cocuk_meclisi.jpg

YAYINCILIK TARİHİNE YOLCULUK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesini ziyaret etti.
Yarıyıl tatilinde hem dinlenen, hem de Meclis çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdüren Meclis üyeleri, daha önce hiç görmedikleri yepyeni yerler görüyor olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdiler
TRT Yayıncılık Müzesi’nde uzman rehber tarafından bilgilendirilerek gerçekleşen ziyarette çocuklar, 1 Mayıs 1964 yılında kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Ankara’da 1968 yılında başlayan ilk televizyon yayını hakkında bilgiler edindiler ve 1933’te Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu törenlerde kullanılan mikrofonla, orijinal kaydı da ilk kez görme-duyma fırsatı elde ettiler. 1930’larda kullanılan ses kayıt cihazları ve mikrofonların yanı sıra, “Arkası Yarın”, “Radyo Tiyatrosu” gibi unutulmayan programlara evsahipliği yapmış olan, çeşitli efektlere göre tasarlanmış Radyo Drama Stüdyosunu gören, bir dönemin 23 Nisan Şenlikleri,”Oyun Gemisi”, “Oyun Treni”, “Susam Sokağı” karakterlerinin yeraldığı Çocuk Koridorunu da gezen çocuklar, Sanal Stüdyo Bluebox Odası, televizyon yayın odası, eski kameralar, ses kayıt cihazları, plaklar ve Türkiye’nin unutulmaz spikerlerinden merhum Zafer Celasun’un hologramla canlandırıldığı haber stüdyosu gibi bölümler arasında yayıncılık tarihine renkli bir yolculuğu yaptılar.
Bugünün dijital teknolojisinin temelini de oluşturan tarihi cihazları yakından gören çocuklar, özellikle de basın yayın komisyonu üyeleri, okullarında ikinci yarı yıl başlamadan önce yeni bir müzeyle daha tanışmış oldular
ÇOCUK MECLİSİ