Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 23. Dönem Üyeleri TRT Yayıncılık Müzesi’ni ziyaret ettiler.

DSCN0381.JPGYarıyıl tatilinde hem dinlenen, hem de Meclis çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdüren çocuklar, Ankara’da yaşamalarına rağmen daha önce hiç görmedikleri yepyeni yerler görüyor olmaktan duydukları mutluluğu ifade ediyorlar. Çocuklar arasında daha önce hiçbir müzeye gitmemiş olanların mutluluğu ise, faaliyetlerin sağlamakta olduğu katkı anlamında, ayrı bir öneme sahip.

23. dönem Meclis üyeleri TRT Yayıncılık Müzesi’nde uzman rehber tarafından bilgilendirilerek gerçekleşen ziyarette, adeta tarihe bir yolculuk yaptılar. 1 Mayıs 1964 yılında kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Ankara’da 1968 yılında başlayan ilk televizyon yayını hakkında bilgiler edinen çocuklar, 1933’te Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu törenlerde kullanılan mikrofonu ve orijinal kaydı da ilk kez görme-duyma fırsatı elde ettiler. 6.5.1927’de yapılmış olan ilk radyo anonsunun kaydını da dinleyen, 1930’larda kullanılan ses kayıt cihazları ve mikrofonların yanı sıra, “Arkası Yarın”, “Radyo Tiyatrosu” gibi unutulmayan programlara evsahipliği yapmış, çeşitli efektlere göre tasarlanmış Radyo Drama Stüdyosundan da çok etkilendiklerini belirttiler. Bir dönemin unutulmaz 23 Nisan Şenlikleri,”Oyun Gemisi”, “Oyun Treni”, “Susam Sokağı” karakterlerinin yeraldığı Çocuk Koridoru da, meclis üyelerinin ilgisini çeken bir diğer bölümdü. Sanal Stüdyo Bluebox Odası, televizyon yayın odası, geçmişte pek çok habere, tarihi olaya tanıklı etmiş kameralar, ses kayıt cihazları, plaklar, Türkiye’nin unutulmaz spikerlerinden merhum Zafer Celasun’un hologramla canlandırıldığı haber stüdyosu, TRT’nin ilk deneme yayınlarından, siyah beyaz programlarından örneklerin de izlenebildiği minik ekranlardan ayrılmak istemeyen çocuklar, çizgi filmlerin büyük emek gerektiren canlandırıma süreçleri hakkında da bilgiler edindiler. Bugünün dijital teknolojisinin temelini de oluşturan tarihi cihazları yakından gören çocuklar, tatil sonrasında okuldaki arkadaşlarına TRT Yayıncılık Müzesi’ni tavsiye edeceklerini ifade ettiler

Meclis üyeleri, tatillerinin eğlenceli, verimli ve yeni bilgiler edinerek geçmesine sağladığı katkılarından dolayı Çocuk Meclisi’ne bir kez daha teşekkürlerini ifade ettiler.

Çocuk Meclisi 23. Dönem çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.