Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, Kamu Denetçiliği Kurumu ve UNICEF tarafından düzenlenen Çocuk Hakları Stratejisi Tanıtım Toplantısı’na katıldı

T.C. KAMU DEENTÇİLİĞİ KURUMU’nun daveti üzerine iki üye ile katılım sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi’ni, Başkan Ceren HIZLI ve Bilim Teknoloji Komisyonu Başkanı Hüseyin Mehmet EĞRİ temsil etti.
Açılış Konuşmasını Başdenetçi Sayın Şeref MALKOÇ’un yaptığı toplantıda, KDK Çocuk Ombudsmanı Sayın Av. Celile Özlem TUNÇAK, UNICEF Türkiye Temsilci Philippe Duamelle, milletvekilleri ve çocuk hakları konusunda çalışan çok sayıda kurumun temsilcileri de yer aldı.
Çocuk Hakları Stratejisi Protokolu’nün UNICEF ve Kamu Denetçiliği Kurumu arasında imzalandığı toplantıda Çocuk Meclisi üyeleri de gerek yaptıkları konuşmalar, gerekse yönelttikleri sorularla, büyük ilgi ve övgü topladılar. Meclis Başkanı Ceren Hızlı yaptığı konuşmada, “Çocuk Meclisi üyeleri olarak, sekiz komisyon halinde çalışıyor olsak ta hepimizin en önemli ortak gündemi her zaman Çocuk Hakları Sözleşmesi ve çocukları ilgilendiren konularda Çocukların Kararlara Katılım hakkı olmuştur. Bu amaçla, her dönem pek çok tavsiye kararı alıyor ve bu kararlarımızı ziyaretlerimiz çerçevesinde ilgili makamlara “ çocuk görüşü” olarak ulaştırmaya büyük önem veriyoruz” dedi. HIZLI’nın yönelttiği; “eğitim, biz çocukları doğrudan ve en çok ilgilendiren konuların başında geliyor. Meclis’te aldığımız kararların neredeyse yarısı eğitimle ilgili. Bu nedenle, çocuk hakları sözleşmesinin maddeleri, çocuğun üstün yararı ve çocuk dostu gibi kavramların tam anlamıyla anlaşılması ve uygulanması için, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere bu stratejık planın diğer ortakları kimler olacaktır ? “ sorusunu, Milli Eğitim eski Bakan yardımcısı, TBMM Eğitim Komisyonu Başkan Yardımcısı Orhan ERDEM yanıtladı. Hüseyin Mehmet EĞRİ’nin “bizler, Çocuk Meclisi olarak pek çok tavsiye kararı alıyoruz ve aldığımız tüm kararlar aslında, temel çocuk hakları ile ilgili. Eğitimde Eşitlik, Bir Çocuk Bakanlığı Kurulması, Yetişkinlere Çocuk Hakları Eğitimleri Verilmesi, Çocuk Hakları İçin Çalışan Tüm Kurumların Daha Çok İşbirliği İçerisinde Olmaları Gibi… Çocuklarla İlgili Kararlar Alınırken Çocuk Meclisleri ve İl Çocuk Hakları Komiteleri de, bu Stratejik Planın daimi birer parçası olamaz mı“ sorusunu ise Bartın Milletvekili Yılmaz TUNÇ yanıtladı.

Toplantıda, TBMM’nde Çocuk Hakları Komisyonu kurulmasının, bu gibi pek çok çalışmanın değerlendirilmesinde büyük rol üstleneceği vurgulandı ve en kısa zamanda hayata geçirilmesine yönelik temenniler dile getirildi.

Çocuk Meclisinde dört dönem Meclis Başkanlığı görevini yürütmüş olan, halen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Çocuk Hakları İl Temsilciliği eş başkanlığını yürütmekte olan Ayşe Dila KARAKAYA da, gerek Çocuk Meclisi’nin çocuk haklarının özümsenmesinde ve duyurulmasındaki rolü, gerekse halen yürütmekte olduğu görevinde Çocuk Meclisi tecrübesinin sağladığı katkıları vurgulayarak, çocuğun üstün yararı ilkesi altında çalışan tüm kurumları işbirliği yapmaya davet etti.

Kurum yetkililerinin çocuk hakları başlığı altında ifade ettikleri ve vurguladıkları konular, gerek sürdürülen çalışmalarda kaydedilen aşamaların anlaşılması ve gerekse, yapılması gereken diğer planlamaları gözler önüne sermesi anlamında son derece verimli geçti.

Çocuk Meclisi üyeleri, 24 yıllık en köklü Çocuk Meclisi olarak, kendilerine bu imkanı sağlayan Meclis İdarecilerine ve kendilerini her zaman çok özel hissettiren, çocukların doğrudan başvuru yapmalarına imkan veren Kamu Denetçiliği Kurumu’na teşekkürlerini ifade ettiler