Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

BÜLTEN
05.10.2015

ÇOCUK MECLİSİ AVRUPA BİLİM ŞENLİĞİ’NDE 

21. Dönem Çocuk Meclisi, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen “Avrupa Komisyonu Horizon 2020 Programı Marie Curie Hareketi”  tarafından desteklenen "Avrupa Bilim ve Eğlence Günü" ne katıldı

Tüm Avrupa’da yaklaşık 33 ülkede ve 300 şehirde tüm gün boyunca eş zamanlı olarak düzenlenen etkinliklerle kutlanan ve topluma bilimin sevdirilmesini amaçlayan “Avrupa Bilim ve Eğlence Günü” etkinliklerine katılan Çocuk Meclisi üyeleri, güzel bir gün geçirdiler.

Çocuk Üniversitesi’nin Toprak Bilim Okulu, Felsefe Okulu, Halk Sağlığı Kurumu, Tubitak, Lösev Vakfı, Serebral  Palsili Çocuklar Vakfı ‘nın standlarını ziyaret eden, küçük deneylere katılan çocuklar, katılacakları panel öncesinde renkli saatler geçirdiler.

Çocuk Meclisi, Fen fakültesi D Blok, Kırmızı Salon’da yeralan “Bilim Nedir” “Bilim İnsanı Kimdir” konulu Panel’e, konuşmacı olarak Başkan Ayşe Dila Karakaya, 2. Başkan Yardımcısı Semih Can BAL ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Esma UYSAL ’la katılım sağladılar. .

Panel Başkanlığını Prof. Dr. Figen GÜRSOY’un yaptığı toplantıda konuşmacı sekiz çocuk arasında yer alan Çocuk Meclis üyeleri, kendi bakış açılarından bilim ve bilim insanını değerlendirdiler. Ayşe Dila Karakaya, kendi bakış açısından, en önemli buluşun İnternet olduğunu belirtirken, başlangıçta sadece eşinin uzaktaki kişilerle iletişim kurabilmesini sağlamak hedefiyle çalışan ve bu süreçte internetin tohumlarını eken, İnternetin Babası olarak bilinen Vinton CERF’in çalışmalarını anlattı.

Yurtdışında yaşayan bilim insanlarının başarılarına ilişkin örnekler veren Karakaya, “Yurtdışındaki bilim insanlarımızın tecrübelerinden, ülkemiz için de yararlanılması gerektiğine inanıyorum ve ümit ederim ki, üniversitelerimiz, ülkemizde yetişen bilim insanlarına daha çok sahip çıkar, yeni nesiller, bilim alanında daha çok teşvik edilirler” dedi.

Semih Can Bal, konuşmasına bilim ve teknoloji arasındaki farkı vurgulayan, Nobel Ödüllü İngiliz Kimyager Sör Harry KROTO’nun “Bazı insanlar bilimin sadece etrafımızdaki teknolojiden ibaret olduğunu sanıyorlar. HAYIR! Bilim, bundan çok daha derindir. Bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel metotdur” sözüyle başladı.  “Bugünün gelişmiş dünyasında, biz çocuklara bilimin sevdirilmesi çok önemlidir “ diyerek “belki bir gün, insanlığa yararlı eserler bırakan, yepyeni keşifler yapabilen, Türkiye'nin Edisonları, Graham Bell'leri, tarihe geçecek bilim insanları olabiliriz; yeter ki merak etmekten, soru sormaktan,  araştırmaktan vazgeçmeyelim, öğrenmenin ve araştırmanın daha zevkli hale geleceği, araştırmaktan heyecan duyacağımız, ezberciliğe dayanmayan bir eğitimle büyüyelim” dedi. Doğuştan işitme engelli olan annesinin konuşmasını sağlamak için yola çıkan Graham Bell’in sabır gerektiren araştırmalarının sonucunda, telefonu icat etmiş olmasından etkilendiğini ifade etti ve dünyaya büyük eserler bırakmış olan bilim insanlarının hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

Esma Uysal, çocukların bilimle yakınlaşmasını sağlayacak dersler ve programlar geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, okuluyla katılım sağladığı TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı deneyimini aktardı, bilimin yeni nesillere sevdirilmesine yönelik bir eğitim sisteminin geliştirilmesi hayalini dile getirdi. Çocuk Meclisi olarak son üç yıldır katılmakta oldukları “Böcek Okulu” gibi çalışmaların, bilimin çocuklara sevdirilmesinde büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti. UYSAL; Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinen, İbn-i Sina ‘nın “Bilim ve Sanat, itibar görmediği toplumları terk edecektir” sözüne vurgu yaptı. “Başarı, günün birinde ansızın gelen ve insanın başına rastgele konan bir talih kuşu değildir; bilim insanlarının başarısı onların çalışma, gayret azim ve sebatlarının sonucudur” diyerek, bilim insanlarının özelliklerini hatırlattı.

Çocuklar Panelin sonunda hep birlikte anı fotoğrafları çektirdiler; kendilerine takdim edilen katılım belgeleri ve armağanlarla, üniversiteden ayrıldılar.

Çocuklar, bu önemli güne katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih GÖKÇEK’e teşekkürlerini sunarken, kurmuş olduğu Çocuk Meclisinin 19 Ekim tarihin den itibaren başvurularını alınmaya başlayacak olan 21. Dönem için şimdiden heyecanlandıklarını belirttiler

ÇOCUK MECLİSİ