cocuk_meclisi_banner_1.jpg

cocukmeclisi.jpg

ÇOCUKLAR İÇİN ÇOCUKLARLA ELELE

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 22. Dönem çalışmaları kapsamında “Çocukların Kararlara Katılım Hakkı - Yönetimlerde Çocuk Katılımı” konulu bir seminer  düzenliyor.

21 Mart Salı Günü, uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilecek olan ve meclis üyesi çocukların komisyonlarda yürüttükleri gurup çalışmaların özet sunumlarının da yeralacağı seminer, iki oturum halinde gerçekleştirilecek.
Meclis üyeleri, semineri özellikle velilerin ve eğitmenlerin kaçırmaması gerektiğini belirtiyorlar.

Çocuk Dostu Ankara hedefini 22 yıl önce belirleyen ve öncü kararları ile diğer belediyelere de örnek olmaya devam eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK tarafından kurulmuş olan Çocuk Meclisi’nin üstlendiği rolün de vurgulanacağı seminerde önemli konular tartışılacak.

Seminere ilginin yoğun olması bekleniyor

ÇOCUK MECLİSİ

------------------------------------------

SEMİNERİN AMACI

2015 İstatistiklerine göre Türkiye’de yaklaşık 23 milyon çocuk yaşamaktadır; yani nüfusun % 29 ‘u çocuklardan oluşturmaktadır. Nüfustaki yeri kadar, toplumda böylesi büyük bir oran teşkil eden çocuklarla ilgili alınacak kararlar ve izlenecek politikaların gözden geçirilmesi, çocukların kendilerini de ilgilendiren konularda karar alma süreçlerine dahil edilmeleri öncelikle çocuk haklarının temel bir ilkesidir.

Aileler, okullar ve yerel yönetimler başta olmak üzere,  çocukların süreçler içerisine dahil edileceği yöntem ve modeller geliştirmeleri, çocuklarımızın, özgüven başta olmak üzere kişisel-sosyal gelişimlerine, demokrasi bilincini özümsemelerine sağlayacağı katkıların yanı sıra, çocuk dostu yönetimlerin yaygınlaşması anlamında da son derece önemli olacaktır.

“Katılım”, “söz dinleyen çocuklar” olma anlamı dışında, çocukların toplumun tüm katmanlarında, görüşlerini rahatça ifade edebilmeleri, çözüm önerileri geliştirmede aktif rol üstelenmeleri, fikirlerine saygı gösterilmesi, önemsenmeleri anlamı da taşımaktadır.  Çocuğun kendisini de yakından ilgilendiren tüm hizmetlerle ilgili olarak, görüşlerini rahatlıkla açıklayabilmeleri, en az büyüklerin olduğu kadar onların da hakkıdır.

Çocukların görüşlerini ifade edebilecekleri sistemlerin yaygınlaştırılması, çocuklar kadar yetişkinlere de faydalar getirecek; çocukların sözleriyle iade etmek gerekirse “ Yetişkinler, çocuklardan alacakları fikirlerle, belki de yanlışlarından dönecek”  ve “Çocukları daha çok keşfetmek, tanımak fırsatı yakalayacaklar”.

Ek: AFİŞ

cocukmeclisi.jpg

“ÇOCUKLARIN KARARLARA KATILIM HAKKI -  YÖNETİMLERDE ÇOCUK KATILIMI”

“ÇOCUKLAR İÇİN, ÇOCUKLARLA ELELE”