Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
ÇOCUK MECLİSİ, ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ YAPTI !
 

Ankara Büyükşehir belediyesi 21. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara Üniversitesi bünyesinde yer alan Çocuk Üniversitesi’nde, çok farklı bir gün geçirdiler.

“Dünyamızı Kim Sarsıyor” Programına katılan 14 meclis üyesi, Program Yürütücüsü, Jeofizik uzmanı Dr. Begüm ÇIVGIN’ın anlattığı konuları büyük bir merak ve katılımla takip ettiler.

Deprem esnasında yeryüzünde ve yerin içinde olanların anlatıldığı, yerküre hakkında bilgilerin verildiği derste çocuklar dört ayrı gurup halinde çalışmalarını sürdürdüler. 1. Gurup Deprem, Deprem Büyüklüğü ve Depremin Şiddeti gibi kavramlar hakkında çalışırken, II. Gurup Ana Şok, Artçı ve Öncü Depremler, III. Gurup Fay, Deprem Odağı, IV. Gurup ise Sismografi, Sismogram, Sismometre ve Sismograf nedir soruların öncelikle kendileri cevap bulmaya ve grup sunumları halinde anlatmaya çalıştılar; ardından, Dr. ÇIVGIN’ın anlatımları ile değerli bilgiler edindiler; bilgilerini pekiştirdiler. .

Depremlerin oluşum sürecini kavrayan, olası bir deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin, deprem anında izlenmesi gereken kuralların da anlatıldığı çalışmada çocuklar, hem deprem bilimi Sismoloji ile daha yakından tanıştılar, hem de gerek ülkemizde gerekse dünyada meydana gelen depremler hakkında daha detaylı bilgiler öğrendiler. Çocuklar, büyüklerin de zaman zaman karıştırdığı, depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki farkı, deprem dalga türlerini, depreme neden olan levha hareketlerini öğrenirken, Dünyadaki en büyük depremin 1960 yılında Şili’de meydana geldiğini,  depremle ilgili ilk araştırmaların M.S. 132 yılında ilk deprem bilimci olarak anılan Çinli Zang Heng tarafından yapıldığına kadar pek çok önemli bilgiyi, üniversite bünyesinde ve konunun uzmanının bizzat anlatımıyla öğrenme şansı elde etmiş oldular.

Dünya’nın katmanlarını, dünyanın iç yapısını, yarıçapı 6371 km olan dünyamızın,  70 km’lik ince kabuğundaki hareketlere bağlı olarak ortaya çıkan depremleri, deprem çeşitlerini, dünyamızın katmanlarını hamurdan - ölçekli modeller üzerinde gören çocuklar, 400 milyon yıl öncesine dayanan dünyanın oluşumunu da önemli bilimse veriler ışında anladılar.
“Üniversiteyi sıkıcı bir yer sanırdım oysa çok farklıymış” diyen ve fakültelerin uzman kadrolarının çocuklara derseler verdiği çocuk üniversitesi uygulamasını çok beğendiklerini ifade eden meclis üyeleri, akılda kalıcı görseller, kısa filmler ve renkli uygulamalarla çok daha kolay öğrendiklerini, tüm derslerin böylesi bir ortamda verilemsinin, çocukların öğrenme azmini olumlu yönde etkileyeceğini de sözlerine eklediler.

Meclis üyeleri, verimli geçen programın sonunda, Çocuk Bilim Merkezi hocalarının imzalarının yer aldığı Katılım Sertifikalarını da aldılar ve hep birlikte hatıra fotografı çektirdiler.
 Çocuk Meclisi, dört yıldan bu yana, Çocuk Üniversitesindeki programlara meclis üyeleriyle katılarak, bilimsel çalışmalarla erken yaşlarda tanışma ve üniversiteye ilk adımlarını da atma fırsatı elde etmiş oluyorlar .