Metrica
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi

cocuk_meclisi.jpg

ÇOCUK MECLİSİ
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI’NDA

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 23. Dönem üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet KARABAY’ı makamında ziyaret etti. Toplantıda Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Selahattin Güven de hazır bulundu.

Açılış ve Mazbata Törenine gelerek, Meclis Üyelerini tebrik eden Bakan Yardımcısı KARABAY’a iade ziyareti gerçekleştiren Başkanlık Divanı ve Komisyon üyeleri, merak ettikleri soruları sordular ve henüz yeni başladıkları görevlerinde, çocuklar için yürütülen Bakanlık çalışmaları hakkında önemli bilgiler edindiler.

23. Dönem Başkanı Buse SERT’in kısa konuşmasının ardından sorulara geçildi. Çocuk Hakları İl Komiteleri, Ulusal Çocuk Forumu, İl Komiteleri üyelik seçimleri hakkında hazırladıkları sorulara ayrıntılı yanıtlar alan Meclis üyeleri, Bakanlığın Çocuk Hakları çalışmaları ya da ilgili projelerine çocuk görüşü sunulması gerektiğinde işbirliği içerisinde olmak istediklerini ve hazır olduklarını belirttiler. Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet KARABAY’ın, sıcak, samimi “ortak çalışma sözü”  karşısında duydukları memnuniyeti dile getiren çocuklar, “kendiniz dışındakiler için de sorumluluk hissetmenin,  düşünmenin bu yaşlarda kazanılmasının önemini vurgulayan KARABAY; Meclis çalışmalarının bu yönüyle de önemli olduğunu vurguladı.

Meclis üyelerinin mülteci çocuklar, kimsesiz çocuklar, sokakta çalışan çocuklar, cinsiyet eşitliği, risk altındaki çocuklar, öncelikle çocuklara yönelik sorularını içtenlikle yanıtlayan Bakan Yardımcısı, önemli veriler sundu. Meclis üyeleri, Türkiye’de halen 3,2 milyon mülteci olduğunu ve bunun neredeyse yarısını çocukların oluşturduğunu; kimsesiz çocukların artık eski model yetiştirme yurtlarında değil sıcak ev ortamında kaldıklarını; sokak çocuklarının Bakanlığın mobil ekiplerince izlenerek devlet koruması altına alındığının ve çalıştırılan 5000 kadar çocuğa şefkat eli uzatıldığını; 15 yıl önce kız çocuklarının okula devamlılığına ilişkin % 42 lik oranın bugün % 84’e ulaştığını;  17 yaş altı  evlendirme oranının ise % 9’lardan % 4,5 lara geriletildiği gibi verileri öğrenme fırsatı elde ettiler. Şiddet görmüş, suça sürüklenen, risk altında bulunan çocuklara yönelik Çocuk Destek Merkezleri olduğunu ve burada 1500 den fazla çocuğun yeniden hayata bağlanmaları için çaba sarfedildiğini de öğrenen çocuklar, toplantıda elde ettikleri bilgilerin, Meclis çalışmalarında kendilerine ışık tutacağını, önergelerini bu bilinçle hazırlayacaklarını belirttiler.

Dünya’nın farklı ülkelerinden gelecek çocukların sorunlarını konuşup tartışacakları, beklentilerini umutlarını ifade edecekleri, çözüm önerilerini getirebilecekleri bir Uluslararası Çocuk Zirvesi yapılması ve bu çalışmada Çocuk Meclisi’nin de katkı- katılım sağlayabileceğinin sorulması üzerine Bakan Yardımcısı KARABAY; “samimiyeti sorgulanmayacak birileri varsa o da sadece ve sadece çocuklardır”; “sizlerin tüm dünyaya vereceğiniz ortak bir mesaj eminim çok etkili olacaktır” dedi.

Mavi Balina gibi tehlikeli bilgisayar oyunlarının engellenmesine yönelik çalışmalar hakkında yöneltilen soruyu da yanıtlayan KARABAY; “ Bakanlığımızın Dijital Oyunlar İhbar Hattı” var, hepiniz bu hattı arayabilirsiniz” dedi ve çocuklar için tehdit teşkil eden oyunlara karşı hem yurtiçinden, hem de yurtdışından mücadelenin sürdüğünü izah etti.

Toplantının sonunda çocuklara hediyeler sunuldu .

Meclis üyeleri kendilerine zaman ayıran ve çok değerli bilgiler veren Bakan Yardımcısı Dr. Mehmet KARABAY’a bir kez daha teşekkürlerini sunarak Bakanlıktan ayrıldılar .