Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 23. Dönem üyeleri, Bilişim Garaj Akademisi'nin işbirliğiyle ve uzaman eğitmenlerin katılımıyla Çocuk Meclisi'nde,  "Robotik uygulamalar, Kodlama ve 3D Üç boyutlu tasarım eğitimi" çalışması gerçekleştirdiler. 

Doç. Dr. Selçuk ÖZDEMİR önderliğinde ve akademisyenler tarafından Gazi Üniversitesi Teknopark’ta 2012 yılında hizmete açılan Bilişim Garaj Akademisi'nin, 17. Dönemde başlayarak devam eden işbirliğiyle gerçekleştirilen "Bilgisayar Programlama Çocuk Oyuncağı" ; "Robot Yapımı"; “Çocuklar İçin WebTasarımı ve Yazılım”; "Üç Boyutlu 3D Yazılım"  atölye çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen Çocuk Meclisi bu kez "Robotik Uygulamalar, Kodlama ve Üç Boyutlu Tasarım Eğitimi" aldılar.

Bilim Garaj Akademisi eğitmenleri Melis Şanlı; Sevgi Yıldırım; Sinan Şenlik ve Bilişim Garaj AR-GE Uzmanı ve Eğitmen Hüseyin Var tarafından verilen eğitime Meclis Üyelerinin ilgisi ve katılımı büyük oldu.

İki aşamalı eğitimde ilk olarak Tinkercad ve SkechUp programlarıyla tanışan, üç boyutlu tasarım deneyimi yaşayan çocuklar, geometrik şekiller kullanarak ilk tasarımlarını yapma fırsatı elde ettiler.

Çocuklar, aldıkları “kodlama” eğitimiyle, çevrelerinde var olan pek çok teknolojik aracın çalışma prensibini yakından görerek, akıllı cihaz tasarımlarına yönelik blok kodlama çalışmasıyla kendi devrelerini oluşturdular. Meclis üyeleri, içlerinde sensörler, Arduino Uno mikrodenetleyici, DC motor, RGB LED ve çeşitli LED’lerin yeraldığı atölye kutularını kullanarak yürüttükleri Arduino ve Scratch for Arduino yazılımları ile Akıllı Cihaz Tasarımı eğitimini de başarıyla tamamlarken, karmaşık görünen cihazların işleyişine ait temel bilgileri öğrendiler ve her gün kullandıkları gelişmiş pek çok cihazı kendilerinin de yapabileceği heves ve güveni de kazanmış oldular

Eğitmenler çalışmalarında en önemli amaçlarını, “çocukların, teknolojik pek çok ürünün kendileri tarafından da yapılabilmesinin önünde aslında hiçbir engel olmadığını düşünmelerini sağlamak” şeklinde ifade ettiler ve kodlama eğitiminin sistematik düşünmeye yaptığı katkının önemini vurguladılar.

Çocuklar, zevkle, sıkılmadan ve büyük bir ilgiyle tamamladıkları bir günlük eğitimin sonunda, kodlama derslerinin ilkokuldan başlamasına yönelik almış oldukları Meclis kararın da önemini hatırlatarak, bu değerli çalışma için Bilişim Garaj Akademi eğitmenlerine ve Kurucusu Prof. Dr. Selçuk ÖZDEMİR’e teşekkürlerini ilettiler. Meclis Üyesi Kayra Mete ÖZTÜRK’ün “bugüne kadar geçirdiğim en güzel 6 saat” sözleri ise günün özeti niteliğindeydi.