifade eder. Okullar arası bir yarışma düzenlenir, sınav yapılır ve Melody bu sınavdan yüksek bir puan alır. Ama bütün okul onun kopya çektiğini düşünür. Bu yüzden sınav bir daha yapılır. Melody yine yüksek bir puan alır. Böylece okullar arası yarışmaya katılmaya hak kazanır. Turnuva için başka şehre gitmeleri gerekir. Melody havalimanına gider fakat uçuş iptal olmuştur. Arkadaşları, Melody’e haber vermeden bir önceki uçağa binerler. Yarışmaya katılırlar. Olaylar gelişir. ...

ELİF KANTÜRK –Çevre Sağlık

KRALİÇEYİ KURTARMAK Yazarı : Vladimir Tumanov
Matematikte başarılı olmayan Alex’in, yolda giderken bulduğu kalem her şeyi değiştirir .
MASAL MASAL İÇİNDE Yazarı : Ahmet Ümit
Padişahın, Köradam’ı kıskanması sonucu başladığı bir macera.
ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR HARİKA Yazarı : Aziz Nesin
İki arkadaşın farklı şehirlerde yaşadıkları olayları, mektupla haberleşerek birbirine anlatmaları.
BEYAZ DİŞ Yazarı : Jack London
Beyaz Diş’in dışarıya çıkıp kaçırılması, gittiği yerde hayatta kalabilme çabası. Vahşi bir hayvanın gözünden, doğal hayata ve insanların acımasızlığına bir bakış ...
SEFİLLER Yazarı : Vıctor Hugo
Jean Valjean bir ekmek çaldığı için yirmi yıl hapis yatar, hapisten çıktığında hırsızlık yapmaya devam eder ve bu onu çok değiştirir.

SUNAZ GÖRGEL – BAŞKANLIK DİVANI KATİP ÜYE

ÇİZGİLİ PİJAMALI ÇOCUK – ( John Boyne ) İkinci Dünya Savaşı çerçevesinde iki ayrı dünyadan iki çocuğun beklenmedik arkadaşlıklarını anlatan bir roman. Kitaptan uyarlanan bir filmi de mevcuttur.
KIZIL DOSYA (A Study in Scarlet) - Arthur Conan Doyle: Dr. Watson ve Sherlock Holmes’un birlikte çözdüğü ilk gizemin kitabıdır.
KÜÇÜK KADINLAR (Little Women) - Louisa May Alcott Dört kız kardeşin Amerika’da iç savaş sonrası yaşamını konu alan bir kitap.
ADA - THEODORE TAYLOR Annesiyle birlikte yolculuk yaptığı geminin batırılmasının ardından Philip ve yaşlı bilge Timothy’nin hayatta kalma mücadelesini anlatan bir kitap.
KÜRK MANTOLU MADONNA – (Sabahattin Ali ) : Almanya’da geçen hüzünlü bir aşk hikayesi


MUSTAFA EREN GÜLER- Çocuk Hakları Komısyonu Başkanı

1. MUTLU PRENS
İlk kez Mayıs 1888'de Londra'da yayınlanan, Oscar Wilde'ın çocuk hikâyelerinden oluşan bir derlemedir. Kitap Mutlu Prens, Bülbül ve Gül, Bencil Dev, Vefalı Dost ve Harika Fişek isimli beş fantastik öyküden oluşuyor
2. ŞEKER PORTAKALI
Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos'un 1968 tarihli romanıdır. Brezilya'nın Minas Gerais bölgesinde yaşayan fakir bir ailenin beş yaşındaki oğlu hayal gücü çok gelişmiş Zeze adlı çocuğun başından geçenleri konu alır.
3. BEYAZ DİŞ Yazar: Jack London

4. HARRY POTTER VE FELSEFE TAŞI
J. K. Rowling tarafından yazılmış ve genç büyücü Harry Potterr serisindeki ilk roman..
5. DONKİSOT- Yazarı, İspanyol romancı Miguel de Cervantes Saavedra ‘dır

ELİF İLKE DEMİR – Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi
1. ABARTMA TOZU ( Yazar: Şermin Yaşar ) Sayfa Sayısı: 159
Karakterin glütene ve ufaklık diyenlere alerjisi var. Sevecen ve iyi biri. Yaşadığı kasabanın adı Buğdaylı Kasabası. Her şey normal ama sonra bir gün… Herkes saçmalıyor. Temizlik hastası olanlar, kafayı çalışmakla bozmuş arkadaşlar, çok çalışalım diye teneffüs yapmamaya başlayan okullar ve daha neler neler…Sadece karakter normal kalıyor ve dayanamıyor; haberlerde telefon numarası verilen Pis İşler Bakanlığını arıyor. Yardıma Tevfik Kılıkırkyarar geliyor….

2. İMDAT ÖĞRETMENİM KÜÇÜLDÜ (Yazar : Sabine Ludwing) Sayfa Sayısı: 192
Felix’in yeterince sorunu olmasının yanı sıra şimdi de boyu on beş santimetre olan öğretmenine bakması gerekiyor. Hamster kafesinde beslediği öğretmenine her gün gazoz kapağında yemek götürür. Olaylar olaylar...
3. TOO MANY VIDEO GAMES ( Yazar :Jenifer Moore-Nallınons)
Sayfa Sayısı : 24 : Video oyunları pek çoğu için eğlencedir ama zamanla bir takıntı haline gelebilir...
4. İKİ YIL OKUL TATİLİ ( Yazar :Jules Verne )
Chairman yatılı okulundan bir grup öğrenci, eğlenceli bir yat gezisi için hazırlanıyordu. Görevliler karadayken, yatı iskeleye bağlayan ipler aniden çözülür ve tekne açığa sürüklenmeye başlar, fırtına tekneyi okyanusun uzak köşelerine götürür ve çocuklar için inanılmaz bir yaşam savaşı başlar.
5. GALİLEO’NUN TELESKOBU ( Yazar : Karen Foster, Gerry Bailey)
Galileo hayatında neler yaptı? Teleskobu geliştirdi. Güneş lekelerini ve Güneş’in döndüğünü keşfetti. Digby ve Hester isimli iki kardeşin bit pazarı tezgâhında buldukları bir eşyadan yola çıkarak anlattıkları...

DEFNE SÖNMEZ- ÇEVRE SAĞLIK Komisyonu Üyesi
1. APARMA’NIN GİZEMİ Yazan: Koray Avcı
2. ÇAKMAN HARRY POTTER VE AZKABAN TUTSAĞI Yazan: J.K ROWLING
3. KAMP ARKADAŞLARI Yazan: İPEK ONGUN
4. EVE GİDEN KÜÇÜK TREN Yazan: BEHİÇ AK
5. DEMİR YOLU ÇOCUKLARI Yazan: EDITH NESBIT

ÇAĞIN ALADAĞ- 25. DÖNEM BAŞKANI
İÇİMDEKİ MÜZİK- SHARON M. DRAPE
ÇOCUK KALBİ - EDMONDO DE AMICS
PETEY- BEN MIKAELSEN
SEFİLLER - VICTOR HUGO
DÖRT GÜZELLER - TOPRAK, SU, HAVA, ATEŞ ( İskender Pala )

YAĞMUR HAYTA - Kültür Sanat Komisyonu Üyesi

1- İÇİMDEKİ MÜZİK (YAZARI : Sharon M. Draper)
KİTABIN KONUSU : 11 yaşındaki Melody'nin çok güçlü bir hafızası vardır. Okulun en zeki öğrencisidir ama bunu kimse bilemez. Çünkü Melody, yürüyemez, konuşamaz ve yazamaz...
2- MASAL MASAL İÇİNDE ( YAZARI : Ahmet Ümit )
KİTABIN KONUSU : İçinde farklı hikayelerin yer aldığı, ama bütün bu farklı hikayelerin aynı hikayeye dayandığı okuması zevkli masalımsı bir kitap...
3- MOMO ( YAZARI : Michael Ende )
KİTABIN KONUSU : Momo bir tiyatro harabesinde yaşayan küçük bir kızdır ve çok yeteneklidir. Bir gün "duman adamlar" ortaya çıka, onlar insanların zamanını çalmaktadır. Aynı gerçek hayatta olan telefon, tablet gibi. Onları durduracak tek kişi Momo'dur.
4- SAÇAKLI KIZ'IN PASAKLI GÜNLÜĞÜ (YAZARI : Nur Dombaycı )
KİTABIN KONUSU : Büşra, pembeden nefret eden, hayvanları ise çok seven bir kızdır. Çok dağınık ama cesur bir kızdır. Ama bu pasaklılığından kurtulacaktır...
5- SADAKO ( YAZARI : Eleanor Coerr )
KİTABIN KONUSU : Japonya'ya atılan atom bombası sebebiyle binlerce insan ölmüş ya da sakat kalmıştır. Bombalamadan sonra yayılan radyasyon etkisini on yıl sonra göstermeye başlamıştır. Sadako'da lösemi olmuştur. Umudu yitirmemeyi anlatan ve örnek alınması gereken bir cesaretin öyküsüdür...