Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 24. Dönem üyeleri,
T.C. Kamu Denetçiliği Kurumunu ziyaret ettiler

Kurulduğu 2012 yılından bu yana, Çocuk Ombudsmanlığı çalışmalarını yakından takip eden Çocuk Meclisi, yeni dönem Başkanlık Divanı ve Komisyon üyeleriyle birlikte gerçekleştirdikleri ziyarette Kamu Baş Denetçisi Şeref MALKOÇ’un makamında, Çocuk Ombudsmanı Av. Celile Özlem TUNÇAK ve uzmanlarla bir araya geldiler.

Toplantıya başlarken “Biz çocukları önemseyen ve bizlerin doğrudan başvuru yapmamıza imkan sağlayan kdkcocuk.gov.tr sayfasını hizmete koymuş olmanız, bizleri kucaklayan sıcak yaklaşımınız sebebiyle tüm Meclis üyesi arkadaşlarım adına bir kez daha teşekkür ederim; bugün burada sizlerle olmaktan dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz”  diyen Başkan Ceren HIZLI,  Çocuk Meclisi’nin 23. ve 24. dönem’ e ait tavsiye kararları ile komisyonlarda görüşülmesi planlanan konuların da yer aldığı “çocuk görüşü “ dosyasını Şeref MALKOÇ’a takdim etti.

Çocuklarla tek tek ilgilenen, sıcak, güleryüzlü ve içten yaklaşımlarıyla çocukları kabul eden Kamu Baş Denetçisi  Şeref Malkoç ve Çocuk Ombudsmanı avukat Celile Özlem TUNÇAK; Meclis üyelerinin sorularını detaylı şekilde yanıtlarken, kdkçocuk sayfasına 2018 yılında 800 çocuğun, kurum genelinde ise 17.585 başvurunun yapıldığı bilgisini vererek bu sayıların her geçen gün katlanarak artmakta olduğunu ifade ettiler ve alınan tavsiye kararlarına uyum oranının da % 70’lere ulaştığını vurguladılar. 6. Sınıf ders kitaplarında kamu denetçiliği kurumu konusunun yer almasıyla, çocukların farkındalığında bir ilerleme olduğunu belirten uzmanlar, Ankara dışından da başvuruların geldiğini belirttiler.

Kurumun amacı, tarihçesi, ulusal ve uluslararası çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler edinen çocuklar, “TBMM’nde, Çocuk Hakları Komisyonu kurulması” ve “99’ la başlayan kimlik numarası olan kişilerin de İngilizce veya Arapça başvuru yapabilmeleri”ne yönelik çalışmalar olduğunu da öğrendiler. 

Çocuk Ombudsmanlığının uzman ekibiyle de bir araya gelerek, karar örnekleri üzerinde çalışan, başvuruların nasıl yapıldığı, yanıtlama süreleri ve sürecin ne şekilde ilerlediğini daha yakından anlama imkanı elde eden Meclis üyeleri, çocuklara ve görüşlerine verdikleri değer, kendilerine ayırdıkları zaman dolayısıyla duydukları memnuniyeti ifade ederken, kurumdan adeta ayrılmak istemediler.

Öğlen yemeğinde de Başdenetçi Şeref Malkoç ve Av. Celile Özlem Tunçak’a beraber olma imkanı elde eden çocuklar, takdim ettikleri Çocuk Meclisi rozetlerini kendilerine takarken,  “sizler bizim Meclisimizin en değerli onur üyelerisiniz” dediler ve “sizleri Çocuk Meclisi Genel Kurul Toplantılarımızda görmekten onur duyarız” dediler

Toplu olarak resimler çektirdikten ve kendileri için ayrılmış armağanları aldıktan sonra Çocuk Meclisi’ne dönen meclis üyeleri “Çocukların Sesi” olmaya devam ediyor