Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
16.03.2016

DÜNYA MİRASINI YENİ NESİLLER KORUYACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi 21. Dönem Meclis Üyeleri, 16 Mart Çarşamba Günü B.M Eğitim Bilim ve Kültür Kurulu –UNESCO Türkiye Komitesi’ni ziyaret etti.

İlk kez dört yıl önce başlatılan işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen buluşmada, 21. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, araştırmacı seyyah Atilla EGE’nin verdiği seminere katıldılar

Atilla EGE; 1972 yılında kurulan Dünya Kültür Mirası Merkezi çalışmaları hakkında bilgiler vererek, taraf ülkelerin, kendi milli topraklarında bulunan yerlerin Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için yaptıkları çalışmalara ait çarpıcı örnekler verdi. Önceleri 12 yerin ilk olarak bu listeye girmesinin ardından hızla devam ederek büyüyen adaylık ve seçilme çalışmaları anlatan EGE; Doğal ve Kültürel Miras kriterleri  hakkında da açıklamalarda bulundu. Yapımı 1800 yıl süren Çin Seddi’nden, Hindistan’daki Taç Mahal’e, Bosna Hersek’teki  Hayrettin Usta’nın eseri olan Mostar Köprüsü’ne, Dünya’nın en büyük şelalesi olan Iguasu Şelalesi’nden, 1645 metreyle Dünya’nın en derin  gölü unvanına sahip Baykal Gölü’ne kadar, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan doğal ve kültürel mirasların özelliklerini, bu unvanı kazanma süreçlerini ilgiyle dinleyen ve katılım sağlayan çocuklar, dünyada halen 190 ülkede, 802 kültürel, 197 doğal, 32 adet karma dünya mirası olduğunu öğrendiler.

İlk üç sırasında  İtalya, Çin ve İran’ın bulunduğu Dünya Mirası sıralamasında 17. Sırada  yeralan Türkiye’nin, 60 adaylıkla Dünya Mirası başvurusu listesinde ise birinci sırada olduğunu öğrendiler. Çocuklar, geçen seneki toplantıdan bu yana Türkiye’den Efes ‘in ve Diyarbakır Kalesi-Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı’nın da Dünya Mirası Değerleri arasına katıldığını,  ilk olarak 1985 yılında Kapadokya’nın listeye girmesinden itibaren Türkiye’nin toplam 15 dünya mirası değeri olduğunu öğrendiler , bu sayının daha da artması dileklerini ifade ettiler.

Atilla EGE; UNESCO Koruması altındaki Dünya Mirası Değerlerine sahip yerlerin, ülkelerin, UNESCO Amblemini kullanmalına dair örnekler vererek, özellikle turistik tercihlerde bu bölgelerin tercih edildiğinin önemi kadar, gerek orada yaşayan insanlar gerekse yabancılar için bir farkındalık anlamı da taşıdığını belirtti, bu konunun çok daha fazla önemsenmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Taksilerden, kaldırım taşlarına, şehre giriş panolarından, turistik ürünlere kadar kullanım çeşitlerini ilgi çekici görsellerle de açıklayan EGE; Ülkemizdeki değerlere sahip çıkmakta yeni nesillere büyük görevler düştüğünü vurguladı

1031 dünya mirası noktasının 790 tanesini ziyaret ederek bu konuda Dünya Birincisi olan Atilla EGE, Dünya Mirası Gezginleri Derneği Sosyal Projeler Sorumlusu eşi Nihal EGE’nin de, bayanlar kategorisinde dünya ikinciliğini elinde bulundurduğunu anlatırken, çocukların merak ettikleri soruları da yanıtladı.

Çocuklar, renkli, güler yüzlü anlatımları ile Atilla EGE’yi ilgiyle dinlediler. Seminere, Nihal EGE de verdiği bilgilerle katkı sağladı. İspanyol gençler tarafından tasarımı yapılmış olan sembolüyle Genç Dünya Mirası Koruyucusu anlamına gelen Patrimonito hakkında açıklamalarda bulunan Nihal Ege, UNESCO’nun koruması altındaki bölgelerin, kültürel mirasların bakım, onarım, restorasyonu kadar, turizme ve insanlarına sağladığı katkıları, aynı zamanda ülkeleriyle gurur duymalarındaki önemli kazanımlara işaret etti.

Seminerin sonunda çocuklar hep birlikte, Dünya Mirasını koruma sözü verdiler ve sertifikalarını alarak birer Patrimonito oldular.

Meclis tanıtım konuşmasını yapan, Büyükşehir Belediyesi yayınlardan oluşan birer çantayı tüm meclis üyesi arkadaşları adına Atila ve Nihal Ege’ye sunan 21. Dönem Başkanı Ayşe Dila Karakaya, yoğun gündemleri içerisinde kendilerine vakit ayırdıkları, değerli bilgilerin yanında ikramları ve almış oldukları dokumanlar için, Unesco’ya ve Şule Ürün’e de teşekkürlerini ifade etti.

ÇOCUK MECLİSİ