Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi 23. Dönem Meclis Üyeleri, B.M. Eğitim Bilim ve Kültür Kurulu –UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu ziyaret etti.

Altı yıldan bu yana devam eden yakın işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen buluşmada, 23. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, yeni gezi programı öncesinde kendilerine zaman ayıran araştırmacı seyyah- Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla EGE’nin verdiği seminere katılmanın ayrıcalığını yaşamış oldular.

Atilla EGE; Çocuk Meclisi üyeleriyle bir kez daha buluşuyor olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ettikten sonra, 1972 yılında kurulan Dünya Kültür Mirası Merkezi çalışmaları hakkında bilgiler vererek, taraf ülkelerin, kendi milli topraklarında bulunan doğal, kültürel ve tarihi değerlerin Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için yaptıkları çalışmalara ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Çocuklar, Hindistan’da bulunan ve dönemin kralı Şah Cihan’ın eşi için yaptırdığı TACMAHAL’in mermerlerinin beyaz renginin bozulmaması ve kirlenmemesi amacıyla çevrede bulunan fabrikaların yıkılması için alınmış kararı; M.Ö. 1300 yıllarında Nil Nehri kıyısındaki Abu Simbel Tapınağı’nın baraj suları altında kalmaktan kurtarılmasına yönelik 1959 yılında UNESCO’ya yapılan başvuruya 80 ülkeden ulaştırılan yardımın öyküsünü, “Dünya Mirası bilinci” ne ait çarpıcı örnekler olarak anlattı ve bu değerlere sahip çıkmanın sınır tanımadığını ifade etti. Meclis üyeleri, yapımı 1800 yıl süren Çin Seddi’nden, Mısır Piramitlerine, Meksika’daki Balina Koruma Alanından, Bosna Hersek’teki  Mostar Köprüsü’ne, 1645 metreyle Dünya’nın en derin gölü unvanına sahip Baykal Gölü’ne kadar, dünyanın farklı bölgelerinden doğal ve kültürel mirasları arasında bir yolculuk yaparken, seçim kriterleri ve korunma yöntemleri hakkında da yepyeni bilgiler öğrendiler.

Atilla Ege’nin renkli sunum ve anlatımıyla çocuklar, 192 ülkedeki 832 kültürel, 206 doğal ve 35 adet karma ( doğal ve kültürel ) olmak üzere 1073 dünya mirası alanlarına sahip olmak konusunda ilk üç sırada  İtalya, Çin ve İspanya’nın yeraldığını; Dünya Mirası sıralamasında 17. Sırada  yeralan Türkiye’nin, 70 adaylıkla “Dünya Mirası Başvurusu Listesi” nde ise birinci sırada olduğunu öğrendiler; en son eklenen Ani Arkeoloji Alanı ve Afrodisyas ‘ın ardından toplam 17 “dünya mirası” alanına sahip Türkiye’nin birinciliğe kadar yükselmesi dileklerini ifade ettiler.

Atilla EGE; UNESCO Koruması altındaki ülkelerin, “UNESCO Amblemi” ni kullanmalarına ilişkin örnekler de vererek, özellikle turistik gezilerde bu bölgelerin tercih edilmekte olduğuna ilişkin tespitlerini vurguladı; farkındalık ve sorumluluk geliştirmek için de amblem kullanımının çok daha yaygın hale getirilmesi için çalışmakta olduklarının üzerinde durdu. Dünya Mirası’na sahip ülkelerin, taksilerden, kaldırım taşlarına, şehre giriş panolarından, turistik tanıtım ürünlerine kadar UNESCO Ambleminin kullanım çeşitlerini ilgi çekici görsellerle de açıklayan EGE; Ülkemizdeki değerlere sahip çıkmakta yeni nesillere büyük görevler düştüğünü bu vesileyle bir kez daha vurguladı

1073 dünya mirası alanından 920 tanesini ziyaret ederek halen bu konuda Dünya Birinciliği unvanını elinde bulunduran Atilla EGE, çocukların merakla yönelttikleri tüm soruları büyük bir içtenlikle yanıtladı; çocuklar da güler yüzlü, enerjik anlatımlarıyla Atilla EGE’den ayrılmak istemediler; bol bol fotograf çektirdiler.

Seminerin sonunda çocuklar hep birlikte, Dünya Mirasını koruma sözü verdiler ve sertifikalarını alarak birer Patrimonito oldular. Genç Dünya Mirası Koruyucusu anlamına gelen Patrimonito hakkında açıklamalar da yapan Atilla EGE; “bu eşsiz mirası, tüm bu dünya miraslarını gelecekte sizler koruyacaksınız, buna inancımız tamdır” dedi.