Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
17.04.2015

DOĞAL DENGENİN KURUCULARI BÖCEKLER

Ankara Büyükşehir Belediyesi 20. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Ankara Üniversitesi Çocuk Üniversitesi’ndeydi

Çocuk Meclisi, Üniversiteye ilk adımlarını attılar

A.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem ÖZKAN’ın verdiği Böcek Şenliği Okulu dersine katılan meclis üyeleri, hem zevkli vakit geçirdiler hem de yepyeni bilgiler öğrendiler.

Başkanlık Divanı ve Komisyonlardan 13 meclis üyesi, böceklerin dünyasını ve doğal denge içerisindeki önemini, kendi yaş guruplarına uygun bir içerikle ve Prof. ÖZKAN’ın renkli anlatımlarıyla öğrenme fırsatı elde ettiler.

Çocuklar, arıların,kelebeklerin, çekirgelerin ve 1,5 milyon hayvan türünün üçte birini oluşturan böcek türlerinin, besin zinciri içerisindeki yerini ve doğal dengenin kurulmasındaki rolünü yakından öğrendiler, böceklerin dünyasına giriş yaptılar. Bilimde merakın ve iyi bir gözlemci olmanın öneminin de vurgulandığı derste, üniversitenin yemyeşil bahçesinde gözlem yapma imkanı da bulan çocuklar, altı bacaklı tüm canlıların böcek olarak tanımlandığını öğrendiler. Bir kilo bal için 4000 arının 6 milyon çiçeği gezdiğini, ipek böceklerinin bir kozadan 450 ila 900 metre arasında ipek iplik ürettiğini, böceklerin ilaç sanayinde de kullanılmakta olduğu anlatılırken hayretlerini gizleyemediler.

“Böcekler yoksa sebze meyve de yok” diyen Prof. ÖZKAN, insanların böceklere muhtaç olduğunu ve böceklere karşı duyulan olumsuz duyguların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, böceklerin önemli işlevlerini açıklayarak vurguladı. Çocuklar,  anlatılanları ve edindikleri bilgileri resimlerle de ifade ederken, rengarenk görüntüler ortaya çıktı, böceklerin dünyası çocukların resimleriyle ifade buldu. Çocuklar, rengarenk böcek maketlerini ve özel sergilemelerini de ilgiyle izlediler.

Dersin sonunda Sertifikalarını Prof.Özkan ve Bitki Bilimi Bölümü‘nde okuyan üniversite öğrencilerinin elinden alan meclis üyeleri, çizgi filmlerle, eğlenceli anlatımlarla aktarılan bilgilerin kendileri için çok faydalı olduğunu vurguladılar.

Eğitimde çocuk üniversitesi gibi uygulamalı derslerin akılda daha çok kaldığının altını çizen çocuklar, bu konuda önerge da hazırlayacaklarını belirttiler.

İleride seçecekleri bölümlere ait bilgiler de edindikleri dersin sonunda çocuklar, ilk ve orta öğretimlerini gördükleri yaşlarda ilk adımlarını attıkları Ankara Üniversitesinden, sertifikalarıyla birlikte toplu halde fotograflar çektirerek ayrıldılar.

ÇOCUK MECLİSİ