cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 23.Dönem üyeleri, Çocuk Üniversitesi’ndeydi.

Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi’nin programlarını altı yıldır izlemekte olan Çocuk Meclisi, 23.dönem faaliyetleri kapsamında, Böcek Şenliği Okulu (BÖŞO) ’na katıldılar.

Entomolog Öğretim görevlisi Şahin TATLI’nın verdiği dersi büyük bir ilgiyle takip eden Meclis üyeleri, canlılar içerisinde en büyük gurubu oluşturan böceklerin dünyasına keyifli bir yolculuk yaptılar ve böceklerin ilgi çekici yaşamlarına bilimin eğlenceli anlatımıyla farklı bir bakış açısı kazandılar; sahip oldukları önyargıların ve olumsuz duygularının değişmesi fırsatı yakalamış oldular

İlk kez katıldıkları program sayesinde üniversiteye ilk adımlarını atan çocuklar, renkli sunumlar, anlatımlar, drama, renkli sergilemeler, açık havada yapılan çalışmalar, parmak boya etkinliği ve animasyonlarla, birbirinden değerli bilgileri eğlenerek ve sıkılmadan öğrendiler.

Yedi siyah noktası olan ve Gelin Böceği de denilen Uğur Böceklerinden, bir kozadan 900 metre ip üreterek, 4400 km mesafe katedebilen kelebeklere, doğayı temizleyen bok böceklerinden yarı başkalaşım geçiren çekirgelere, kendi ağırlığının 50 katını taşıyabilen karıncalardan 1 kg bal için 6 milyon çiçeği gezen arılara kadar, bir milyondan fazla türe sahip Böceklerin ekolojik denge içerisindeki önemini kavrayan, Böcek Bilimine giriş yapan çocuklar, kazandıkları bilgilerle bundan böyle böceklerle “pis” dememe sözü de verdiler; “artık böceklerden korkmuyoruz ve böceklere zarar vermeyeceğiz” dediler.

Teorik anlatımların ardından, Çocuk Üniversitesi’nin yemyeşil bahçesinde, ağaçlardaki, çimenlerdeki böcekleri inceleyen, edindikleri bilgileri açık havada parmak boyalarla resmeden, mikroskopla yakından bakmak için sıraya giren ve özellikle “Rıfkı” isimli Madagaskar Hamam Böceği’yle tanışarak, bu evcil böceğe dokunmak için heyecan yaşayan çocuklar birbirinden renkli görüntüler oluşturdular. Meclis Başkanı Buse SERT’in Çocuk Meclisi hakkında kısa bir bilgilendirmede de bulunduğu çalışmanın sonunda programa katılanlar sertifikalarını Şahin TATLI’nın eli