Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
10.01.2015

ÇOCUK MECLİSİ’NDEN BASIN ZİYARETİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi 20. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Anadolu Ajansı’nı ziyaret etti.

Her koşulda Dünyanın her köşesinden doğru ve güvenilir haber vermek için çalışan gazetecileri bu özel günlerinde yalnız bırakmayan çocuklar, Anadolu Ajansı  Türkiye Haberleri Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul CİNGİL’i ziyaret ettiler.

Başkanlık Divanı ve komisyon üyelerinden oluşan 16 kişilik gurup,  gerçekleştirdikleri ziyarette, hem gazeteciler gününü kutladılar, hem de merak etikleri konularla ilgili hazırladıkları sorulara aldıkları yanıtlarla, yeni bilgiler öğrenme imkanı elde ettiler.

Toplantıda Başkan Ayşe Dila Karakaya Çocuk Meclisi’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi ve tüm çocuklar, Ertuğrul CİNGİL’in, Anadolu Ajansı’yla ilgili açıklamaları kadar, verdiği yanıtları da ilgiyle dinlediler. CİNGİL; köklü bir haber ajansı olan Anadolu Ajansının TBMM kurulmadan önce, Kurtuluş Savaşı hakkında haberleri duyurmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk öncüğünde kurulmuş bir ajans olduğunu, kurulduğu günden bu yana toplumun her kesimine ve abonelerine doğru, tarafsız haber vermeye çalıştıklarını anlattı. Haber, görüntü ve fotoğraf yayınlayan bir ana dağıtım kurumu olmasının yanı sıra aynı zamanda bir okul olduğunu da belirten Cingil, Anadolu Ajansı’nı bir haber çınarı olarak tanımladı.

Çocuklar özellikle, medyada yeralan çocuk haberlerinde uluslar arası ilkelere uyulması, çocuklarla ilgili doğru ve bilgilendirici haberlere yer verilmesi, medyanın çocuk haklarını koruyan, çocukların gelişimine katkı sağlayacak çocuk dostu haberciliğe daha özen gösterilmesi taleplerini yinelerken, Cingil  gazetecilik mesleğini seçmek isteyen gençlere çok kitap okumaları, yabancı dil öğrenmeleri, teknolojiyi iyi takip etmelerini öğütledi ve heyecan, çaba, merak gerektiren gazetecilik mesleğine ilişkin tecrübelerini de aktardı.

 Sosyal Medya’nın habercilikteki yerini de merak eden çocuklar, günde 8 milyon tweet’in atıldığı günümüzde, internet gazeteciliğinden sonra basılı gazete sayısının önemli ölçüde düşüş gösterdiğini, tüm dünyada büyük gazetelerin dahi dijital yayıncılığa geçtiğini örnekleriyle öğrendiler.

Ertuğrul Cingil’in, çocukların tüm sorularını detaylarıyla yanıtlamasının ardından, 20. Dönem Başkanı Ayşe Dila Karakaya, Çocuk Meclisi adına, Büyükşehir Belediyesi yayınlarının da yeraldığı bir çanta sunduktan sonra, hepbirlikte anı fotoğrafı çektirdiler ve Cingil’i, Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’in kendilerine armağanı olan, 20 yıldır çocukların sesi olmaya çalıştıkları meclislerine davet ettikten sonra, Anadolu Ajansı’nın birimlerini de gezerek bilgi aldılar ve daha sonra Ajans’tan ayrıldılar

Çocuklar, gazetecilik mesleği hakkında edindikleri bilgilerin yanı sıra, haberlerde çocukların yararının gözetilmesi, medya okuryazarlığı derslerinin etkili biçimde verilmesi, çocukların seslerinin medyada daha geniş yer bulmasına ilişkin görüşlerini de iletme fırsatı elde etmiş oldular ve röportajlarının tamamını, web sitelerinde ( cocukmeclisi.ankara.bel.tr ) paylaşacaklarını belirttiler.

ÇOCUK MECLİSİ