Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


ÇOCUKLAR İÇİN ÇOCUKLARLA ELELE
 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 22. Dönem çalışmaları kapsamında “Çocukların Kararlara Katılım Hakkı - Yönetimlerde Çocuk Katılımı” konulu bir seminer düzenledi.

21 Mart Salı Günü gerçekleştirilen Seminerin Açılış Konuşmasını Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Adnan ŞEKER yaptı. Çocuk Meclisi üyelerinin gurup çalışmalarının özet sunumlarının da yer aldığı seminer, veliler, öğretmenler, kurum temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin de yoğun katılımıyla iki oturum halinde gerçekleşti.

Açılışta Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı ERGÜL’ün de yer aldığı Semineri, Çocuk Meclisi 22. Dönem Başkanı Ayşe Dila KARAKAYA yürüttü. Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ’dan gelen kutlama telgrafı ise tüm çocukları heyecanlandırdı ve gururlandırdı .

Çocuk Dostu Ankara hedefini 22 yıl önce belirleyen ve öncü kararları ile diğer belediyelere de örnek olmaya devam eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK tarafından kurulmuş olan Çocuk Meclisi’nin üstlendiği kurucu rolün de vurgulandığı seminerde; aileler, okullar ve yerel yönetimler başta olmak üzere, çocukların süreçlere dahil edileceği yöntem ve modellerin geliştirilmesi, katılımın çocukların özgüven başta olmak üzere kişisel ve sosyal gelişimlerine, demokrasi bilincini özümsemelerine sağlayacağı katkıların yanında, çocuk dostu yönetimlerin yaygınlaşması hedefine ilişkin uzmanların görüşlerine yer verildi.

Ilk oturumda  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hakları Daire Başkanlığı Çocuk Hakları Tanıtım ve Bilinçlendirme Birim Yöneticisi Mustafa Bilir;  T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Yasin Vural , T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Denetçisi - Çocuk Ombudsmanı- Celile Özlem Tunçak  yeraldılar.

Çocuk Hakları Tanıtım ve Bilinçlendirme Birim Yöneticisi Mustafa BİLİR;  Aralık 2013’te kabul edilen 2013-2017 “Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi Eylem Planı” nın en önemli amacının; “Çocuğa saygıyı ve çocuk hakları kültürünü geliştirmek” ve “Karar süreçlerine bütün çocukların katılımını sağlamak” olduğunu ifade ederken, çocuk katılımı alanının tam olarak tanımlanamamasının karşılaşılan sorunlardan başında yeraldığını ifade etti.  

Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire başkanı Yasin VURAL, toplumun kalkınmasında çocukların ve gençlerin büyük rol oynayacağını belirterek, yeni nesiller yetiştirmede eğitiminin ve çocuk katılımının önemini vurguladı.

Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK, ombudsmanlık kavramı ve tarihsel gelişimi hakkında verdiği bilgilerin ardından, çocuk hakları kültürünün gelişmesine katkı vermeye çalışan çocuk ombudsmanlığının çalışmalarını anlattı; “menfaat ihlali aramadan, yerinde inceleme yaparak ve şikayetten vazgeçilse dahi incelemeye devam edebildikleri” çalışma sistemleri hakkında bigiler verdi. Çocuk Internet sayfası üzerinden her tür şikayetin kendilerine rahatlıkla ulaştırılabileceğini, sorunlara çözüm getirilmesi için uzman bir ekip tarafından yoğun bir çaba sarfedildiğini ifade etti.

İl oturumda, meclis üyelerinin eğitim ve eğitimcilerle ilgili olarak, komisyonlarda yürüttükleri gurup çalışmalarına ait özet sunumlar yeraldı ve katılımcılar tarafından ilgiyle izlenerek büyük alkış aldı. Çocuklar, Çocuk Hakları yeterince biliniyor mu sorusuna verdikleri cevapların % 87 lik bir oranla “hayır” yönünde olduğunu, yaptıkları anketlerden “Evde Ve Okulda Çocuk Katılımı” nın yeterli düzeyde olmadığı sonucunun ortaya çıktığını gösteren grafikleri de izleyenlerle paylaştılar. Başkan KARAKAYA; “lütfen çocuklara güvenin; yemek seçmek, tatile gitmek dışında da görüşlerimiz  olabileceğine inanın. “Sizler geleceğimizsiniz” diyerek bizleri gururlandıran büyüklerimizin, biz çocukların görüşleriyle daha renkli, daha çocuk dostu kararlar alabileceklerine inanıyor; “Yönetimlerde Çocuklarla Elele” diyoruz. “ dedi.

Oturumun sonunda Mustafa BİLİR ve Yasin VURAL’a plaketlerini Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Adnan ŞEKER verirken, Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK plaketini Genel Sekreter Yardımcısı Nazlı ERGÜL’ün elinden aldı.

Verilen aranın ardından İkinci Otumu açan Başkan KARAKAYA; Türkçe öğrenmekte olan ve dil pratiği eğitimi kapsamında Amerika’dan gelen konuklara hoş geldiniz diyerek, gerek çocuk meclisine gerekse çocuklara verdikleri öncelik için teşekkürlerini iletti.

İkinci oturumun başında, meclis üyelerinin “Çocuklara Kararlara Katılımının Yetişkinler ve Çocuklar İçin sağlayacağı olumlu yönleri” başlığı altında gerçekleştirdikleri gurup çalışmalarının sunumları yeraldı.  

Ikıncı Oturumun ilk konuşmacısı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü  Ankara İl Çocuk Hakları Komıtesı Başkanı İbrahim Agah Narin oldu. NARİN ve Eşbaşkan Damla Su ODABAŞI,  “Çocukların Kararlara Katılımı hakkında, 17. Ulusal Çocuk Kongresi’ nin Sonuçları”  nı okudular.  18-20 kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen kongre’de sunmuş oldukları Çocuk Katılımı ile ilgili başlıkları, kamu kurum kuruluşları ve yerel yönetimlerin bünyesinde kurulacak olan çocuk katılım organizasyonlarının güçlendirilmeleri, 81 ilde yaygınlaştırılması yönünde verdikleri öneriler hakkında açıklamalarda bulundular ve Çocuk Meclisi çatısı altında ilk kez bir araya gelmiş olmaktan duydukları mutluluğu da ifade ederek, daha çok işbirliği içerisinde olmaları gerektiğine inandıklarını vurguladılar

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi  Müdür Yardımcısı  Dr. Aslıhan Burcu Öztürk  “Çocuk Katılımı ile Bütünleşen Haklar“ başlığıyla gerçekleştirdiği sunumunda, “doğrudan sözel ifadeleri yoluyla katılımı sağlamaya çalışmanın  zaman zaman zorlu bir süreç olabildiğini, çocukların gerçek duygu, düşünce ve isteklerini yansıtamayabildiklerini, dışlanma, onaylanmama gibi kaygılarla kendilerini ifade etmelerinin güçleştiği durumlarda, çocuğun doğal iletişim dili olan oyunun, katılım hakkının gelişiminde kendilerini ifade etmedeki önemini vurguladı; çocukların karşılaştıkları güçlükler üzerinde durdu.

Uluslararası Çocuk Merkezi İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Sorumlusu Sn. Adem Arkadaş Thibert “Çocuk ve Genç Katılımında Ülke Örnekleri”  başlıklı konuşmasında, Çocukların Demokratik Süreçlere Katılımında  Brezilya, Hollanda, Finlandiya,  İspanya ve İtalya’daki uygulamalardan çarpıcı örnekler verdi. Brezilya’daki Çocuk Katılımlı Şehir Bütçesi Konseyi,  İtalya’daki belediyeler arası çocuk dostu belediye yarışması gibi örnekleri anlatan Thibert, yönetimlerin karar alma süreçlerinde aktif rol oynayan çocuklara ilişkin önemli bilgiler verdi.

Toplantının son konuşmacısı, UNICEF Gençlik Katılımı ve Güçlendirilmesi Sorumlusu Nilgün ÇAVUŞOĞLU oldu ve “Çocuk Katılımında Yürütülen Çalışmalar Son Durum Değerlendirmesi - Türkiye’de Çocuk Dostu Şehir Uygulamaları” başlıklı sunumunda, Katılım kavramı, Yurttaşlığa Çocuk Katılımı, Katılım Prensipleri hakkında bilgiler verdi. Katılımı güçlendirmede çocuk meclislerinin  önemini de vurgulayan Çavuşoğlu, Katılımı Anlamlı Kılmak için yetişkinlerin “Çocukların her alanda etkin katılımını sağlayacak mekanizmaları oluşturarark, bunları kalıcı kılmalarının öneminin altını çizdi.

Oturumun sonunda konuşmacılara plaketlerini Gençlik ve Çocuk Şube Müdürü Hasan Hüseyin DURKAL, Çocuk Meclisi İdarecisi Fatma Öksüzoğlu ve İdari Yardımcı Psıkolog Damla Anter Tikriti takdim ettiler.

Toplantının sonunda, Meclis Üyelerinin, dikkatleri  çocukların oyun hakkı, aile içi kararlarda çocukların görüşünün alınması, çocuk evlilikleri, sokaklarda çalıştırılan çocuklara çektikleri “Çocuk Hakları” konulu mini drama gösterisi, seyircilerden ve tüm konuklardan büyük alkış topladı ve büyük bir beğeniyle izlendi

Seminerin sonunda, hatıra fotografları çektirildi ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen çocuk hakları çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesine yönelik dilek ve temenniler dile getirilerek program sona erdi.

ÇOCUK MECLİSİ