Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü dolayısıyla, Çocuk Meclisi 25. Dönem üyeleri, bir basın açıklaması yaptı

Çocuk Meclisi binası önünde pankartlarıyla açıklama yapan Meclis üyeleri, vatandaşlara yönelttikleri sorularla bir de farkındalık çalışması gerçekleştirdiler

Basın Açıklamasında “çocuk haklarının yerine getirilmesinde yetişkinler, sorumluluklarını yerine getiriyor mu, soruyoruz” vurgusu yaparak, UNICEF ‘in verilerinden de yararlanarak dikkat çektikleri konularla, olumlu gelişmeler olsa da çocukların eğitimden, sağlığa, savaş bölgelerinde hayatlarını kaybeden ya da ülkelerini terk etmek zorunda kalan çocuklara, engelli çocuklardan, cinsiyetler arası uygulanan eşitsizliğe kadar pek çok sorununu dile getirdiler ve Çocuk Hakları Sözleşmesine taraf ülkelere “bu ilkelere uyuyor musunuz, uyuyor iseniz, neden çocuklar hala bu durumda “ sorusunu sordular 

Meclis üyeleri daha sonra, üç guruba ayrılarak, yoldan geçenlere, günün önemini ifade eden sorular yönelttiler; çocuklar, yetişkinlerin pek çok soruya doğru cevap veremediğini ve Çocuk Hakları sınavından sınıfta kaldıklarını belirttiler

Renkli görüntülere sahne olan çalışmada, pek çok yetişkinin, çocukların sorularından kaçması ya da özensiz yanıtlar vermesi karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyen Meclis üyeleri, “ çocuk haklarının anlaşılması yolunda çok işimiz var “ dediler

25. Döneme hızlı başlayan çocuklar, yeni dönem heyecanı ile ilk komisyon toplantılarını 24 Kasım Pazar günü gerçekleştirecekler.

BASIN AÇIKLAMASI

ÇAĞIN ALADAĞ:  BUGÜN, 20 KASIM – DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ.  BİZLER ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇOCUK MECLİSİ ÜYELERİ OLARAK BUGÜN BURADA, ÇOCUK HAKLARINI HATIRLATMAK, BİLMEYEN YA DA GÖZ ARDI EDİLEN KONULARI HATIRLATMAK İÇİN BURADAYIZ.  ÇOCUĞUZ VE HAKLARIMIZ VAR DEMEK İÇİN BURADAYIZ

BİZ ÇOCUKLARA, BARIŞ İÇİNDE, MUTLU BİR GELECEK BIRAKMAK, YARINLARDAN UMUDUMUZUN SOLMAMASI İÇİN ÇALIŞMAK, TÜM YETİŞKİNLERİN GÖREVİDİR. BUNU HATIRLATMAK İÇİN BURADAYIZ

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 26’SI 15 YAŞ ALTI ÇOCUKLARDAN OLUŞUYOR; TÜRKİYE'DE İSE,  ÇOCUK NÜFUSU, 23 MİLYON CİVARINDA. TÜRKİYE, 167 ÜLKE ARASINDA EN FAZLA ÇOCUK NÜFUS ORANINA SAHİP 97. ÜLKE.

NUR İNAN:  18 YAŞINDAN KÜÇÜK HER BİREY ÇOCUKTUR VE ÇOCUK OLMASNDAN KAYNAKLANAN HAKLARI BULUNMAKTADIR

“ÇOCUK HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR” VE İNSAN HAKLARI GİBİ ÇOCUK HAKLARI DA, DOĞDUĞUMUZ ANDAN İTİBAREN SAHİP OLDUĞUMUZ YASAL HAKLARDIR VE  AYIRIM YAPILMAKSIZIN BÜTÜN ÇOCUKLAR İÇİNDİR.

AMA BU ALANDA, HALA ÇOK BÜYÜK EKSİKLER OLDUĞUNU GÖRÜYOR, ÇOCUKLARLA İLGİLİ GÜZEL HABERLERİN EKSİKLİĞİNİ YAŞIYORUZ.

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNDE DİL, DİN, IRK, KÖKEN AYRIMI YAPILMAKSIZIN TÜM ÇOCUKLAR EŞİTTİR DENMİŞSE DE DÜNYADA HALA, ÇOCUK HAKLARININ TAM ANLAMIYLA UYGULANDIĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL.

ÇOCUK HAKLARININ YERİNE GETİRİLMESİNDE YETİŞKİNLER, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİYOR MU, SORUYORUZ?

ASYA SARICI:  DÜNYA ÇOCUKLARINA İLİŞKİN RAPORLARA BAKILDIĞINDA, DURUM HİÇ DE İÇ AÇICI DEĞİL:  TÜM DÜNYADA HALA, AÇLIK ÇEKEN, TEMİZ SUYA ULAŞAMAYAN, DOĞRU BESLENEMEYEN, SAVAŞLARDAN ETKİLENEN, ŞİDDETE – İSTİSMARA UĞRAYAN, EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜREMEYEN, ÜLKELERİNİ TERKETMEK ZORUNDA BIRAKILAN, ÇEVRE KİRLİLİĞİNE MARUZ KALAN, HAYATLARINI KAYBEDEN, SAKAT KALAN MILYONLARCA ÇOCUK VAR. VE BU DURUMDA ÇOCUK HAKLARININ ÖNEMSENDİĞİNE İNANMAMIZ NASIL MÜMKÜN OLABİLİR,    SORUYORUZ!

SELİN BULUT: "DÜNYA ÇOCUKLARININ GIDA VE BESLENME"  RAPORUNA GÖRE 200 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK, YA YETERSİZ BESLENİYOR, YA DA AŞIRI KİLOLU.. 6 AY İLA 2 YAŞ ARASI HER 3 ÇOCUKTAN 2’Sİ GELİŞİMLERİ İÇİN GEREKLİ OLAN GIDALARI ALAMIYOR .

UNICEF’İN RAPORLARINA GÖRE, TAHMİNEN 5 MİLYON ENGELLİ ÇOCUK VAR VE BUNLARIN YÜZDE 75’TEN FAZLASI KALİTELİ BİR EĞİTİME ULAŞAMIYOR. DÜNYADA 264 MİLYON ÇOCUK VE ERGEN MAALESEF OKUL DIŞINDA !!!UNICEF’İN VERİLERİNE GÖRE DÜNYA ÇAPINDA 2 - 4 YAŞ GRUBU 300 MİLYON ÇOCUK FİZİKSEL YA DA PSİKOLOJİK ŞİDDETE UĞRIYOR, 50 MİLYON ÇOCUK İSE ÇALIŞTIRILIYOR !ÇOCUK HAKLARININ YERİNE GETİRİLMESİNDE BÜYÜKLER, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİYOR MU, SORUYORUZ?

ELVİN BEREN YATKIN : UNICEF’İN TAHMİNLERİNE GÖRE ÇATIŞMA VE AFET ORTAMLARINDAKİ ÇOCUK SAYISI 34 MILYONDAN FAZLA. DÜNYADA 244 MİLYON MÜLTECİ, YAŞAM SAVAŞI VERİYOR. BUNUN 31 MİLYONUNU ÇOCUK !!! VE ÇOĞU DA 15 YAŞIN ALTINDA.  ÜLKEMİZDE, 2016 YILINDA KAYIP OLARAK BİLDİRİLEN ÇOCUK SAYISI 12. 000 !

DÜNYADA YAŞANAN HER KRİZ, EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR. ÖYLE Kİ, ÇOCUKLAR ARTIK, DAHA KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN, ÜLKESİNİN, DÜNYANIN SORUNLARINA DUYARSIZ KALAMIYOR !  SESLERİNİ DUYURABİLMEK İÇİN, ÇOCUKLAR DA EYLEM YAPIYOR. TIPKI, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİ’NE, 12 ÜLKEDEN DİLEKÇE SUNARAK ŞİKAYETTE BULUNAN 16 ÇOCUK  GİBİ… BU ÇOCUKLAR, HÜKÜMETLERİN İKLİM KRİZİ KONUSUNDA DUYARSIZ KALMALARINI PROTESTO ETTİ VE TARAF DEVLETLERİN, İKLİM KRİZİ KARŞISINDAKİ BAŞARISIZLIKLARININ, ÇOCUK HAKLARININ İHLALİ ANLAMINA GELDİĞİNİ VURGULADI.      HERŞEY YOLUNDA MI SORUYORUZ ?

HANDE NUR ERÇİN:  ÜLKEMİZDE DE DÜNYADA DA ÇOCUK HAKLARI İÇİN DEVLETLER, HÜKÜMETLER, GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR VAR GÜCÜYLE ÇALIŞSA DA, ÇOCUKLAR HALA YETERİNCE KORUNAMIYOR  !

BU KONUDA, DÜNYANIN KARNESİ, KIRIKLARLA DOLU!!

OYSA, NE DİYOR ÇOCUK HAKLARI ??

* AYRIMCILIK YAPMAYIN!
* ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARINI GÖZETİN!
* ÇOCUĞUN YAŞAMA HAKKINI GÖZETİN!  
* ÇOCUKLARIN KENDİ GÖRÜŞLERİNİ İFADE ETMESİNE FIRSAT TANIYIN  

ŞİMDİ HEP BİRLİKTE DÜŞÜNELİM : SÖZLEŞME’Yİ UYGULAYACAĞINA SÖZ VEREN ÜLKELER,
BU İLKELERE UYUYOR  MU ? UYUYORSA, NEDEN ÇOCUKLAR BU DURUMDA?

ÇAĞIN ALADAĞ:  BİZLERİ KORUYUN Kİ, BİZLER DE HERYERDE GÜVEN İÇİNDE, ÖZGÜRCE ARANIZDA OLABİLELİM. ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE, KAPALI ALANLARA SIKIŞIP KALMAYALIM.

BU NEDENLE DEĞERLİ BÜYÜKLERİMİZE “HER HAREKETİNİZDE, HER PROJEDE,  ÖNCE ÇOCUKLARI DA DÜŞÜNÜN”  DİYORUZ!

BU GÜNÜN KUTLU OLMASI İÇİN, TÜM YETİŞKİNLERİ, ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ÖNEMSEMEYE, BİZLERİ İHMAL ETMEMEYE, SORUMLULUK ALMAYA; BİZLER, GELECEĞİN BÜYÜKLERİ İSEK”, MUTLU BİR ÇOCUKLUK GEÇİREBİLMEMİZ İÇİN HERKESİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!

************************

ÇOCUKLAR NE İSTİYOR :

  1. RANA YUMRUÇALI : SINAV SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMEDEN ÖNCE,  ÇOCUKLARIN DA GÖRÜŞÜ ALINSIN
  2. 2.           SELİN BULUT                     : KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMASIN
  3. MERCAN CİVİL      : HER ÇOCUĞUN ÖZEL ALANLARINA SAYGI DUYULSUN,
  4. H. MEHMET EĞRİ : EĞİTİMDE EŞİTLİK SAĞLANSIN !
  5. ZİYA CAN BELET  : ÇOCUKLARIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGI DUYULSUN ! 
  6.  ZEREN ULUTAŞ    : ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ÖNLENSİN VE BU KONUDA YAPTIRIMLAR
                                                       ARTTIRILSIN
  7.  EHLEM  EL EFENDI        :  AİLE İÇİ ŞİDDET SON BULSUN!
  8. FATMA HAZIM                   : KIZ ÇOCUKLARININ OKUTULMAMASI VE  ÇOCUK EVLİLİKLERİNE KARŞI CEZALAR ARTIRILSIN !
  9. İNCİ BASKAK                          :  ÖĞRENCİLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMASIN
  10. EYÜP OKAN BASKAK      : OYUN OYNAMA HAKKIMIZA ELİMİZDEN ALINMASIN 
  11. SAHRA NUR KOŞAN                     : ÇOCUKLARIN KATILIM HAKKINA SAYGI DUYULSUN !
  12. FURKAN CEYLAN           :           ÇOCUKLARIN DA BİRER BİREY OLDUĞU UNUTULMASIN!
  13. YİĞİT TANGÜL              : ÇOCUKLARIN OLMADIĞI SOKAKLAR RENKSİZDİR! BİZ DE KENT YAŞAMININ BİR PARÇASIYIZ, UNUTMAYIN!
  14.  ECEM YILDIRIM            : ÇOCUKLAR MUTSUZ OLMAMALI, AĞLAMAMALI, ONLARI KORUYUN !