Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
14.04.2015

Dünya Mirasına Sahip Çıkma Sözü Verdiler

20. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, UNESCO Türkiye Milli Komitesi’ni ziyaret ettiler, seyyah Atilla EGE’nin verdiği  “Dünya Mirası Semineri”’ne katıldılar.

Çocuk Meclisi’yle üçüncü kez bir araya gelen Atilla EGE, izlenim ve bilgilerini çocuklarla paylaşmaktan duyduğu mutluluğu vurguladı; dünya mirasını koruma bilincinin çocuk yaşlarda kazanıyor olmalarının altını çizerek, Meclis Üyelerine bu öncü davranışları için bir kez daha tebrik etti. 

Çocuklar, Atilla EGE’nin sıcak anlatımları ile yepyeni bilgiler edinirken, Türkiye’nin Dünya Mirası Listesinde bulunan 13 değerini de daha yakından tanıma fırsatı elde etmiş oldular. İstanbul’un tarihi yerlerinin, Selimiye Camii, Truva Antik Kenti, Divriği Ulu Camii, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Kapadokya gibi merkezlerin Türkiye için önemini ve korunmalarının anlamını daha iyi kavradılar. Çocuklar Türkiye’den ayrıca somut olmayan kültür mirasları listesinde, Türk Kahvesi, Hacivat Karagöz gibi 11 değerin yeraldığı bilgisini de öğrendiler.

1972 yılında kurulan Dünya Kültür Mirası Merkezi çalışmaları hakkında birbirinde önemli bilgiler veren EGE çocukları, nerede olduğuna bakılmaksızın yüzyıllar öncesinden kalan, farklı kültürlerin izlerini taşıyan, bütün dünya halklarına ait kabul edilen dünya miraslarıyla tanıştırdı. Çocuklar, 1645 metre ile dünyanın en derin gölünün Baykal Gölü, Dünyanın en büyük şelalesinin Igiuasu Şelalesi olduğunu, İtalya’da Venedik Şehri’nin, Endonezya’da Borabodru Tapınağı’nın, Mısır’da Piramitlerin, Meksika’da balinaların, Nepal’de su aygırlarının Unesco tarafından koruma altına alındığı gibi, pek çok değerli bilgiyi öğrenmenin heyecanını yaşadılar. Mostar Köprüsü, Büyük Kanyon, Skocjan mağaraları, Çin Seddi, Tac Mahal, Pizza Kulesi, Peri Bacaları, Pamukkale arasında küçük bir dünya turu yapan meclis üyeleri, Dünyada 779 Kültür, 197 Doğal ve 31 adet Karma dünya mirası olduğunu öğrendiler.

Çocuklar 13 yerle, Dünya Mirası Listesinde 92 ülke arasında 20. sırada olan Türkiye’nin,  52 yeni adaylıkla, listenin birinci sırasında yeraldığını da ilgiyle dinlediler.

122 ülke ve 748 Dünya Mirasını görerek halen bu alanda birinciliği elinde bulunduran Atilla Ege, Türkiye’den bir gezgin olarak bu konumda bulunmaktan  duyduğu mutluluğu çocuklarla paylaştı; toplantının sonunda, her yerde dünya kültür miraslarını koruma sözü veren meclis üyelerine, Genç Dünya Mirası Koruyucusu anlamına gelen PATRIMONITO Sertifikalarını verdi. Çocuklar, günün anısına Atilla Ege ile tek tek ve toplu halde fotoğraflar çektirdiler.

Çocuklar, Van Kalesi, Bodrum Kalesi, Çankırı Tuz mağarası, Ankara Kalesi gibi daha pek yerin de UNESCO Mirası için aday gösterilmesi gerektiğini belirttiler ve bundan böyle gidecekleri tarihi, doğal yerlere daha bilinçli bir gözle bakacaklarını vurguladılar.

Merkezden ayrılmadan önce Kültür Sanat Komisyonu Üyesi Vahide Atasu Yılmaz, Atilla Ege’ye, Çocuk Meclisi adına küçük bir anı çantası takdim etti;  Unesco’nun kendileri için hazırladıkları ikramları keyifle karşılayan, çeşitli belge ve broşürlerin yeraldığı çantaları da alan çocuklar, ev sahipliklerinden dolayı teşekkürlerini bildirerek, diğer arkadaşlarının da bu şansı elde edebilmeleri amacıyla Atilla EGE’yi Çocuk Meclisi’ne davet ettiler.

Çocuklar, mecliste yeni tecrübeler kazanmaya devam ettiklerini belirttiler ve bir kez daha kendilerine bu meclisi armağan eden Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’e ve öğretmenlerine teşekkür ettiler.

ÇOCUK MECLİSİ