Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
18.05.2015

GEÇMİŞTEN BUGÜNE TARİH, KÜLTÜR, SANAT

20. Dönem Çocuk Meclisi Üyeleri, Müzeler Haftası dolayısıyla hazırlanan programla, Ankara’nın önemli tarihi ve kültürel değerlerini tanımaya devam ediyor

Başkanlık Divaı ve Komisyonlardan 19 çocuk, Resim Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzelerini ziyaret ettiler.

Meclis sayesinde birbirinden önemli ve farklı ziyaretler yaptıklarını, daha önce görmedikleri yerleri görme fırsatı elde ettiklerini belirten meclis üyeleri, Başkent Ankara’yı da daha iyi tanıdıklarını, tarihi ve kültürel değerlerini daha iyi öğrendiklerini vurguladılar.

Çocuklar, Resim Heykel Müzesi’nde Cumhuriyet öncesinden bugüne, Türk sanatçıların, resim, heykel, seramik ve süsleme sanatından eserleriyle tanıştılar. Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından projelendirilerek, 1927 yılında inşa edilen,  I. Ulusal Mimarlık Akımının en güzel örneklerinden kabul edilen tarihi binada çocuklar, Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türk plastik sanatının farklı dönemlerine ait eserlerden oluşan büyük bir koleksiyonun yeraldığı müzeyi ziyaret imkanı elde ettiler ve Halil Paşa, Giritli Hüseyin, Şeker Ahmet Ali Paşa, Zekai Paşa  gibi ustaların resimlerinden, Fikret Mualla, Eşref Üren, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Cemil Eren, Nuri İyem, Bedri Eyüboğlu, Şefik Bursalı, Feyhaman Duran, Turgut Zaim, Hayati Misman gibi çok önemli sanatçıların eserlerini yakından gördüler. 2011 yılında tamamlanarak bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının ardından Müze bu kez Çocuk Meclisi’nin üyelerini ağırladı.

Daha sonra Etnografya Müzesi’ne geçen çocuklar,  “Kurtuluş Savaşı'nda cuma namazlarının kılındığı eski adı Namazgâh Tepesi olan yerde kurulu” olan müzede, bu kez Türk Sanatının Selçuklu Devrinden bugüne uzanan örneklerini gördüler. Atatürk’ün talimatı ile 1930 yılında açılan, Arif Hikmet Koyunoğlu eseri bu tarihi bina ile önündeki, Atatürk Heykelinin çevresinde bol bol fotograf çektiren meclis üyeleri, tarihlerini, kültürlerini daha yakından görme ve öğrenme imkanı elde ettiler. Vefatının ardından Anıtkabir’e nakledilene kadar 1938-1953 yılları arasında Atatürk’ün naaşının bulundurulduğu Müze’de, halen Atatürk’ün anısına sembolik bir kabir şeklinde korunan ve üzerinde Burası 10.11.1938'de sonsuzluğa ulaşan Atatürk’ün 21.11.1938 den 10.11.1953 e kadar yattığı yerdir.” yazan bölümü de gördüler.

Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş giysileri, süs eşyaları, ayakkabı örnekleri; iğne oyalarını, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, Uşak, Bergama, Kula, Milas, Ladik yörelerine ait halı ve kilimleri,  Anadolu  Maden sanatı örnekleri, Osmanlı Dönemine ait okları, yayları, kılıçları, tüfekleri  merakla inceleyen meclis üyesi çocuklar geçmişe bir yolculuk yaptılar.

Türk yazı sanatının, çiniciliğin ve ağaç  işçiliğinin de en güzel örnekleri arasında gezinen çocuklar, İngiltere’den ülkemize iadesi sağlanan Bursa Sinan Paşa Camii’ne ait çinileri de ilgiyle izlediler. Sanal çömlek atölyesinde,   bilgisayar programı destekli sanal atölyesinin başından ise ayrılmak istemediler.   

Çocuklar, üçüncü duraklarında Anadolu Medeniyetleri Müzesine gittiler. Müdür Yardımcısı Halil Demirdelen tarafından karşılanan, bir uzman eşliğinde önemli bir ziyaret daha gerçekleştiren çocuklar, 19 Nisan 1997 tarihinde 68 Müze arasından birinci seçilerek "Avrupa'da Yılın Müzesi" unvanını elde eden Müzeyi, yeni açılan bölümleriyle birlikte, bilgilenerek gezdiler  Alacahöyük, Kültepe, Boğazköy, Gordion, Sinopgibi yerlerdeki önemli kazılarda ortaya çıkarılan ve tarih öncesi dönemlerden başlayarak Hitit, Frig, Urartu, Lidya uygarlıklarından,  Anadolu’da yaşayan diğer uygarlıklara kadar uzanan ve bugüne ulaşmayı başarmış eşsiz eserler arasında adeta  bir tarih turu yaptılar .

Ankara’yı daha yakından tanımak için, okulların tatil olduğu yaz aylarını daha verimli geçireceklerini ve diğer tarihi merkezleri de ziyaret edeceklerini belirten çocuklar, Meclis tatile girmeden önce, Anıtkabir, Köşk Müzesi ve TRT Yayıncılık Müzesini de ziyaret edecekler

ÇOCUK MECLİSİ