Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg


BÜLTEN
06.02.2015

Çocuk Meclisi Enerji Tasarrufu’nun Peşinde

Çocuk Meclisi Üyelerinin Bakan Taner Yıldız’ı Ziyareti Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi 20. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’la buluştu.

Başkanlık Divanı üyeleri ve komisyon temsilcilerinden oluşan 16 kişilik bir gurupla Bakan Taner YILDIZ’ı ziyaret eden çocuklar, Başkan Ayşe Dila Karakaya’nın Çocuk Meclisi hakkında verdiği bilgilerin ardından sorularını  yönelttiler ve aldıkları yanıtları dikkatle dinlediler

Bakan YILDIZ; “ülkenin ve dünyanın sorunlarına kayıtsız kalmayan” Çocuk Meclisi üyeleriyle yeniden bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve “sizler bizim geleceğimizsiniz”  diyerek  'bir yıl ötesini planlıyorsanız hububat ekin; on yıl sonrasını planlıyorsanız ağaç dikin ama bin yıl sonrasını planlıyorsanız insan yetiştirin' sözünü hatırlattı.

Bakan YILDIZ; “kitap okuma alışkanlığımız istenen seviyede değil” diyerek sözlerine başladı ve Türkiye’de 12.000 kişiye bir kitap düşerken,bu sayı   Japonya’da kişi başına 25 kitaptır dedi ve bu sayının hızla yukarıya çekilmesi gerektiğine ilişkin tespit ve tavsiyelerini, meclis üyeleriyle paylaştı.

Başkan Ayşe Dila Karakaya, ilk kez 16. Dönem üyeleriyle buluşan Bakan YILDIZ’ın 20. Dönem meclis üyelerini de kabul etmesinden duyduğu mutluluğu belirtirken, “biz çocuklar doğal güzellikleriyle yemyeşil bir gelecek ümid ediyoruz ve değerli büyüklerimizi ziyaretlerimizde, öncelikle çocukları  ilgilendiren çalışmalar hakkında bilgi almaya, yeni bilgiler öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

Enerji tasarrufu ve kaynakların verimli kullanımına ilişkin , 19. ve 20. Dönem Çocuk Meclisi’nce alınmış olan kararları bir dosya halinde sunan Başkan Karakaya ve meclis üyeleri, Bakan YILDIZ’ın Bakanlık olarak, T.B.M.M ‘ne götürecekleri konularda, Çocuk Meclisi’nin iletmiş olduğu kararlara da atıfta bulunacağını belirtilmesi üzerine büyük  mutluluk duydular.

Bakan Taner YILDIZ’ın, ziyarete özel sürprizi olarak toplantıya katılan Enerji Çocuk Naz’ı karşılarında gören meclis üyelerinin mutlulukları gözlerinden okunurken, “tasarruflu hayat daha güzel hayat” sözü hatırlandı ve “ihtiyacımızdan fazlasını kullanmayalım”, “israf etmeyelim” dendi.

Enerji konusunda alacakları eğitim hakkında tavsiye rica eden çocuklar,  enerji mühendisliği, enerji hukuku, nükleer mühendisliği, elektronik mühendisliği gibi meslekleri de bugünden tercihlerine eklemiş  görünüyorlardı.

Bakan Taner YILDIZ; “Enerji Çocuk Naz” gibi, Enerji Hanım hakkında da bilgiler alan üyeler, bir yılda 4 milyar TL tasarruf edilmesine katkı sağlayan “Enerji Hanım” projesine Çocuk Meclisi’nin de katkı sağlayacaklarına inandığını belirtti.

Son dönemde gelen yüksek elektrik faturaları ile ilgili soruya ise Taner YILDIZ  “ söylendiği gibi açık ya da gizli herhangi bir zam yapılmadı; birim fiyatlarda herhangi bir artış sözkonusu değildir”  dedi ve 21  adet dağıtım şirketi olduğunu, bazılarının Aralık’ta kesmedikleri faturayı Ocak’ta kesmeleri sonucunda, faturaların daha uzun süreyi kapsayacak biçimde tüketiciye ulaştığını vurguladı.

Meclis üyelerinin Bor Madeni ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Bakan, “bor madeninin deterjandan, cam, zırhlı araçlar, televizyon ekranlarına kadar pek çok yerde kullanıldığını belirterek, 100 ülkeye, beş kıt’aya bor ihracatı yapıldığını; bu konuda en karlı kuruluşlardan birine sahip olduklarını anlattı.

Çocukların sorularını yanıtsız bırakmayan Bakan YILDIZ; pek çok alanda daha fazla enerji tasarrufu yapılabileceğini, tasarrufun yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.

Nükleer santraller konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan, ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak dünyadaki gelişmiş örneklerin ve yeni teknolojilerin yakından takip edildiğini, kazalara neden olmayacak tedbirleri  almaya, çevreye en az zarar  verecek planlamalar yapmaya büyük özen gösterildiğini belirtti.

Basın mensuplarının sorularını Bakan Yıldız’a yöneltmelerine de katkı sağlayan Meclis Başkanı KARAKAYA, toplantının sonunda Büyükşehir Belediyesinin yayınlarının yeraldığı anı çantasını armağan etti. Bakan Yıldız, tüm meclis üyelerine, kendilerini hazırlayan, gelişimlerine katkı sağlayan eğitmenlerine, idarecilerine teşekkür ve takdirlerini iletirken, Büyükşehir Çocuk Meclisi’nin öncü ve aktif rolünü sürdürmeye devam ettiğini; Çocuk Meclislerinin sayılarının artırılması gerektiğini vurguladı.

 Çocuklar kendilerini, samimiyetle, sevgiyle ve içtenlikle ağırlayan Bakan YILDIZ’la fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştılar; kendileri için hazırlanmış olan çantalarla birlikte Bakanlıktan ayrıldılar.

Meclis üyeleri, ziyaretten çok etkilendiklerini belirttiler ve kendilerine zaman ayırarak görüşlerini ifade etme fırsatı tanıyan Sayın Bakan’la buluşmaktan dolayı duydukları mutluluğu yinelediler.

Çocuklar, Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyesi olarak gittikleri her yerden ve katıldıkları tüm ziyaret programlarından yepyeni bilgi ve deneyimler kazandıklarını bir kez daha vurguladılar .

ÇOCUK MECLİSİ