Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

HER 19 MAYIS

ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI, HEP SEVİNÇ VE ÇOŞKUYLA GELİYOR. OKULLARDA ÇALIŞMALAR, HAZIRLIKLAR YAPILIYOR; HERYERDE BAYRAKLAR DALGALANIYOR. KISACA HERKES ATATÜRK’ÜN KURTULUŞ SAVAŞI’NI BAŞLATIRKEN YAŞADIĞI O DUYGULARI HİSSEDER GİBİ, HAZIRLIK İÇİNDE HERKES.

BEN DE YURDUMUN BİR BİREYİ OLARAK, BU ÖNEMLİ BAYRAMIMIZI KUTLAMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORUM. UMARIM GENÇLİK BAYRAMI HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOŞKULU BİR ŞEKİLDE GELİR VE BÜTÜN İYİ DUYGULAR TÜM TÜRKİYE’YE YAYILIR.

EKİM NEHİR ÖZKAYA
Kültür Sanat Komısyonu


BAHARDA AÇAN PAPATYALARDIR GENÇLER

YIL 1919. KURTULUŞ MÜCADELESİ BAŞLIYORDU. ATATÜRK BANDIRMA VAPURU’YLA SAMSUN’A GELİYORDU. NE BÜYÜK GÜNDÜ. BU DEVLET BELKİ DE O GÜN SAYESİNDE HALA AYAKTA.

BİZ ÇOK ŞANSLIYIZ; ÇÜNKÜ ÜLKEMİZ İÇİN ANLAMLI OLAN GÜNLER BİZ ÇOCUKLARA VE GENÇLERE ARMAĞAN EDİLMİŞ. BAKMAYIN “ÇOCUK” DEDİĞİME HEPİMİZ BÜYÜDÜK !. HEPİMİZ “GENCİZ” DİYORUZ GÖĞSÜMÜZ KABARARAK. GENÇLERİN GÜNÜDÜR 19 MAYIS. SAMSUN’A GÜNEŞİN DOĞDUĞU GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIDIR.. GERÇEK BİR BAYRAMDIR.

BİZLER GERÇEKTEN ATA’MIZA ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ. BİR MİLLETİ, GELECEĞİMİZİ KURTARDI. BEN BÖYLE GÜNLERİN DEĞERİNİ HEP İÇİMDE HİSSEDİYORUM. SANKİ BÖYLE GÜNLERDE HERKES DAHA UMUTLA BAKIYOR; YAPILAN TÖRENLERDE HERKES GÖZLERİMİZİN İÇİNE SEVGİYLE, NEŞEYLE BAKIYOR GİBİ…  TÜM GENÇLİK DAHA BİR HEYECANLI. TÜM GENÇLİK AYNI ANDA, AYNI HEYECANI YAŞIYOR HER 19 MAYIS’TA.

GENÇLER, ÜLKEMİN BAHAR GELİNCE AÇAN PAPATYALARIDIR. ONLAR KADAR GÜZELDİRLER. BU GÜZEL GENÇLİK TÜRK’ÜM DERKEN NE MUTLUDUR, NE GURURLUDUR.  

HATİCE ODABAŞIOĞLU
Çocuk Hakları Komisyonu Başkan Yrd


BUGÜNÜN ANLAMI

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı, egemenliğimizin ilan edildiği o tarihi günün 97. Yıldönümünde; bizlerin birer birey olduğumuzu hatırlatan, bizleri önemseyen, “çocuk sevgisi insanlık sevgisi için bir ihtiyaçtır” sözünün en güzel sembolü olmuş bu büyük günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi bir kez daha minnetle, saygıyla anıyoruz.
“Küçük hanımlar küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, bir yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizin ne kadar mühim olduğunuzu bilerek ona göre çalışınız. “Sizlerden çok şey bekliyoruz” diyen Ata’mızın bizlere verdiği önemin, “Bütün Ümidim Gençliktedir” derken duyduğu güvenin, “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek olan sizlersiniz” diyerek bıraktığı emanetin büyüklüğünün farkındayız ve yaşamımızı, Ata’mızın açtığı yolda, gösterdiği hedefe doğru ilerleyerek, durmadan sürdüreceğiz.
Bugünün anlamını, Çocuk Meclisi üyeleri olarak bizler daha da derinden hissediyoruz. Çocuk haklarının güçlü temsilcisi olan Meclisimizin 23 Nisan’da açılmış olması bu anlamı vurgulamak bakımından da çok gurur vericidir. Bize duyulan güvenin bir başka sembolü olan Meclisimizin üyeleri olarak, Türk gençliği olarak hepimiz, Cumhuriyetimizi “ilelebet muhafaza ve müdafaa edeceğimize” söz veriyoruz. Hepimizin ortak amacı, ulusumuzu çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarmak, daha da ötesine geçmektir. Bu hedefte, “muhtaç olduğumuz kudretin damarlarımızdaki asil kanda” olduğunu bilerek daha da çok çalışmalıyız. Ne mutlu “Türk’üm diyene” !

Ayşe Dila KARAKAYA
Çocuk Meclisi 22. Dönem Başkanı




ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

23 NİSAN DA BÜTÜN MİLLİ BAYRAMLARIMIZ GİBİ, ÖNDERİMİZ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK SAYESİNDE KUTLANMAYA BAŞLAMIŞTIR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK BU BAYRAMI ÇOCUKLAR İÇİN HEDİYE ETMİŞTİR. ZATEN İSMİ DE “ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI” DIR. VE TÜM DÜNYA ÇOCUKLARININ DA BAYRAMI’DIR.
97 YIL ÖNCE 23 NİSAN 1920’DE İLK MECLİS AÇILDI. BU ÖZEL VE ÖNEMLİ GÜNÜ ATATÜRK, ÇOCUKLARI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINA DA ARMAĞAN ETTİ. YANİ BU GÜNÜ ATATÜRK, TÜRK DEVLETİ’NE ÖZELLİKLE DE ÇOCUKLARA BÜYÜK BİR MİRAS OLARAK BIRAKMIŞTIR. ONLAR, EGEMENLİK İÇİN, BAĞIMSIZLIK İÇİN NE BÜYÜK SAVAŞLAR, GALİBİYETLER, YENİLGİLER, MÜCADELELER YAŞADILAR. AMA YILMADAN, USANMADAN YOLLARINA DEVAM ETTİLER.
BUGÜNE DEK TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ O ZORLUKLARDAN GEÇEREK ADIM ADIM İLERLEMİŞ VE BUGÜNLERE GELİNMİŞTİR. .
ÖNCE ÇOCUKLARIN SONRA DA TÜRK DEVLETİ’NİN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN.


NEVASU AFŞAR
Basın Yayın Komisyonu



“GELECEĞİN ANAHTARI” GÜNÜ

23 NİSAN, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN AÇILDIĞI GÜN. YOKSA ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MI DEMELİYİM. NE BÜYÜK BİRŞEY, MECLİSİN AÇILDIĞI O GÜNÜN ÇOCUKLARA AİT OLMASI.
“KÜÇÜK HANIMLAR, KÜÇÜK BEYLER! SİZLER HEPİNİZ GELECEĞİN BİR GÜLÜ, YILDIZI, BİR MUTLULUK PARILTISISINIZ. MEMLEKETİ ASIL AYDINLIĞA BOĞACAK SİZSİNİZ. KENDİNİZİN NE KADAR MÜHİM VE KIYMETLİ OLDUĞUNUZU DÜŞÜNEREK, ONA GÖRE ÇALIŞINIZ” SÖZLERİYLE ÇOCUKLARIN DEĞERLİ OLDUĞU ANLATAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, 23 NİSAN’I ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDEREK ONA OLAN SEVGİMİZİ KAT BE KAT ARTTIRMIŞTIR. 23 NİSAN SAYESİNDE ÇOCUKLARIN YÜZÜ HEP GÜLÜYOR. BEN BİR ÇOCUĞUN 23 NİSAN’DA GÖSTERİ YAPACAĞI İÇİN YAŞADIĞI HEYECANI GÖRMEKTEN O KADAR ZEVK ALIYORUM Kİ … NE KADAR BÜYÜSEM DE HİÇ UNUTMAM 23 NİSAN ANILARIMI; HELE DE İLK 23 NİSAN’IMI …ÇOCUKLAR GERÇEKTEN MUTLU OLMAYI HAK EDİYORLAR. BUGÜNÜN ÇOCUKLARI YARININ ÖĞRETMENLERİ, DOKTORLARI, POLİSLERİ, UMUTLARIDIR. ÇOCUKLAR DEĞERLİ VARLIKLARDIR. ÇOCUKLAR O MİNİCİK YÜREKLERİNDE EN GÜZEL DUYGULARI BESLERLER. SEVGİ , KARDEŞLİK, UMUT GİBİ….
ATAMIZ BİZE BU BAYRAMI ARMAĞAN EDERKEN NE KADAR GÜZEL BİR ŞEY YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİLDİ BELKİ DE …
AMA O BİZE, SADECE ÇOCUKLARA AİT BİR GÜN VERDİ.
KİMSENİN ELİMİZDEN ALAMAYACAĞI BİR GÜN; TEŞEKKÜRLER ATAM. İYİ Kİ VARDIN. BELKİ ŞU AN HAYATTA DEĞİLSİN AMA SEN ÇOCUKLARIN MİNİCİK KALPLERİNDE YER ALIYORSUN. SEN TÜRKİYENİN SOL YANISIN ATAM; 23 NİSAN’I BİZE HEDİYE ETTİĞİN İÇİN SANA TEŞEKKÜR EDERİZ. SAĞOL ATAM…

HATİCE ODABAŞIOĞLU
Çocuk Hakları Komisyonu



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

23 NİSAN, ATA’MIZIN BİZE ARMAĞAN ETTİĞİ, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’Nİ AÇTIĞI GÜNDÜR. BİZ ONU, ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI OLARAK TANIRIZ.
23 NİSAN GÜNÜ OKULLARDA, RESMİ KURUMLARDA, ÇOCUK VE DEVLETLE İLGİLİ HER YERDE ÇEŞİTLİ PROGRAMLAR DÜZENLENİR; KUTLAMALAR YAPILIR. ÇOCUKLAR 23 NİSAN’DA AYRI BİR SEVİLİR. AYRI KARŞILANIR VE AYRI BİR İLGİYLE KARŞILANIR.
ATATÜRK, SAVAŞIN ÇETİN GÜNLERİNDE DÜŞÜNÜP TAŞINMIŞ VE MECLİSİ ANKARA’DA AÇMIŞTIR. SAVAŞ VE ÜLKE İLE İLGİLİ KARARLARI MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞÜP TOPLANTILAR YAPAR ÖYLE KARAR VERİRMİŞ ATATÜRK. İŞTE TAM BU MECLİSİ AÇARKEN “BUGÜN ÇOCUKLARIN DA GÜNÜ OLSUN” DEMİŞ.
ÇOCUKLAR HER YERDEDİRLER. AMA SESLERİNİ ÇOK DA ÇIKARAMAZLAR.
İŞTE BU BAYRAM BİZE VERİLEN DEĞERİN BİR GÖSTERGESİDİR ASLINDA VE ÇOCUKLARA HERKES ATA’M GİBİ ÖNEM VERMELİDİR.
ÇOCUK DEMEK MASUMLUK DEMEK, SEVGİ DEMEK, VİCDAN DEMEK, GELECEK DEMEKTİR.
23 NİSAN BUNUN EN GÜZEL SEMBOLÜDÜR. BÜTÜN DÜNYADA KUTLANIR.
BÜTÜN ÇOCUKLARIN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN.

ABDULLAH İNSAN
Çocuk Hakları Komisyonu



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ULUSAL BAYRAMLARIMIZIN EN ÖNEMLİLERİNDEN BİRİDİR. TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN BİZ ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLMİŞTİR. ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK İLK MECLİSİN AÇILDIĞI 23 NİSAN 1920 GÜNÜ’NÜ ULUSUMUZA VE AYNI ZAMANDA ÇOCUK BAYRAMI OLARAK BİZLERE ARMAĞAN ETMİŞTİR;  BU YÖNÜYLE DE DÜNYA ÇAPINDA EŞSİZ LİDERLİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞTİR.

CUMHURİYETİMİZİN EN ÖNEMLİ KURULUŞ FELFESİ OLAN “EGEMENLİK KAYITSIZ, ŞARTSIZ MİLLETİNDİR” İLKESİ, ÜLKEMİZİ İLGİLENDİREN HER TÜRLÜ KARARIN SADECE TÜRK ULUSUNA AİT OLDUĞUNU, BAŞKACA HİÇ BİR ÜLKENİN BU KARARLARA HÜKÜMDARLIK HAKKI OLMAYACAĞINI; EGEMENLİK HAKLARIMIZDAN KISMEN VEYA TAMAMEN VAZGEÇME ANLAMINA GELEN HER TÜRLÜ ANLAYIŞA KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEĞİNİ İFADE EDER.

ÜLKEMİZİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ, ANAYASAMIZIN DEĞİŞTİRİLEMEZ İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLARAK TEK AMACIMIZ, AKIL VE BİLİMİN ÖNDERLİĞİNDE ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİNDE ULAŞMAK VE ONU DA AŞMAKTIR.

TÜRK ULUSU, BÜTÜN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULACAK VE UYGULAYACAK GÜÇ VE YETENEKTEDİR. HER KUŞAK KENDİSİNDEN SONRAKİ KUŞAKLARA DAHA İYİ BİR TÜRKİYE BIRAKMAK SORUMLULUĞUNDADIR. BU DA, ÜLKEMİZİN GELECEĞİ, “YARINLARIMIZ” DENEN ÇOCUKLARA OLAN EN TEMEL GÖREVDİR..

TÜM ULUSUMUZUN VE TÜM ÇOCUKLARIN BAYRAMI KUTLUYOR, BU GÜNLERİ BİZE ARMAĞAN EDEN BÜYÜK ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü BİR KEZ DAHA SAYGIYLA ANIYORUZ.

BERKE EMRE ÇAKIR
Kardeşlik Yardımlaşma komisyonu 



ALiCAN DA BiR ÇOCUK; ONUN DA HAKLARI VAR

SİZCE ÇOCUKLARIN HAKLARI AİLELER TARAFINDAN HİÇE SAYILABİLİR Mİ ? TABİ Kİ HAYIR !.
ÇOCUKLARIN EĞİTİM GİBİ VAZGEÇİLMEZ HAKLARI VARDIR.
AMA ALİCAN BU HAKLARINI KULLANAMIYOR; AİLESİ TARAFINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR ! ACABA ALİCAN İLERLEYEN ZAMANLARDA HAKLARINA KAVUŞABİLECEK Mİ ?
ALİCAN AİLESİNDEN HER ŞİDDET GÖRDÜĞÜNDE ODASINA KAPANIYORDU. ÇÜNKÜ ÇOK KORKUYORDU. BİR GÜN OKULDA ÖĞRETMENİ ALİCAN’IN OMZUNA DOKUNDUĞUNDA KORKMUŞ, “ODANA” DİYEREK BAĞIRMIŞTI. ÖĞRETMENİ, ŞÜPHE DUYUP ALİCAN’IN KOLUNU AÇTIĞINDA GÖRDÜĞÜ İZLERİN ÇARPMA YA DA DÜŞMEDEN DOLAYI OLMADIĞINI, FİZİKSEL ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ ANLADI HEMEN.
VE ANNE BABASININ OKULA GELMELERİNİ İSTEDİ. KONUŞTU ONLARLA; ÇOCUKLAR BU YAŞTA AİLEDEN ŞİDDET GÖRÜRSE ŞİDDETE EĞİMLİ OLUR; SİZ DE ÇOCUĞUNUZA ŞİDDET UYGULUYOR MUSUNUZ DİYE SORDU. ALİCAN’IN BABASI UTANARAK “EVET ÖĞRETMEN HANIM ÇOK ÖZÜR DİLERİZ” DEDİ. ÖĞRETMENİN CEVABI İSE ŞU OLDU “BENDEN DEĞİL OĞLUNUZDAN ÖZÜR DİLEYECEKSİNİZ. KOLLARI MOSMOR” DEDİ. O AKŞAM ALİCAN EVE GELDİĞİNDE ANNESİ “YAVRUM AÇ MISIN” DİYE SORDU. ALİCAN ŞAŞIRDI. ÇÜNKÜ HER AKŞAM KENDİ KENDİNE YEMEĞİNİ YAPARDI.

İÇİNDEN “ÖĞRETMENİM O MORLUKLARI ANNEMLE BABAMIN YAPTIĞINI ANLADI VE BU YÜZDEN AİLEMLE KONUŞTU. ARTIK ODAMA KAPANMAKTAN KURTULDUM” DİYE DÜŞÜNDÜ; MUTLU BİR ŞEKİLDE “ANNE BEN ÇORBA YEMEK İSTİYORUM” DİYEREK ODASINA DÖNDÜ;
BUNDAN SONRA DAHA MUTLUYDU ARTIK ALİCAN, ÇÜNKÜ O DA BİR ÇOCUK OLARAK DAHA ÇOK SEVGİ GÖRECEKTİ.
SİZ DE AİLENİZDEN ŞİDDET GÖRÜYORSANIZ ÖĞRETMENİNİZE YA DA BİR BÜYÜĞÜNÜZE ANLATABİLİRSİNİZ.

BERRA DOĞANOĞLU ÇOCUK HAKLARI KOMISYONU


YENi YILDA….

TERÖRÜN ÜLKEMDE VE BAŞKA ÜLKELERDE OLMADIĞI BİR YIL İSTİYORUM.

BOMBALARIN PATLAMADIĞI, ÇOCUKLARIN KİMSESİZ VE AÇ KALMADIĞI BİR YIL DİLİYORUM…

HER ÇOCUĞUN EŞİT ŞARTLARDA BÜYÜMESİNİ İSTİYORUM.


KARDELEN ZELAL ERGEN
ÇOCUK HAKLARI KOMISYONU


YENi YILDAN BEKLENTiLERiM

ÜLKEMİZİN TERÖR VE FELAKETLERE KARŞI GÜÇLÜ OLMASINI,
TÜM İNSANLIĞIN BARIŞ İÇİNDE YAŞAMASINI
DERSLERİMİZİN VE İŞLERİMİZİN BAŞARIYLA GEÇMESİNİ
MECLİSTE YAPTIĞIMIZ TÜM ÇALIŞMALARIN BİRLİK BERABERLİK VE DAYANIŞMA İÇİNDE OLMASINI;
YENİ YILIMIZIN MUTLU VE HUZURLU OLMASINI DİLİYORUM

PELİN SU ÇELEBİ
KÜLTÜR SANAT KOMISYONU


MERHABA 2017

BENİM SENDEN ÇOK BEKLENTİM VAR BİLİYOR MUSUN?
SAVAŞLARIN SON BULDUĞU, TERÖRÜN KIYISINDAN BİLE GEÇMEDİĞİMİZ, ÇOCUKLARIN ANALARIN, BABALARIN TABUTLARINA SARILIP AĞLAMADIĞI,
DÜNYA ÜZERİNDEKİ BÜTÜN ÇOCUKLARIN SEVİNÇ GÖZYAŞLARI DÖKTÜĞÜ,
TEKNOLOJİ ESİRİ OLMADIĞIMIZ, NEFES ALMANIN KIYMETİNİ BİLDİĞİMİZ,
BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZ,
TÜM KÖTÜLÜKLERDEN UZAK, YANİ HAYIRLI BİR YIL OLSUN.
2016 HEPİMİZ İÇİN KÖTÜ BİR YILDI.
KOCA KOCA ADAMLAR KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARI AĞLATTILAR
SEN GELEREK BİZİ UMUTLANDIRDIN;
YANİ DEMEM O Kİ
SEN BİZE HOŞ GEL 2017…

TUANA ILGIN ÇAKIR
KÜLTÜR SANAT KOMISYONU


DEGiSEN EVLER MIYDI?

Ev…Dört duvar, bir çatı, iki de pencereden mi ibaretti bu yapı? Yoksa asıl mesele o evin içinde yașananlar mıydı?

Eskiden evimizde yașayabildiğimiz neleri șimdi yașayamıyoruz?
Ben yardımcı olayım; mesala muhabbetler yok artık. Çünkü evler büyüdü, evler büyüdükçe de insanlar uzaklaștı birbirlerinden. Veya eski komșuluklar kalmadı artık. Çünkü daha yan komșusunu bile tanımayanlar var ya da üst komșusuyla “balkonuma su döktün” diye kavga edenler.
Zamanla evleri üst üste koymaya bașladılar. İki kat, dört kat derken bir baktık yirmi katlı evler olmuș. Evler uzadıkça insanlar da uzaklaștılar birbirlerinden sonra. Eskiden așağı mahalle derdik; șimdi mahalledeki evleri üst üste koyup adını da apartman koydular.
Geçmiște herșey daha mı güzeldi acaba? Sobada pișen kestane, evlerin önünde yapılan maçlar… Evlerin değiștiği kadar insanlar da mı değişti acaba? Eski evler… Belki de hiç eskimemiștir sadece insanlar değișince onlar bize eski gibi geliyordur. ..

Evimiz… Yuvamız…
İnsanın yuvası doğduğu yer ya da doyduğu yer midir?
Yoksa bir miktar mutluluk ilacı içtiği yer mi?

Hatice ODABAȘIOĞLU
Çocuk Hakları Komisyonu