ÇOCUK MECLİSİ, KÜLTÜREL MİRASIN İZİNDE

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun UNESCO ‘nun 2003 yılında, TBMM ‘nin 2006’da kabul ettiği “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, 2018 itibariyle 16 unsura sahip Türkiye’nin “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Temsili Listesi” hakkında bilgilendirme seminerine katıldılar, Müzede unutulmaz bir gün geçirdiler.
Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Raportörü Bilge TÜZEL ‘in anlattıklarını ilgiyle dinleyen, Hacivat Karagöz perdesinde canlandırılan mini gösteriyi keyifle izleyen çocuklar, Gölge Oyunu perde arkasına da geçerek bu kültür mirasını yakından hissetme fırsatı da yakaladılar; deve derisinden yapılmış tasvirler ve figürlerle tanıştılar. Gelin Odası- Sünnet Odası, Muhabbet Odası’nı, tarihi geçmişi ve gelenekleriyle dinleyen Meclis Üyeleri, Masal Odası’nda da masal anlatıcının renkli anlatımıyla Limon Kız masalını dinlediler.
Çocuklar ebru sanatı ve ıhlamur baskı teknikleri ile uygulamaları da uzmanların anlatımıyla deneyimlediler; Meddahlıktan, Sema Törenlerine, Türk Kahvesi geleneğinden, Çini sanatına kadar, birbirinden değerli soyut değerimizi yakından tanıma imkanı elde ettiler
Altındağ’da bulunan ve “Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi öğretim üyeleri ile Ankara Kalkınma Ajansı’nın maddi katkıları sonucu 15 Haziran 2013 tarihinde açılan” kendi alanında Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğini taşıyan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde gerçekleştirilen buluşmanın sonunda Katılım Sertifikalarını da alan Çocuk Meclisi üyeleri, ilk kez geldikleri müzeyi çok sevdiklerini ve yeniden gelmek istediklerini belirttiler.
Müzeden ayrılırken çocuklara, ebru sanatını yansıtan kitap ayraçları ve topaçlar hediye edilirken, Başkan Çağın ALADAĞ da; Çocuk Meclisi adına günün anısına tanıtım dokümanlarını takdim etti.
Çocuk Meclisi, Kültürel Mirasımızı tanımaya yönelik almış oldukları kararlardan birini daha gerçekleştirmiş oldular ve Başkentin önemli müzelerinden birini, UNESCO Türkiye Milli Komitesi’nin işbirliğiyle ziyaret ederek, değerli bir etkinliği daha tamamlamış oldular.
ÇOCUK MECLİSİ