Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg


“ANKARA MANZARASI” NDAN GEÇMİŞE YOLCULUK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 25. Dönem üyeleri, “Ankara Manzarası” tablosu üzerinden, geçmişe bir yolculuk yaptı.

Başkent Ankara’nın kültürel ve tarihi değerlerinin tanımak, öğrenmek amacıyla da çalışmalar yapan Çocuk Meclisi, ilkini Kasım ayında Müze Müdürlüğü’nün işbirliğiyle Rahmi Koç Müzesinde aldıkları eğitimin ikincisini bu kez, ikinci bir gurup üyeleriyle online olarak gerçekleştirdi.

Kültürel mirasın benimsenmesi ve korunmasının önemi, Başkentimizin tarihi yapılarının, geçmiş dönemlere ait günlük ve ticaret hayatının resmedildiği “Ankara Manzarası” tablosu üzerinden Müze eğitmeni Ayşe Bağırcıoğlu tarafından verilen eğitim, Meclis Üyesi 16 çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Hollanda’ daki Rijks Müzesinden getirilerek Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmekte olan, 18. Yüzyıla ait, ressamı belli olmayan ve önceleri Halep manzarası olarak bilinen eserin, sanat tarihçi, bilim insanı Prof. Dr. Semavi Eyice’nin incelemelerinin ardından Ankara’ya ait olduğunun tespit edildiği “Ankara Manzarası” tablosunu detaylarıyla inceleme imkanı bulan çocuklar, 18. yy Ankara’sına bir yolculuk yaptılar. Orijinal Boyutu 117 cm x 198 cm olan ve ünlü Hollandalı Ressam Von Moore’un koleksiyonları arasında yeralan bu tablodaki Ankara Kalesi ve çevresindeki tarihi yapıların, deve kervanlarının, derelerin, Ankara Keçisi ve Sof ticaretinin resmedildiği sahneleri yakından inceleyen çocuklar, almış oldukları eğitimden duydukları mutluluğu dile getirdiler.
30 Haziran Saat 14.30’da online gerçekleştirilen buluşmaya, Konuk Konuşmacı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir ÖDEMİŞ de katıldı. Ankara’nın kültür ve tabiat varlıkları hakkında önemli bilgiler veren Bekir Ödemiş, çocukların sorularını da yanıtladı. Ankara’da 2155 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı olduğunu, bunlar arasında 688 arkeolojik, 10 kentsel, 7 tarihi, 1 tane de karma sit alanı olduğunu belirten Ödemiş, çocuklarla paylaştığı sunumunda, tarihi çeşmelerden, Roma Hamamına, Roma Antik Tiyarosu ve Arkeopark projesinden, Ankara Kalesi ve Aydınlatma projelerine, tarihi kent merkezi Ulus’taki tarihi binaların yıkılmadan aslına uygun yenileme çalışmalarından, Beşevlerde’ki 2000 yıllık tümülüse, Namazgahtepe Anıt projesinden, Kedisever Sokağı’na kadar, pek çok önemli proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi; Ankara’nın sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal mirasın korunması kadar, büyük küçük her yaşta kişinin, bu değerleri tanımaları, bilmeleri gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Çocuklar, geçmiş yıllarda pek çok büyük medeniyete başkentlik yapmış olan Ankara’nın sahip olduğu bu zengin, köklü birikimin korunmasına yönelik çabaları büyük bir ilgi ve dikkatle izlediler.

Çocuk Meclisi, online eğitim, toplantı ve seminerlere yenilerini ekleyerek, çalışmalarına devam ediyor.

ÇOCUK MECLİSİ