Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN

ÇOCUK  MECLİSİ ÇOCUKLAR İÇİN SORDU

 Ankara Büyükşehir Belediyesi 21. Dönem Çocuk Meclisi Üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ziyaret etti.

Bakan Süleyman SOYLU’yu Makamında ziyaret eden çocuklar, özellikle çalışan çocuklar olmak üzere, merak ettikleri konularla ilgili sorularını Bakan SOYLU’ya yönelttiler .

Toplantıda, Meclisi tanıtan kısa bir konuşma yapan Başkan Ayşe Dila KARAKAYA, Meclis’te konuyla ilgili almış oldukları kararların yer aldığı bir de dosya sundu. Yaklaşan Çocuk Bayramı öncesinde ve yoğun çalışma programı arasında kendilerine zaman ayırdıkları için teşekkürlerini bildirdi.

Bakan Soylu, meclis üyelerinin sorularını ayrıntılı biçimde yanıtlarken, Katip Üye Ceren HIZLI’nın taksi, halk otobüsü ve dolmuş şoförlerinin sigortasız çalıştırılması ile ilgili çalışmaları olup olmadığı sorusu üzerine, konuyu öncelikli sıraya alarak, en hızlı şekilde bu konuya eğilecekleri sözü verdi.

Çocuk işçiler konusunda soruları da yanıtlayan Bakan Soylu,  "Türkiye, yürütülen çalışmalar neticesinde çocuk işçiliğiyle mücadelede çok önemli mesafeler aldı. Ama maalesef bazı Avrupa ülkeleri ve yabancı şirketler bu konuda Türkiye'yi haksız şekilde eleştiriyor, biz bu eleştirirleri kabul etmiyoruz" dedi.

Türkiye'de çocuk işçiliğin engellenmesine yönelik devam eden çalışmalar hakkında yöneltilen soru üzerine Bakan SOYLU; "Bakanlığımızın en önemli işlevlerinden bir tanesi çocuk işçiliğini engellemektir. Bunun önlenmesi için Avrupa Birliği ve uluslararası şirketlerle yürüttüğümüz projeler, işbirlikleri söz konusu. Türkiye, çocuk işçiliğiyle mücadelede çok önemli mesafeler aldı  Ülke olarak, çocuk işçiliğinin önlenmesi yönünde kısıtlayıcı, cezalandırıcı ve caydırıcı önlemler aldık" dedi ve çocuk işçiliğinin özellikle tarım sektöründe yaygın olduğunu belirterek, bu sektörde çocukların çalıştırılmaması yönünde yerel yönetimlerle işbirliği halinde olduklarını bildirdi. Tarım sektörü dışında sinema ve televizyon sektöründe yeralan çocukların durumuna da değerlendiren Soylu,  "Çocuk oyuncularla ilgili yeni tedbirler almaya devam ediyoruz." dedi.

Başkan yardımcısı Merve ERDOĞAN’ın, "Sosyal güvenlik primini ödeyemeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlandırılması yönünde bir çalışma var mı; sağlık hizmetlerinden herkesin eşit olarak yararlanamaması haksızlık değil mi”  sorusu üzerine Soylu,  “sistemin devam etmesi geriyor ve bizler, sosyal güvenlik sisteminde gelir ve gider dengesini tutturamazsak gelecek nesillere büyük bir borç bırakırız. Prim yatırılmasında bazı aksaklıklar olabilir ancak devletimiz buna belli bir anlayış gösteriyor olsa da, süreklilik arz etmesi durumunda hizmetlerimizi yerine getiremez hale geliriz; almadan vermek Allah'a mahsustur." dedi..

Biz çocuklara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz sorusuna ise, “kendi özelliklerinizi keşfedin, genel kültürünüzü geliştirin, kimseyi ötekileştirmeyin, küslükleri, tartışmaları unutun, çocukluğunuzun kıymetini bilin, anne babalarınızın, öğretmenlerinizin değerini bilin, kendinize güvenin” şeklinde özetledi .

Bakan sorular üzerine, yürüttükleri çalışmalarla, kayıt dışı çalışanların oranının % 52’den, % 32’ye gerilediğini, bu konudaki çalışmalarının kararlılıkla devam edeceğini vurguladı .

Meclis üyelerinden gelen “Meslek geliştirme ve Sertifikasyon” konulu soruyu da yanıtlayan Bakan Soylu, 635 meslekle ilgili tüm standartların belirlendiğini, çok tehlikeli işlerle ilgili klasifikasyonların yapıldığını belirterek, mesleki yeterliği olmadan çalışamayacakların tanımlarının  da yapıldığını, ayrıca, çıraklık ve meslek edindirmenin her aşamasına büyük önem verdiklerini ifade etti.

Herkesin sosyal güvenlik ve uygunsuz çalıştırma ile ilgili tüm sorularını ALO 170 Hattı’na iletebileceğini belirten SOYLU; bugüne dek bu hatta 40 milyona yakın telefon geldiğini ve hepsinin yanıtlanmaya çalışıldığını da belirtti

Erken emeklilik konusundaki soruları “erken emeklilik, hazinemizi zorlar ve bizler 50-60 yaşlarındaki kişilerin çalışma hayatından kopmamaları gerektiğine inanıyoruz, bu yaşlarda, tüm bilgi birikimini işlerine yansıtan bu kişilerin çok daha verimli olabilecekken, emekliye ayrılmalarının doğru olmayacağını belirtti.

Soruların ardından Meclis Başkanı Ayşe Dila KARAKAYA; Ankara Büyükşehir Belediyesi 21. Dönem Çocuk Meclisi adına Bakan Soylu'ya, Belediye yayınlarından oluşan bir çanta armağan etti. Bakan Süleyman SOYLU da tüm çocukların, yaklaşan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutlayarak; günün anısına  birer satranç takımı hediye etti ve toplantının sonunda toplu fotoğraflar çekildi.

Meclis üyeleri 23 Nisan Bayramı öncesinde, 21 yıldır çocukların sesi olmaya çalışan öncü ve çalışkan bir meclis olarak gerçekleştirdikleri ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ettiler.