Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ SAYIN NİMET ÇUBUKÇU’NUN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOCUK MECLİSİ ‘NİN HAZIRLAMIŞ OLDUĞU SORULARA VERDİĞİ YANITLARI SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ:

 16. Dönem Çocuk Meclisi olarak almış olduğumuz kararlarımıza, Milli Eğitim Bakanımız olarak destek verir misiniz? Daha sonra, bu kararlarımızın uygulamaları hakkında bizi de ilgilendirebilir misiniz ?  Çocuk Meclisi olarak Almış Olduğumuz kararlarımızın başlıkları şunlar:

“Okullarda Anne-Baba Olma Bilincinin öğretileceği, zorunlu bir eğitimin başlatılması”;

“Okul bahçelerinin beton yerine yemyeşil olması”,

“ Bakımsız okul kalmasın kampanyasına destek verilmesi”;

“ Derslerinde başarılı olamayan çocukların yönlendirilebileceği yeni Etüd Merkezlerinin açılması”;

“Okul Kantinlerinin daha İyi denetlenmesi ve çocuklara zararlı ürünlerin satılmaması” ;

“Laboratuarı olmayan okullarda laboratuar kurulması ya da eksiklerinin giderilmesi

Tüm okullarımızda, depreme dayanıklılık testlerinin yaptırılması”

Değerli çocuklar, bizler okullarımızı sadece eğitim verilen kurumlar olarak değil, aynı zamanda sosyal bir alan olarak da görüyoruz. Okul kantinlerinin denetimini yapıyor, yeni okulların depreme dayanıklı ve sosyal alanlarıyla birlikte inşa edilmesini sağlıyoruz. Depreme dayanıklı hale getirilmesi zaruri olan eski yapıların güçlendirme ve onarım işlerinin yapılmasından, derslerinde başarılı olmayan öğrencilerimiz için başlattığımız ‘Her Çocuk Başarır’ Projesine kadar pek çok çalışmayı yürütüyoruz. Bunun yanı sıra Bakanlık olarak politikalarımızı belirlerken öğretmenlerimizin, velilerin ve öğrencilerimizin beklentilerini, isteklerini öğrenmeyi de son derece önemsiyoruz. Zaman zaman internet sayfamızdan yayınladığımız anketlerle de öğrenci ve velilerimizin katılımını, bizlere katkı vermelerini sağlıyoruz. Dolayısıyla, sizler gibi sorunlar karşısında sorumluluk alabilen ve çözüm üretebilen bir nesli yetiştiriyor olmak bizleri mutlu kılar.

Ülkemizde, eğitim sisteminde ve sınav sisteminde neden bu kadar sık değişiklikler oluyor? Değişiklikler yapılırken, biz çocukların da görüşleri alınamaz mı ?

CEVAP : Hızla değişen dünyada ortaya çıkan yeni ihtiyaçları karşılayabilmek için pek çok alanda olduğu gibi eğitim sisteminde de değişime ihtiyaç duyulmaktadır.  Bu doğrultuda ülkemizde de eğitim sisteminde değişiklikler yapıyoruz. Değişen eğitim sisteminde, siz çocukları aktif öğrenen ve üst düzey zihinsel becerilere sahip olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Geliştirilmesi hedeflenen bu becerilerin ölçme ve değerlendirmesine paralel olarak sınav sisteminde de değişiklik yapma gereği ortaya çıkıyor. Eğitimde veya sınav sisteminde yapılması planlanan değişikliklerle ilgili olarak seminerler ya da çalıştaylar düzenleniyor, okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimizden görüş alıyoruz.

Okulların çevresinde, özellikle trafik açısından daha emniyetli yollar yapılamaz mı ? Hız sınırı olmayan, trafik lambaları olmayan, giriş-çıkış kapılarının ana caddeye çıktığı okullarımız, biz çocuklar için daha emniyetli hale getirilebilir mi ?

Cevap: Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren “KENTGES Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı”yla okullarımız trafik yönüyle çocuklarımız açısından artık daha güvenli hale getirilecektir. Bununla birlikte, bölge trafik ekiplerince bu tür okullarda trafik güvenliğinin sağlanması için görevlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca, “Trafik Güvenliği ve İlkyardım Kulübü”nde görevli öğrencilerimiz okul giriş-çıkış saatlerinde trafiğin düzenli akışını sağlamak için bizlere destek olmaktadırlar.

Okullarda drama, ilk  yardım  gibi dersler müfredata eklenebilir mi ?

CEVAP: Öğretim programlarımızda “drama” bir yöntem ve bir araç olacak şekilde kullanılmaktadır. Uygulamadaki öğretim programlarımızda drama çalışmaları özellikle önerilmiştir. İlk yardım dersi ile ilgili olarak da; ilköğretim 4. ve 5. sınıf düzeylerinde “trafik güvenliği” isimli dersin üç temasından birisi “ilk yardım” ile ilgilidir. Ortaöğretim düzeyinde ise “trafik ve ilkyardım” dersi yer almaktadır. Bunun yanında sağlık bilgisi konuları içerisinde de ilk yardım konularına yer verilmektedir.

Daha fazla tarihi, kültürel ve sanatsal programlara katılmamız için, öğretmenlerimize daha fazla imkan sağlanabilir ve ders programlarımıza yenilikler getirilebilir mi ?

CEVAP: 2003 yılından itibaren hazırlanan tarihi, kültürel ve sanatsal öğretim programlarımız aşama aşama uygulamaya konulmuştur. Uygulamadaki öğretim programlarımızın tamamı etkinlik temelli hazırlanmıştır. Bu bakımdan tarihi, kültürel ve sanatsal programlara katılmayı önleyici bir engel bulunmamaktadır. Tersine yeni öğretim programlarındaki etkinlik temelli yaklaşım bu faaliyetleri kolaylaştırmıştır.

  Serbest etkinlik uygulamasında da sosyal, kültürel, sanatsal ve sporsal etkinlikler yapılabilmektedir. Söz konusu zaman diliminde okulun bulunduğu yere bağlı olarak, öğrenciler ve öğretmenlerince planlanmış geziler, gözlemler ve incelemeler yapılması önerilerek bu tür çalışmalar konusunda öğretmenler teşvik edilmiştir.

Okulların yemekhanelerinde, uzmanlar tarafından hazırlanan, hem biz çocukların seveceği hem de daha sağlıklı ve gelişmemize yardımcı olan yemekler hazırlanamaz mı? Evlerinde zayıf beslenen çocuklar hiç olmazsa okuldaki yemekhane ve kantinlerden sağlıklı beslenebilirler.

Cevap: Özellikle yatılı okullarımızda yemek listelerinin hazırlanmasında öğrencilerin günlük kalori ihtiyaçları dikkate alınmaktadır. Bu okullarımızda geçen yıl başlattığımız açık büfe kahvaltı uygulaması ile de çocuklarımızın isteği yiyeceklerden yine istedikleri kadar almaları sağlanmaktadır. Pansiyonda kalan tüm öğrencilere sabah, öğlen ve akşam olmak üzere üç öğün düzenli yemek verilmektedir. Verilen yemekler uzman diyetisyenler tarafından hazırlanmakta ve uzman aşçılar tarafından pişirilerek hijyenik ortamlarda sıcak olarak sunulmaktadır. Bununla birlikte, taşıma merkezli okullarımız ile diğer ilköğretim okullarımızda yemekler hizmet satın alma yöntemi ile veya mevcut personel tarafından hazırlanmaktadır. Yemek menülerinin hazırlanmasında ve kullanılacak malzemelerde dikkat edilecek hususlara ilişkin de yazılı talimatlarla sık sık hatırlatmalarda bulunmaktayız.