Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi_banner_1.jpg

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ dolayısıyla SABAH Gazetesi ANKARA Eki Binasını ziyaretimizde gerçekleştirdiğimiz söyleşimizi sizlerle paylaşıyor; bizlere zaman ayırdığı için Sabah Gazetesi ANKARA EKİ İstihbarat Şefi Sayın Serpil UYGUN’a bir kez daha teşekkür ediyoruz.
 

Umut Bayraktar ( Başkan ) : Gazetecilik mesleği hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz?

Serpil UYGUN: Gazetecilikte esas, bilgi vermektir. Kamuoyunu, insanları, tarafsız ve doğru biçimde haberdar etmektir. Olayları olduğu gibi aktarmaktır. Kendi gözlemlerimiz ve takiplerimiz kadar, vatandaşın ve ilgili makamların yaptığı açıklamalara eşit uzaklıkta durmak önemlidir. Haberi, bir tarafa ağırlık vererek yansıtmak doğru olmaz.

Dilara Güler ( Çevre Sağlık Komisyonu ) Gazeteci olmanın en önemli özelliği nedir ? Bir gazetecinin  olmazsa olmazı  nedir ?

Serpil UYGUN: Gazetecinin en önemli duygusu meraktır. Merak ve duyarlı olmak en önemli dürtülerdir gazetecilikte. Tarafsızlık ve 24 saat gazeteci olarak yaşamak gerekir; çalışmak gerekir. Çok okumak gerekir, dört kulağınız, dört gözünüz olmalıdır. Olmazsa olmazı da, tarafsızlıktır.

Arda Fırat Kapan ( Yardımlaşma Komisyonu ): Çocuklarla ilgili haberler yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

Serpil UYGUN: Herşeyden önce, basın etik kurallarına uymak zorundayız. Meslek etik kurallarına ve gazetecilik ilkelerine göre hareket ederiz. 18 yaşından küçük çocuklarla ilgili haberlerini yaparken, mahremiyete çok özen gösteririz. İstismara uğramış, şiddet görmüş çocukların fotoğraflarının, kimlik, adres bilgilerinin gizli tutulmasına özen gösteririz. Ayrıca çocukları bilgilendirmek amacıyla ekler, sayfalar çıkarırız. Çocuk Sayfamızda, sizlerden gelen şiirlere, resimlere, haberlere yer veririz. Çocukları bilgilendirici, uyarıcı haberler vermeye, özellikle çocuk sağlığına yönelik bilgilerin yer almasına önem veririz.

Beren Saruhan ( Spor Komisyonu ): Bu mesleği seçmeseydiniz hangi mesleği seçerdiniz?

Serpil UYGUN: Gazeteciliğe bir kez başladığınızda artık geriye dönük bir istekte bulunamazsınız, başka bir meslek seçimi düşünemez olursunuz. Ama, soruya yanıt vermek gerekirse, edebiyat eğitimi aldığım için, yine yazı ile ilgili bir şeyler yapmak denebilir. 

Gazetecilik mesleğinin zor ve güzel yanları nelerdir? Hiç unutamadığınız bir anınızı anlatır mısınız ?

Serpil UYGUN: 24 saat çalışıyor olmak ve her an haber odaklı düşünmek, yaşamak bu mesleğin en temel özellikleridir. Günün her saatinde her an bir haber çıkabilir. Nereye gideceğiniz, ne olacağı hiç belli olmaz. Resmi bir görüşmeye göre kendinizi ayarlamışken mesela bir anda kendiniz sel ya da yangın haberinin içerisinde bulabilirisiniz üstelik hiç de uygun olmayan giysilerle. Gazeteciliğin en güzel yanı ise, birbirinden çok farklı mekanlarda, çok farklı olaylarla ve insanlarla karşılaşmanızdır. En acı olaylar kadar, en güzel ve en mutlu olayları bir arada yaşarsınız. Bir gün, bir sanatçının aldığı ödülün mutluluğunu izlerken, aylaşırken, bir diğer gün büyük bir acıya tanıklık edersiniz.

Esra Babir ( Basın Yayın Komisyonu ): Biz çocuklara ileride, gazetecilik mesleğini tavsiye eder misiniz?   

Serpil UYGUN: Kesinlikle ederim. Özellikle kadın gazetecilerin bu meslekte olmaları önemlidir; titiz, detaycı ve dakik yaklaşımları ile kadınlar bu meslek için önemlidir.  

Cafer Tayyip Tekbaş ( Basın Yayın Komisyonu ) Bir haberin gazetede yayınlanmasına kadar hangi süreçlerden geçilmektedir. ?

Serpil UYGUN: Her sabah, günün haberleri gözden geçirilir, muhabir arkadaşlar haberleri oluşturmak amacıyla habere çıkarlar, öğleden sonra haberden dönerler. Hazırlanan diğer bölümler, yazı işleri, haber editörleriyle birlikte son halini alırlar. Son dakikaya kadar meydana gelen gelişmelere göre, akşam saatlerinde gazete artık baskıya hazır hale gelir. Bazen son dakikada meydana gelen olaylara ve gelişmelere göre manşetlerde de değişiklikler yapılabilir.  

Meliha Hayal ( Basın Yayın Komisyonu ) Sizin de hiç, bir gazetede çalışırken, eylem yapmak zorunda kaldığınız durumlar oldu mu ?

Serpil UYGUN: Benim olmadı ama pek çok eylem içerisinde yer aldık. Dayak yiyen, biber gazından etkilenen meslektaşlarımız oldu.

Rabia Aybüke Karlı (Kültür Sanat Komisyonu ) : Haber yaparken tarafsız olmayı başarmak için ne yapılmalıdır ?

Serpil UYGUN: Meslek ahlakı bunu gerektirir. Duygularımızdan arınmalı, etki altında kalmamalı ve tarafsız olmalıyız.