Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi 24. Dönem Meclis Üyeleri, B.M. Eğitim Bilim ve Kültür Kurulu –UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu ziyaret etti. 24. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, araştırmacı seyyah- Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla EGE’nin verdiği seminere katılmanın ayrıcalığını yaşamış oldular.

Yedi yıldan bu yana devam eden yakın işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen buluşmada, ilk olarak Seyyah Nihal EGE kısa bir konuşma yaparak, Türkiye’de ve Dünya’da “Dünya Mirası Alanlarına yönelik ilk ziyaretlerinin başlamasına yönelik anılarını anlattı ve çocukların sorularını yanıtladı.

Çocuk Meclisi 24. Dönem Başkanı Ceren HIZLI UNESCO Milli Komitesi Başkanlığı’na teşekkür ederek, “her dönem en güzel etkinliklerimiz arasında ilk sırayı alan bu seminerde olmaktan büyük bir mutluluk diyoruz” dedi. 

Atilla EGE’nin , “Dünya Mirası bilinci” ile ilgili olarak, 1959 yılında, M.Ö. 1300 yıllarında Nil Nehri kıyısındaki Abu Simbel Tapınağı’nın baraj suları altında kalmaktan kurtarılması için 20 km uzağa taşınmasına yönelik UNESCO’ya yapılan ilk başvuruya 80 ülkeden ulaştırılan yardımın çarpıcı öyküsünü  çocuklar merakla ve ilgiyle dinlediler.

1972 yılında kurulan Dünya Kültür Mirası Merkezi çalışmaları hakkında da bilgiler veren EGE;  taraf ülkelerin, kendi milli topraklarında bulunan doğal, kültürel ve tarihi değerlerin Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için yürüttükleri çalışmalara ilişkin önemli bilgiler paylaştı ve “Dünya Mirası, bulundukları yerlere bakılmaksızın, tüm dünya halklarına aittir” sözünün altını çizdi. .

Meclis üyeleri, Antik Dünya’dan bugüne kalan dünyanın yedi harikasından biri olan Keops Piramidinden, inşası 1800 yıl süren 6250 km uzunluğundaki Çin Seddi, Piza Kulesi, Mimar Hayrettin’in eseri olan Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü, Meksika’daki Balina Koruma Alanı,  1645 metreyle Dünya’nın en derin gölü unvanına sahip, 400 metre derinlikte dahi varolan oksijenle yaşamlarını sürdüren Deniz Foklarının da bulunduğu Baykal Gölü’ne kadar, dünyanın farklı bölgelerinden doğal ve kültürel miras alanları hakkında değerli bilgileri kendi seyahat deneyimleri ve renkli anlatımı ile Meclis üyeleriyle paylaştı. Unesco’nun doğal miras alanları çevresine yapılan ve doğaya zarar veren fabrikaların kaldırılmasına yönelik aldığı kararlardan örnekler verdi.

Çocuklar, 192 ülkedeki 845 kültürel, 209’u Doğal,  38’i Karma (Doğal ve Kültürel) olmak üzere 1092 Dünya Mirası alanlarına sahip ülkeler arasında, birinciliğin halen İtalya’da olduğunu,  Dünya Mirası sıralamasında 18. Sırada  yeralan Türkiye’nin, 77 adaylıkla “Dünya Mirası Başvurusu Listesi” nde ise birinci sıraya yükseldiğini öğrendiler. En son 2018 yılında eklenen Göbeklitepe ile, 18 “dünya mirası” alanına sahip Türkiye’nin birinciliğe kadar yükselmesi dilek ve temennilerini ifade ettiler.

Atilla EGE; “UNESCO Amblemi” ni kullanımının önemine de değinerek, dünyadaki örneklerin de yeraldığı sunumunun ardından, 

1092 dünya mirası alanından 126 ülke ve 896  tanesini ziyaret ederek halen bu konuda Dünya Birinciliği unvanını elinde bulunduran Atilla EGE, çocukların merakla yönelttikleri tüm soruları büyük bir içtenlikle yanıtladı. Ceren HIZLI’nın “çok gezen mi bilir, çok oyuyan mı” sorusuna ise, “okumadan gezen, sadece bakar”; gideceğiniz yerler hakkında mutlaka önceden iyi bir okuma ve bilgilenme gerekir dedi.

Seminerin sonunda çocuklar hep birlikte, Dünya Mirasını koruma sözü verdiler ve sertifikalarını alarak birer Patrimonito oldular. Genç Dünya Mirası Koruyucusu anlamına gelen Patrimonito hakkında açıklamalar da yapan Atilla EGE; “bu zengin mirası, gelecekte sizler koruyacaksınız, sizlere güveniyoruz” dedi. 

Unesco Türkiye Milli Komitesince Meclis üyelerine, birer anı çantası armağan edildi ve ikramlarda bulunuldu. Çocuklar güler yüzlü, enerjik anlatımlarıyla Atilla EGE’den ayrılmak istemezken, seminerden çok yararlandıklarını ve Ülkemiz başta olmak üzere, gittikleri her yerde bu değerlerin korunup korunmadığına daha çok dikkat edeceklerini vurguladılar