Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

“ARANIZDA ÇOCUK HAKLARINI BİLEN VAR MI ? “

ÇOCUK MECLİSİ ÜYELERİ, ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü dolayısıyla, 20 KASIM Cuma Günü Saat 14.00’te, Çocuk Meclisi binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

20. Dönem Meclis üyeleri, çocuk haklarına dikkati çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, çocuk haklarının en temel ilkelerinden biri olan “görüşlerini açıklayabilmek ve çocukları da ilgilendiren konularda alınacak kararlara katılım sağlamak” yönünde öncü rol üstlenmiş ilk Çocuk Meclisi olarak, “küçük” ama etkili bir etkinlik düzenlediler.

20. Dönem Başkanı Ayşe Dila KARAKAYA, okuduğu basın bildirisinde, “Bizler Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri olarak bugün burada, çocuk haklarını hatırlatmak, bilmeyen ya da kulak ardı edenleri bilgilendirmek amacıyla buradayız. Bugün, 20 yıllık öncü ve örnek bir çocuk meclisi olarak büyüklerimizi bir kez daha Çocuk Haklarının önemini anlamaya davet ediyoruz” diyerek sözlerine başladı. Karakaya, “Savaşların hala tüm hızıyla devam ettiği dünyamızda haklarımızın korunması da gittikçe zorlaşıyor. Savaşlar, en çok biz çocukları etkiliyor ve hala her gün yüzlerce-binlerce çocuk hayatını kaybediyor, sakat kalıyor, ailelerini kaybediyor, öksüz, yetim kalıyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteci çocuklarla ilgili her gün acı haberler duyuyoruz. Hala pek çok çocuk, savaşın ortasına yaşamaya çalışıyor. Yoksulluk ve açlık sınırında, en temel hakkımız olan “yaşamak” için mücadele veriyor. Bu nedenle barış, hepimizin ortak dileği ve bunun için dua ediyoruz. “ diyerek tüm çocuklar adına barış çağrısı yaptığı konuşmasında, Çocukların Kararlara Katılım Hakkının önemini de vurgulayarak, “Lütfen fikirlerimize önem verin, bizim de pek çok konuda görüşümüz olduğunu, sorularımıza gerçekçi cevaplar aradığımızı, saygıyı hakkettiğimizi anlayın ve unutmayın! “     dedi.

Çocuklar, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 10 Aralık 1994 yılında kabul edilerek, 20 Ocak 1995 yılında yürürlüğe girmiş olan sözleşmenin hemen ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih GÖKÇEK’in öngörü ve talimatlarıyla 23 Nisan 1995 yılında kurularak kendilerine armağan edilmiş olan, 20 yıldır  Ankara Çocuklarının Sesi olmaya devam eden, Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi için bir kez daha teşekkürlerini sunarken, 5 Aralık Cumartesi günü yapılacak 21. Dönem Seçimlerini de hatırlatarak, tüm çocukları seçimlere katılmaya davet ettiler.

Meclis Üyelerinin Basın Açıklaması ve Çocuk Hakları günü etkinliğine, Mamak Çocuk Kulübü ile Süleymaniye Eğitim Kurumlarının ana ve ilk sınıfından gelen misafirler de renkli görüntüler oluşturdular.

Çocuk Meclisi Üyeleri bildirinin ardından, hazırladıkları soruları yoldan geçen yetişkinlere yönelterek, doğru yanıt verip vermemelerine bakmaksızın Çocuk Hakları Kitapçıkları armağan ederek bir de farkındalık çalışması yürüttüler. Meclis üyeleri, çocuk haklarının bilinmediğini gözlemlediklerini belirtirken, kendilerine bu konuda daha fazla görev düşeceğini de sözlerine eklediler ve şimdiden seçim heyecanı yaşadıklarını  vurguladılar.

Çocuklar, 20.Dönemde yürüttükleri çalıştayda almış oldukları kararları da okuyarak, çocukların isteklerini büyüklerine bir kez daha duyurmuş oldular.

Çocuklar, “ Bizler Çocuğuz, Haklarımız Var”; “ 18 Yaşın Altındaki Her Birey Çocuktur”; “Sağlıklı Bir Çevrede Yaşamak Her Çocuğun Hakkıdır”, En Temel Haklarımızdan Biri de Oyun Oynamaktır” “Her Çocuk Eşittir” yazan pankartlarla, dikkat çekici bir etkinlik daha gerçekleştirmiş oldular

ÇOCUK MECLİSİ


MERHABA

Bizler Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri olarak bugün burada, çocuk haklarını hatırlatmak, bilmeyen ya da kulak ardı edenleri bilgilendirmek amacıyla buradayız. Bugün, 20 yıllık öncü ve örnek bir çocuk meclisi olarak büyüklerimizi bir kez daha Çocuk Haklarının önemini anlamaya davet ediyoruz.

Çocuk Hakları Sözleşmesi, 20 Kasım 1989 tarihinde oy birliği ile kabul edilen, çocuklarla ilgili ilk uluslararası sözleşmedir. 20 Kasım, her yıl dünyanın pek çok ülkesinde Dünya Çocuk Günü olarak kutlanmaktadır.

Ülkemiz Sözleşmeyi 14 Eylül 1990’da imzalamış olup, T.B.M.M tarafından 10 Aralık 1994’de tarafından kabul edilmiş ve Yasa, 27 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın Melih Gökçek 23 Nisan 1995 tarihinde Çocuk Meclisini kurarak Tüm Dünyaya örnek bir çalışma sergilemiştir. Başkanımıza Ankara çocuklarının sesi olan Bu Mecliste sesimizi herkese duyurabilmenin mutluluğunu yaşattığı için teşekkür ediyoruz.

Çocuk Hakları demek İnsan Hakları demektir. İnsan hakları gibi çocuk hakları da, doğduğumuz andan itibaren sahip olduğumuz yasal haklardır ve  ayırım yapmaksızın bütün çocuklar içindir.

Çocuk Hakları sözleşmesinde Dil, din, ırk, köken ayrımı yapılmaksızın tüm çocuklar eşittir denmişse de dünyada hala, çocuk haklarının tam anlamıyla uygulandığını söyleyemiyoruz maalesef.

Savaşların hala tüm hızıyla devam ettiği dünyamızda haklarımızın korunması da gittikçe zorlaşıyor. Savaşlar, en çok biz çocukları etkiliyor ve hala her gün yüzlerce-binlerce çocuk hayatını kaybediyor, sakat kalıyor, ailelerini kaybediyor, öksüz, yetim kalıyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteci çocuklarla ilgili her gün acı haberler duyuyoruz.

Hala pek çok çocuk, savaşın ortasına yaşamaya çalışıyor. Yoksulluk ve açlık sınırında, en temel hakkımız olan “yaşamak” için mücadele veriyor.

 Bu nedenle barış, hepimizin ortak dileği ve bunun için dua ediyoruz.

Biz çocuklara, barış içinde, mutlu bir gelecek bırakmak, yarınlardan umudumuzun solmaması için çalışmak, tüm yetişkinlerin görevidir. Bunu hatırlatmak istiyoruz.

‘Çocuk kimdir?’ Tüm yetişkinlerin bu soruyu iyice düşünmesi ve birey olma hakkımızı iyice anlamaları gerektiğini düşünüyoruz.

Çocukların  kendisi ile ilgili kararlarda görüşlerini ifade edebilecekleri ve kararlara katılım haklarının bu sözleşmede yer aldığını da lütfen unutmayın.! Lütfen fikirlerimize önem verin, bizim de pek çok konuda görüşümüz olduğunu, sorularımıza gerçekçi cevaplar aradığımızı, saygıyı hakkettiğimizi anlayın ve unutmayın!

Tüm dünyada hala çocukların en temel hakları, yaşama, korunma ve gelişme hakları korunamıyorsa, hala ekmek- su bulamadığı için dünyanın pek çok yerinde çocuklar ölüyorsa, çocuk haklarının önemsendiğine nasıl inanacağız?

Unutmayın, 18 yaşın altındaki her birey, çocuktur. Ve her çocuğun yaşama hakkı, vatandaşlık hakkı, eğitim hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır. Alınacak her kararda, çocukların üstün yararı gözetilmelidir. Engelli çocuklar özel eğitim ve bakıma ihtiyaç duymaktadır. Evde, okulda her alanda, çocuklara saygı gösterilmelidir. Oyun oynama hakkımız olduğu unutulmamalıdır. Bizler artık yaşadığımız şehirlerde taş binalar yerine Oyun oynayabileceğimiz parkların sayılarının artmasını istiyoruz.

Bir kez daha ÇOCUĞUZ VE HAKLARIMIZ VAR diyoruz .

Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi ‘nin seçilmiş meclis üyeleri olarak ve bizlere katılan arkadaşlarımızla birlikte, bugün bir kez daha Çocuk Hakları Günü’müz kutlu olsun diyor ve tüm büyüklerimizi, çocukları daha çok önemsemeye, ihmal etmemeye, sorumluluk almaya çağırıyor, geleceğin büyükleri olacaksak, çocukluğumuzu sağlıklı geçirmemizin önemini anlamanızı rica ediyoruz. TEŞEKKÜRLER


“ÇOCUK HAKLARINI YENİDEN YAZIYORUZ”  

12 Mart 2015 Tarihinde Çocuk Meclisi ‘nde gerçekleştirilen çalışmaya 9-14 yaş arasında 30 çocuk katılmış olup, Çocuk Hakları ve Katılım Hakkı  başlıkları altında yaptıkları gurup çalışmasının sonuçları aşağıdadır:

ÇOCUKLAR NE İSTİYOR:

  1. Ailelerin kendi beklentilerine göre aldıkları okul değişikliği kararlarında çocukların da beklenti ve görüşleri alınmalı, kararları sadece ebeveynler almamalı,
  2. Sınav sistemi değişiklikleri yapılırken, çocukların karşılaştıkları zorluklar, çocukların gözünden dinlenmeli, okullarda bu konuda çeşitli anketler düzenlenmeli ve  alınacak  kararlarda bu görüşler de göz önünde bulundurulmalı,
  3. Okullardaki sınav tarihleri sürekli değiştirilememeli, sabit bir sınav takvimi yapılmalı,
  4. Seçmeli ders tercihlerinde çocuklara formlar dağıtılarak, kendi tercihlerini yapmalarına imkan tanınmalı,
  5. Her çocuğun evde kendisine ait bir odası olmalı, kendi şahsi alanlarına saygı duyulmalı,
  6. Çocukça alınan kararların aile içerisinde uygulanır hale getirilmeli,
  7. Çocuklar, daha başarılı ve mutlu bir eğitim hayatı için,  istediği okulu, istediği öğretmeni seçebilmeli;
  8. Zorunlu dersler kaldırılmalı, çocuklar kendi eğilimlerine göre seçeceği dersler almalı,
  9. Yabancı çocuklar, din dersini zorunlu ders olarak almamalı,
  10. İbadetini yapmak isteyen çocuklara camilerde ön saflarda yer verilmesi, çocukların  büyüklerin gerisine atılmaması,
  11. Okulların hepsine kütüphane yapılmalı, kütüphanesiz okul kalmamalı.
  12. Devlet okullarındaki eğitim ve diğer imkanların, özel okullardakilerle eşit olması, eğitimde eşitliğin sağlanması
  13. Çocuklar, okullarındaki kütüphaneleri istendiği zaman kullanılabilmeli, zaman kısıtlaması olmadan, kapıları çocuklara her zaman açık olmalı,
  14. Okullarda çocukların ifade özgürlüğü olmalı;  çocukların eğitimle ilgili konularda daha çok söz sahibi olması ve okul kararlarına çocukların da görüşlerinin alınması,
  15.  Çocuk işçiliğinin önlenmesi, ailelerin çocuklarını sokaklarda çalıştırmamaları için yaptırım ve denetim uygulanması, bu ailelere gereken yardımın sağlanması,  böylece çocuklarını işçi olarak çalıştırmalarının engellenmesi,
  16. Çocuklar, uyuşturucu maddeler, cinsel istismar, kaçırılmalar, dilendirilmek gibi tüm kötülüklerden korunmalı, evde, okulda, sokakta güvenli, mutlu bir çocukluk yaşaması için daha çok önlem alınmalı,
  17. Aileler,çocuklarını ev işlerini yapmaya zorlamamalı,
  18. Çocuklara yönelik çizgi film ve bilgisayar oyunlarının, psikolojik gelişimlerine zarar vermemesi için tüm önlemler ve kontroller sağlanmalı,
  19. Okullardaki spor alanları spor için kullanılmalı ve çocuklar istediğinde okuldaki spor imkanlarından yararlandırılmaları
  20. Aileler tatil planları yaparken çocuklarının görüşlerini dinleyerek karar almalı, çocukların istekleri göz ardı edilmemeli. 
  21. Oyun oynama hakkı önemsenmeli, yeni bisiklet yolları, engelli parkları, spor sahaları yapılmalı, yeni oyun alanlarının sayısı artırılmalı
  22. Çocukların okula gönderilmeyerek çalışmaya zorlanmaları ve kız çocuklarının okutulmamasına yönelik cezalar artırılmalı; denetim ve kontroller sıkılaştırılmalı
  23. Öğretmenlerin öğrenciler arasında ayrımcılık yapması engellenmeli,
  24. Ailelerin çocuklarıyla daha güzel ve daha uzun zaman geçirmelerine imkan tanıyacak yeni projeler geliştirilmeli, kurumlar bu konuda ailelere destek olmalı, imkanlar ve seçenekler sağlamalı ,
  25. Ebeveynlerin çocukların yanında nasıl davranmaları gerektiğini, iyi örnek olmalarını sağlayan aydınlatıcı eğitimler verilmeli, medya da bu konuda bilinçlendirici mesajlar vermeli,
  26. Aile içi şiddet engellenmeli, şiddete karşı başvurulacak yerler hakkında çocuklar  daha iyi bilgilendirilmeli,  
  27. Çocukların kendilerine ait özel eşyalarının, kendilerinin haberi olmadan ve kendilerine sorulmadan başkalarına verilmemesi, çocukların özel alanlarının korunmasına saygı ve özen göstermeli,
  28. Çocukların kendi seçimlerini yapmalarına fırsat tanınmalı, kişisel zevk ve eğilimlerine kulak verilmeli; yok sayılmamalı.
  29. Ev içinde alınan kararlara çocukların katılımına özen gösterilmeli, çocukların fikirleri sorulmalı,
  30. Öğretmenlerin çocuklara yönelik hakaret ve şiddet içeren davranışlarının önlenmesi amacıyla, yetişkin eğitimi verilmeli, bu tür tutumlara karşı yaptırımlar uygulanmalı,
  31. Çocukların sağlıklı beslenmelerine, gelişimlerine katkı sağlayacak, kötü ve zararlı yiyeceklerle beslenmelerine neden olan okul kantinleri sıklıkla denetlenmeli, çocukların öneri ve şikayetleri  dikkate alınmalı,
  32. Mahallelerde çocukların birbirlerine uyguladıkları şiddet önlenmeli, sokaklara güvenlik kameraları konulmalı; şiddetin yayılmaması için yeni sosyal projeler geliştirilmeli, eğitimler verilmeli,
  33. Çocuk kaçırmaları, kayıpları son bulmalı; çocuklara kendilerini korumaları öğretilmeli, istismar ve kötü niyetli kişilere karşı nelere dikkat etmeleri ile ilgili eğitimler verilmeli
  34. Çocuklara sadece karar alma hakkı değil, aldıkları kararların uygulanmasına da özen gösterilmeli; katılım hakkı sözde kalmamalı,
  35. Çocukların bir birey olduğunun yetişkinlere iyice anlatılmalı, nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili bilinçlendirici eğitimler verilmeli,