Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi “Yaşama Yol Ver” Minik 112 ‘ler gurup çalışması yaptılar.

Çocuk Meclisi Genel Kurul Salonu’nda gerçekleşen eğitimi, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’nın “Yaşama Yol Ver!” Medya Kampanyası’nda görevli 112 Acil Hizmet Başkanlığı Personeli Verdi.

Hemşire Filiz SOYDAN ‘ın sunum ve videolarla yürüttüğü bilgilendirme toplantısında              

Meclis üyeleri, 112 Ortak Çağrı Hattından Polis ve Ambulans hizmetlerine nasıl ulaşılabileceğini, 112‘nin aranması gereken durumları, Ambulans ulaşana dek yapılması gerekenleri öğrendiler. İlk yardım eğitimi almamış kişilerce yapılacak bilinçsiz müdahalelerin yaratacağı olumsuz sonuçları da öğrenen Meclis üyeleri, asılsız ihbarların neden olduğu durumlar hakkında da çarpıcı bilgiler edindiler. Ankara 112 Acil hizmetlerine ulaşan 18 bin aramadan sadece 1000 tanesinin gerçek durumu yansıttığını öğrenen çocuklar, hem şaşkınlıklarını hem de üzüntülerini gizleyemediler. Kabahatlar Kanunu’na göre asılsız aramalar için para cezası olmasına karşı 112 acil hattının halen, tüm çaba ve çalışmalara rağmen % 95 ‘inin asılsız olduğunu vurgulayan uzmanlar, ambulans gecikmelerinde bu gibi aramaların büyük etkisi olduğunun ve geri dönülmez sonuçlar yarattığının altını çizdiler.

Ambulanslara yol verme kurallarının da anlatıldığı eğitimde, siren çalsın çalmasın tepe lambası yanan tüm ambulanslara, kurallara uygun şekilde yol verilmesinin hayati önem taşıdığı bir kez daha vurgulandı.

2014 verilerine göre uzman ekibi, dijital haritaları, havadan ve karadan ulaşım imkanlarıyla, kesintisiz 7/24 çalışma temposuyla 4 milyon kadar acil vak’aya erişildiğini de belirten sağlık ekibi, küçükten büyüğe herkese büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdiler

Çocuk Meclisi üyeleri, verilen eğitimin ardından, Ambulans içerisindeki üniteleri ve ekipmanları da bizzat görerek, edindikleri bilgileri daha da pekiştirdiler.

Meclis üyeleri, komisyon toplantılarında yapacakları çalışmalarla, “Yaşama Yol Ver” konusunda bilinç ve farkındalık kazandıracak, kampanyaya katkı sağlamaya yönelik önerilerini, bir sonraki eğitimde uzmanlara takdim etme sözü de verdiler