Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehri Belediyesi Çocuk Meclisi 25. Dönem üyeleri, Ankara tarihine yolculuk yaptı

Rahmi Koç Müzesi Müdürlüğü’nün işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar, Başkent Ankara’nın kültürel ve tarihi değerlerinin yakından tanınmasında farklı ve özel bir çalışmaya katılma fırsatı elde ettiler

Meclis üyeleri, gerek kültürel mirasın benimsenmesi, gerek koruma konusunda farkındalık kazandırılması ve gerekse şehrin önemli yapılarının tanınması amacıyla öncelikle, Müze eğitmeni Ayşe Bağırcıoğlu tarafından bilgilendirildiler. Hollanda’ daki Rijks Müzesinden ödünç alınan ve İki yıl süreyle Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenecek olan, 18. Yüzyıla ait olduğu düşünülen, ressamı belli olmayan “Ankara Tablosu” nu yakından görme imkanı elde eden çocuklar, önceleri Halep manzarası olarak bilinen bu eserin sanat tarihçi, bilim insanı Prof. Dr. Semavi Eyice’nin incelemelerinin ardından Ankara’ya ait olduğunun tespit edildiği öğrendiler ve ilk kez karşılaştıkları tabloda yeralan yapıları, kale surlarını, çarşı ve şehir hayatından kesitleri, tiftik keçileri ve tiftik dokumacılığına ilişkin detayları ilgiyle incelediler, yepyeni bilgiler öğrendiler. Öğrendiklerini atölye çalışması ile pekiştirirken Meclis üyeleri, etkinliğin oluşmasında katkı sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Dairesi Başkanı Bekir ÖDEMİŞ’le de tanışarak merak ettikleri konularda kendisine de sorular yöneltmek fırsatı yakaladılar. Çocukların yoğun ilgi gösterdikleri buluşmanın ardından, tablodaki tarihi rotada yeralan Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Camii, Julianus Sütunu ve çevresine rehberli bir de mini gezi gerçekleştiren Meclis üyeleri, Ankara’nın zengin kültürel değerlerine ait bir farkındalık eğitimi almış oldular; Meclis’ döndüklerinde ise bu önemli yapıların korunmasına ilişkin görüşlerini, önerilerini Müze etkinliğinin devam çalışması olarak tamamladılar.

Çocuk Meclisi, çocukların kararlara katılımının en aktif temsilcisi olarak, bir tavsiye kararı organı olmasının yanı sıra, çocukların, Başkent Ankara’yı tüm yönleriyle tanımaları amacıyla, birbirinden renkli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.