Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


BÜLTEN
06.02.2015

Sigara Sağlığa Zararlıdır

20. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri sigaranın sağlığa olumsuz etkilerini öğrenmek üzere Özel Akay Hastanesi’ni ziyaret etti ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İbrahim AKKURT’la bir söyleşi gerçekleştirdiler

Başkanlık Divanı ve komisyon üyelerinden oluşan 18 kişilik gurup, sigarayla mücadelede önemli çalışmalar gerçekleştirmiş olan Prof. Dr. AKKURT’un verdiği değerli bilgileri dikkatle dinlediler ve edindikleri bilgileri aileleriyle de paylaşacaklarının sözünü verdiler.

Sigara bağımlılığından kurtulmanın mümkün olduğunu, bilimsel yöntemlerin bu konuda büyük katkılar sağladığını belirten Akkurt, sigaranın 4000’ den fazla zararlı kimyasal madde içerdiğini, özellikle nikotinin, alışkanlık yaratan en etkin madde olduğunu anlattı.

Sigaranın bağımlılık yaptığının 1960’ larda anlaşıldığını belirten Akkurt, o zamana kadar yalnızca psikolojik bağımlılık yaptığının sanıldığı bilgisini verdi ve bugün sigara bağımlılığının, eroinle eşdeğer kabul edildiğini de sözlerine ekledi.

Saç telinden tırnaklara kadar vücudun her bölgesine büyük zararlar veren sigaranın, bırakıldığı ilk andan itibaren olumlu etkilerin gözlenmeye başladığını vurgulayan AKKURT, iyileşmenin ve vücudun yenilenmesinin ise Beş yılı bulduğunu belirtti.

Tüm tütün ürünlerinin aynı şekilde zararlı olduğunu anlatan Prof. Dr. İbrahim Akkurt, elektronik, mentollü ya da aromalı tütünlerin her türünün, yarar değil zarar getirdiğine vurgu yaptı; elektronik sigaraların pek çok ülkede yasaklandığını, daha da zararlı olduğunun tespit edildiğini  sözlerine ekledi.

30 yılı aşkın bir süredir Tütün Kontrolü alanında sürdürdüğü çalışmalarını topladığı “Nasıl Bıraktım” Kitabını Çocuk Meclisi kütüphanesine armağan eden Prof. Dr. AKKURT; çocukların, sigara alışkanlığı olan büyükleri uyarma ve bilinçlendirme konusunda önemli rol oynadıklarını belirtti.

Çocukların ve gençlerin çoğunlukla özenmeyle sigaraya başladıklarını ve bu noktada büyüklerin çok önemli bir rol model oluşturduğunu, çocukların yanında kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini anlatan Akkurt, ailelere,  “Rol Modelsin; Bırakmak Zorundasın! ” mesajını iletti; “sigara hastalığından hem kendiniz hem de çocuklarınız için kurtulmalısınız” dedi.

Meclis üyeleri ziyaret programlarını sürdürürken, çocukları yakından ilgilendiren her konunun takipçisi olmaya, çocukları ve zaman zaman da büyüklerini bilgilendirmeye devam ediyor

ÇOCUK MECLİSİ