Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


MECLİS ÜYELERİ ÜNİVERSİTELİ OLDU!

Doğanın dengesi böcekleri yakından tanımak 

Ankara Büyükşehir Belediyesi 22. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi’nin Böcek Şenliği Okulu’na katıldı, çevre ve ekoloji farkındalığı kazanmak yolunda önemli bir adım atmış oldular.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem ÖZKAN’ın verdiği derse katılan meclis üyeleri, zevkle dinledikleri, heyecanlı bir katılım sağladıkları, yepyeni bilgiler öğrendikleri dersten ayrılmak istemediler. Okullarında da dersleri  bu şekilde çok daha zevkli, uygulamalı, görerek, duyarak öğrenmenin sağlayacağı yaraları ifade eden çocuklar, Prof. Dr. ÖZKAN’ın “Böcekler” le ilgili anlattıklarını büyük bir merakla, güler yüzle dinlediler. Ders başlarken böceklere duydukları duyguları ifade eden çocuklar, ders tamamlandığında korkularının kalıcı olmadığını fark ederek, böceklerle olan temaslarını ilerlettiler.

Böceklerin, doğanın önemli bir parçası olduğunu, böceklerin fiziksel özelliklerinden yola çıkılarak hayata geçirilmiş robotlar, navigasyon cihazları gibi daha pek çok yeni buluşun gelecekte kendilerinin   gerçekleştirebileceğine dair ilham aldıkları derste çocuklar doğadaki en büyük canlı gurubu olan böceklere karşı farklı bir bakış açısı kazandılar ve böcekler için kullandıkları olumsuz sıfatları değiştireceklerini vurguladılar. İnsan yaşamına doğrudan katkıları olan, besin zincirinin en önemli-enbüyük halkası olan böcekler hakkında değerli bilgiler edinen meclis üyeleri,   gelecekte hangi mesleği seçmiş olurlarsa olsunlar doğayla barışık, doğa dostu bireyler olmanın, mesleklerini sürdürürken sağlayacağı katkıları da kavramış oldular. 

“Böcek yoksa meyve yok, kuş yok, canlı yok demektir”  vurgusunun yapıldığı derste parmak boyasıyla böcek resimleri yapan, böcek taklitleri ile renkli anlar yaşayan, üniversitenin yemyeşil bahçesinde atrapla minik böcekler toplayan, kısa animasyonlar izleyen, mikroskoptan incelemelerde bulunan, böceklerin bakışını yansıtan gözlüklerle dış dünyaya bakma fırsatı elde eden çocuklar, arılar, kelebekler, uğur böcekleri, eklem bacaklılar, çekirgeler, örümcekleri öğrenirken aslında insanın doğaya zarar vermemesi gerektiğinin önemini de daha iyi kavramış oldular .

Çocuklar, yaklaşık üç saat süren dersin nasıl geçtiğini anlamadıklarını dile getirirken, isimlerinin yazılı olduğu Katılım Sertifikaları ile, bu ilk deneyimleriyle üniversiteye de ilk adımlarını atmış oldular

ÇOCUK MECLİSİ