Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi,  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti

Başkanlık Divanı ve Komisyon üyelerinden 14 kişilik bir gurupla 30 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirilen ziyarette Bakan KURUM, çocukların sorularını tek tek yanıtladı. Çocuklar sıcak bir ortamda ve basın mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen buluşmadan çok etkilendiklerini belirttiler

Açılış konuşmasını Başkan Yardımcısı Azra Eraltay’ın yaptığı buluşmada, Bakan Murat KURUM; çocukların sorularını yanıtlarken, herkesi yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda  bulundu.

Son beş döneme ait “Çevre” içerikli Çocuk Meclisi kararlarının yeraldığı dosyayı Bakan Kurum’a takdim eden Azra KARAKAYA; çocukların görüşlerine önem vererek, kendilerini kabul etmiş olmasından dolayı tüm arkadaşları adına teşekkürlerini ifade etti.

Çocukların, “koruma altındaki türlerden, Mogan Gölü’ne, Ozon tabakasından, Yatay yapılaşmaya, Millet Bahçelerinden, Hava ve Deniz Kirliliğine kadar pek çok önemli konuda hazırladıkları soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, duyarlılıkları ve yürütmekte oldukları değerli çalışmalar için Çocuk Meclisi’ni tebrik etti; çalışmalarının devamını diledi.

Basın Yayın Komisyonu Başkan Yardımcısı Nihal Özer’in sorusu üzerine Bakan, “2021 yılından depozito uygulamasının başlatılmasının hedeflendiğini, pet ve cam şişelerle, karton kutuların geri dönüşüme kazandırılması amacıyla planlanan bu çalışmayla % 80 oranında bir yeniden kullanım sağlanabileceğini” belirtti ve pet şişeleri getirenlere de kontör yüklemesi, nakit ödeme ya da otobüs kartına yükleme yapılması gibi seçeneklerin de sözkonusu olabileceğini belirtti.

Yusuf Sidar Seyhan’ın Millet Bahçeleri konulu sorusunu da yanıtlayan Bakan KURUM; 2023 yılına kadar tüm illerde 81 millet bahçesi yapılmasının planlandığını, böylelikle kişi başına düşen yeşil alanın 15 m2’ye ulaşmasının hedeflendiğini anlattı. Ankara’da Mogan, İmrahor ve Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu alan olmak üzere üç millet bahçesi yapılacağını ve spor alanları, parkları, kütüphaneleri, müzeleri ile çocukların da kullanımına uygun pek çok bölümün hazır hale getirileceğini ifade etti.

Çocukların soruları üzerine Bakan Murat KURUM; “Gölbaşı’nın Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğunu”, “Mogan Gölünün dip çamur temizliğinin yapılarak 2 milyon700 bin metreküp çamur çıkarıldığını”,  “Marka Şehirler projesini”,  “Türkiye’nin temiz denizleri ve 900 Mavi Bayraklı Plajları ile şu anda Dünya Üçüncüsü konumunda olduğunu”, 11.800 kamu kurumlunda uygulamaya başlayan Sıfır Atık Projesinde gelinen noktayı ve “Okullarda da Sıfır Atık” projesinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları ayrıntılarıyla anlattı. Başkan Yardımcısı Tuğçe Yalçınkaya’nın sorusu üzerine, “Akdeniz Fokları, Flamingolar, Caretta Carettaların korunmasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bakan, iklim değişikliği ile mücade konularında da önemli ilerlemeler kaydettiklerini sözlerine ekledi. Bakan, Azra ERALTAY’ın “görevinizde en büyük hedefiniz nedir” sorusuna  “sizlere daha güzel daha yeşil bir çevre bırakmak, hep gülen yüzlerinizi görmek” şeklinde yanıt verdi.

Çocuklara, içerisinde birbirinden güzel hediyelerin ve alışveriş filelerinin de yeraldığı sıfır atık logolu bez çantalar armağan eden Bakan KURUM; ikinci dönemde takdirname almaları ve çevre ile ilgili bir proje hazırlamaları halinde, kendilerine birer bisiklet hediye edileceği sözü de verdi.

Toplantının sonunda, Çevre Sağlık Komisyonu üyesi Bedia Melek Nalbantçılar, Bakan KURUM’a Çocuk Meclisi adına, kendisinin yaptığı “çocuk dostu bir çevre” konulu resmini hediye etti, Ceren Begüm Köksal Çocuk Meclisi’nden bir hatıra çantası takdim ederken, Başkan Yardımcısı Tuğçe Yalçınkaya da kendi yazdığı kitabını hediye etti.

Toplu fotografların ve selfilerin çekildiği toplantının sonunda çocuklar, kendilerine gösterilen yakın, samimi ve sıcak ilgilerinden dolayı başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM olmak üzere, buluşmalarında emeği geçen tüm yetkililere teşekkürlerini sundular.