Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
20.04.2016

KUŞAKLARI BULUŞTURAN OYUNCAK MÜZELERİ

Çocuk Meclisi 21. Dönem Üyeleri, Türkiye’nin ilk Oyuncak Müzesi’nin açılış törenindeydi.

Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı Oyuncak Müzesi, Üniversite’nin Tandoğan Kampüsü’ ndeki  yeni adresinde 20 Mart tarihinde, A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ; ÇOKAUM Müdürü Prof. Dr. Müge ATAR; Müzenin kurucusu Prof. Dr. Bekir ONUR ‘un konuşmalarıyla açılan müzede çocuklar, Oyuncak Müzesi’nin en genç ziyaretçileri oldular. Çocuklar sergileme vitrinlerini incelerken gördükleri pek çok oyuncağı, ailelerinden aktarılmış anılarıyla birlikte dile getirdiler. 1940 ‘lardan bugüne uzanan beşikleri, bez ve örgü bebekleri, ahşap oyuncakları, oyuncak deney  setlerini, müzeye armağan edilmiş özel koleksiyonları görme imkanı elde eden çocuklar, özellikle Prof.Dr. İnci San tarafından müzeye bağışlanan ve anneannesine ait olduğu belirtilen oyuncakların yeraldığı sergileme ile, Boğaziçi Üniversitesi Fakülte Sekreteri Uzman, Ş.Hatıra ŞENKON’un kendi çocukluk dönemine ait oyuncaklarının yeraldığı vitrini büyük bir ilgi ile incelediler, bilgiler aldılar.  

Çocuklar, açılış töreni ve oyuncak sergisini görmelerinin ardından, 100. Yıl Salonu’ndaki “Oyuncak Müzeciliği” ile ilgili panele dinleyici olarak katıldılar. Panel Başkanı Prof. Dr. Bekir ONUR ‘un konuşmasını dikkatle dinleyen çocuklar, Türkiye’deki  Beş  Oyuncak Müzesinden ilki olan bu müzenin,  Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi tarafından 25 yıl önce kurulduğunu öğrendiler ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi gerçekleştirdikleri bu ziyaretten büyük mutluluk duyduklarını belirttiler.

Çocuklar, oyuncakların, ait oldukları dönemin kültürünü, eğitim ve teknolojik yapısı kadar, o toplumun sosyolojisini, psikolojisini, felsefesini de yansıttığını ve adeta dünya tarihini de anlatan birer araç olduğunu öğrendiler. Çocuk kültürünün en önemli unsuru olan oyuncakları daha yakından anlama imkanı elde ettiler.

“Müzeler insanlığın ortak miraslarıdır” diyen ONUR; “ müzeler yaşam boyu eğitim alanlarıdır; yaş, dil, din hiçbir ayrım gözetmeksizin kuşaklar arası buluşma ortamlarıdır”  diyerek sözlerine devam etti ve ardından konuşmacıları kürsüye davet etti.

Türkiye’deki oyuncak müzelerinin temsilcileri, dünden bugüne oyuncak müzeciliği ve sürdürülebilirliği konularında deneyimlerini aktardılar, bilgilerini paylaştılar. İlk olarak söz alan İstanbul Oyuncak Müzesi, yaptığı sunumla çocukların da ilgisini çekti; sunumun sonunda, oyuncak müzesi kurucusu, şair Sunay AKIN’ın görüntülü mesajı da yeraldı. Daha sonra söz alan Antalya, İzmir ve Gaziantep Oyuncak Müzelerinden uzmanların konuşmaları ile devam eden Panel, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi’nin konuşmaları ile sona erdi

Çocuk Meclisi üyeleri, bu önemli açılış törenine renk katarken, hem Çocuk Meclisi’ni temsil etmenin mutluluğunu yaşadılar, hem de ilk kez geldikleri oyuncak müzesindeki tarihi oyuncakları yakından görme imkanı elde ederek, yepyeni bilgi ve tecrübeler kazandılar.

ÇOCUK MECLİSİ