Engelli HizmetleriBüyükşehir Belediyesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi

Amaç

Merkezimiz, insan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilişim teknolojisinden görme engelli bireylerin de yararlanmalarına olanak sağlamak amacıyla açılmıştır.

Görme engelli vatandaşlarımız, bu merkez sayesinde bilgiye, özgüvene, özgürlüğe ve iş yapabilirliğe kavuşacaklardır.

Üyelerini çağın gerisinde değil çağın içinde yaşatmayı hedefleyen merkezimiz, görme engellilere yönelik tüm teknolojik gelişmeleri takip ederek onların kullanımlarına yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Teknik Donanım

LCD ekranlı bilgisayarlar
ADSL modem üzerinden internet bağlantısı
Scannerlar
Braille Displayler
Braille Prınter
Braille Matbaa
Sesli Kütüphane
Ekran Okuma Programı
Türkçe Sentezleyiciler

Nasıl Üye Olunur?

Görme ve ortopedik engellilerin üye olmak kaydıyla haftada 7 gün 9.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak faydalandıkları merkezimize üye olmak için Engelliler Hizmet ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü’ne üyelik başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bu üyelik gerçekleştikten sonra merkezimize ait üyelik formu doldurulur ve üye kimlik kartları verilir. Üyelik işlemi için iki adet resim dışında başka evrak talep edilmemektedir.

Merkezdeki Hizmetler

Merkezimizdeki teknolojik imkânlar, üyelerin ihtiyaçları doğrultusunda geniş bir yelpazede kullanımlarına sunulmuştur. Merkezimizde İnternette araştırma yapılabilmekte, ödev hazırlanabilmekte, her türlü dokümanın Braille alfabesiyle yazıcıdan çıktısı alınabilmekte, CD’ye sesli veya sessiz kayıt yapılabilmektedir. Üyelerin tüm notları veya ders kitapları “scanner”da taranarak hazırlanmaktadır. Okullara haftada ikişer gün servis gönderilmekte gruplar halinde gelen öğrencilere bilgisayar öğretmeni eşliğinde laboratuar hizmeti verilmektedir. Her seviyedeki bilgisayar kullanıcıları için hafta arası ve hafta sonu kursları devam etmektedir. Üyelerimiz Ankara dışında bulunduklarında, merkezimiz ile ilgili bir işlem gerektiğinde mail adreslerimize gönderdikleri dosyalar istekleri doğrultusunda hazırlanıp kargoyla kendilerine gönderilmektedir. Ayrıca Ankara dışında ikamet eden görme engellilerin de özellikle Braille baskı ve sesli mp3 konusundaki taleplerine yardımcı olunmaktadır. Her hafta Internetten alınan genel kültür, sağlık, teknoloji, bilim, spor, gibi çok çeşitli alanlarda Braille baskılar görme engelli ilköğretim okullarına dağıtılmaktadır.

Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait tüm yayınlar ve günlük olarak internetten alınıp Braille alfabesiyle hazırlanan her alandaki baskılar da merkezimizde üyelerimizin kullanımındadır. Bekleme salonunda çaylarını içerken bu dokümanları okumakta, kendilerine faydalı olanları alabilmektedirler. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için kabartma testler basılmakta veya bu testler sesli olarak CD’ye aktarılmaktadır.

Okul müdürleri ve öğretmenlerle sürekli diyalog halinde olan merkezimiz öğrencilerin buradaki imkânlardan en üst düzeyde faydalanmasını hedeflemiştir. Eğitimcilerle yapılan ortak çalışmalar sonucunda öğrencilerin eğitimine yönelik tüm bilgiler ve dokümanlar istedikleri doğrultuda hazırlanmaktadır. Eğitim ağırlıklı çalışmaların yanında üyelerimizin günlük yaşantılarını kolaylaştıracak veya merak ettikleri halde sahip olamadıkları bilgiler de kendilerine ulaştırılmaktadır. Herhangi bir aletin prospektüsü, yemek tarifleri, tren saatleri, en çok kullandıkları restoranların mönüleri, gezi rehberi, önemli telefonlar gibi pek çok bilgi kendilerine hazırlanıp verilmektedir.

Merkezimizde kültürel ve sportif faaliyetler de düzenlenmekte ve bu alanlarda yarışmalar yapılmaktadır. (satranç turnuvaları, goal-ball turnuvaları , yüzme vb.) Dernekler, spor kulüpleri, ilçe belediyelerimiz, rehabilitasyon merkezleri,engelli okulları ve Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şubesi ile çalışmalarımız devam etmektedir.

Adres    : Beşevler Metro İstasyonu İçi Bahçelievler / ANKARA
Telefon  :  (0312) 222 94 01